UPDATE Alegeri parlamentare 2012. Lista celor mai grave nereguli identificate la secţiile de votare
0
Asociaţia Pro Democraţia (APD) a realizat o listă cu principalele nereguli sesizate de cetăţeni din toată ţara. Până la ora 16:00, APD a primit peste 500 de sesizări şi întrebări privind procesul electoral pe pagina www.alegericorecte.ro şi prin serviciul gratuit TelVerde 0800 070 100.
UPDATE 20.45: De la 10:00 şi până la orele 16:00, numărul sesizărilor referitoare la nereguli privind ziua votului, primite de Asociaţia Pro Democraţia (APD), a crescut de la 200 la 500, potrivit unui comunicat al asociaţiei.
Multe dintre sesizările primite de APD se referă la nereguli care au avut loc la secţiile de votare din Capitală.
- - Un observator de la secţia 569 (Liceul Alexandru Ioan Cuza), din Bucuresti, a sesizat politia cu privire la un incident în care un membru al biroului electoral al secţiei de votare ar fi înmânat unei persoane neautorizate mai multe buletine de vot cu care acesta a ieşit din secţia de votare;
- - În Bucureşti, mai multe adrese ale unor blocuri de pe Bulevardul Unirii sunt înscrise atât în listele electorale pentru Colegiul 16 pentru Camera Deputaţilor, cât şi pe listele pentru Colegiul 21 pentru Camera Deputaţilor;
- - Persoane neautorizate s-ar fi implicat în procesul electoral în judeţul Braşov, unde mai mulţi observatori ai Asociaţiei Tineretul Român pentru Naţiunile Unite s-au plasat lângă urne, motivând că ajută alegătorii, au împachetat buletinele de vot şi le-au introdus în urne. Din cauza acestor abuzuri, observatorii organizaţiei au fost avertizaţi că li se vor retrage acreditările de către autorităţile electorale judeţene;
- - Tot în Braşov, peste 30 de persoane ar fi votat pe listele suplimentare la o secţie de votare învecinată celei la care erau de fapt înregistraţi pe listele electorale permanente;
- - În mai multe localităţi din ţară, au fost observate probleme legate de sigiliarea improprie a urnelor şi de calitatea îndoielnică a materialelor electorale;
- - ”Încă se mai continuă campania electorală, iar cetăţenii sunt îndemnaţi să se ducă la vot sau să aleagă anumiţi candidaţi în Bucureşti, cât şi în judeţele Braşov, Neamţ, Dolj, Arad şi Sălaj. În majoritatea cazurilor, autorităţile publice locale, primarii, consilierii locali şi judeţeni sunt implicaţi în această campanie electorală ilegală”, susţin cei de la APD.
200 de sesizări până la ora 10:00, în ziua votului
Până la ora 10.00, Asociaţia Pro Democraţia (APD) a înregistrat peste 200 de sesizări şi solicitări de informaţii provenite din partea cetăţenilor, a observatorilor acreditaţi de organizaţie, dar şi din partea reprezentanţilor competitorilor electorali, prin intermediul serviciului gratuit TelVerde 0800 070 100 şi prin site-ul www.alegericorecte.ro.
Cele mai frecvente cereri de informaţii sunt legate de locul unde pot vota alegătorii, procedurile de utilizare a urnei mobile şi identificarea secţiilor de votare, potrivit unui comunicat Pro Democraţia. De asemenea, au fost multiple raportări legate de semnalizarea improprie a secţiilor de votare, în mai multe judeţe din ţară.
Împiedicarea observatorilor să-şi desfăşoare activitatea
În secţia 105 din Ploieşti, observatorii nu sunt lăsaţi în sala de vot, fiind obligaţi să asiste pe hol.
La secţia 18 din Braşov, observatorii Asociaţiei Pro Democraţia (APD) nu sunt primiţi de către jandarm decât după ora 07:00.
Transportarea alegătorilor la secţia de votare cu mijloace de transport aparţinând unor partide politice sau unor candidaţi
În localitatea Niculeşti, din judeţul Dâmboviţa, există informaţii conform cărora competitorii electorali au aranjat să fie transportaţi alegătorii către secţii, prin intermediul celor care asigură transportul în localitate.
Continuarea campaniei electorale
Un cetăţean din Braşov a fost sunat pe telefonul fix, în ziua dinaintea votării, pentru a fi încurajat să voteze cu USL. Tot sâmbătă, 8 decembrie, a fost semnalată o campanie prin telefon făcută de PP-DD.
În sectorul 2 din Bucureşti, pe strada Herţa, deasupra porţii unei şcoli în care se află mai multe secţii de votare, pe 8 decembrie, au fost montate trei bannere noi de propagandă electorală ale USL.
La Secţia 316 din Bucureşti, pe strada Aura Buzescu, candidatul Dan Cristian Popescu are afişat un banner la 200 de metri de secţia de votare. Reclamantul a făcut reclamaţie către preşedintele secţiei de votare, care i-a indicat să se adreseze Poliţiei, care l-a trimis înapoi la biroul electoral al secţiei de votare.
Nereguli în operarea urnei speciale
La secţia 112 din Bacău, preşedintele BESV ar fi refuzat să primească cererea pentru urna specială, motivând că termenul de depunere era 8 decembrie, deşi anunţul afişat în secţia de votare nu prevede un termen de depunere, iar legislaţia indică faptul că se poate solicita urna specială şi în ziua votului.
Nereguli în activitatea birourilor electorale ale secţiei de votare
La secţia 37 din Bucureşti, un alegător ar fi reclamat că după modul în care sunt instalate cabinele de vot se poate vedea dintr-o cabină în alta ce votează alegătorii. Martorul a observat ca un alt alegator îşi fotografia votul cu telefonul mobil. Preşedintele BESV a refuzat sa înregistreze prima plângere, motivând că în secţia sa de votare nu se încalcă legea. În urma sesizării, au fost amplasate draperii între cabinele de vot.
Nereguli şi omisiuni în listele electorale
La secţia 13 din Bucureşti, un alegător a constat că soţia sa, care a decedat, era încă pe lista electorală permanentă.
La secţia 215 din Bucureşti apar adrese de pe Bd. Unirii atât în listele electorale din Sectorul 5, Colegiul 16, Secţia 636, cât şi în Sectorul 4, Colegiul 21, Secţia 215.
La secţia 240 din localitatea Odoreu din satu Mare, doi operatori ai unei firme de sondaj solicită alegătorilor să specifice cu cine vor vota înainte să intre la vot, nu după ieşirea de la urne.