AEP a implementat un sistem de management anti-mită. Câte partide sunt înregistrate la Tribunalul București

0
Publicat:

Un sistem de management anti-mită a fost implementat în cadrul Autorităţii Electorale Permanente, printr-un proiect al cărui scop este „creşterea transparenţei, eticii şi integrităţii”. Toni Greblă, șeful AEP, a precizat că în prezent sunt înregistrate, cu acte în regulă, 248 de partide.

Autoritatea Electorală Permanentă a implementat un sistem anti-mită Foto: gov.ro
Autoritatea Electorală Permanentă a implementat un sistem anti-mită Foto: gov.ro

Toni Greblă, președintele AEP, a transmis că proiectul ce urmărește creșterea transparenței în cadrul instituției, va putea verifica modul de finanţare a partidelor politice. În ceea ce privește componenta de etică și integritate crescută pe care o aduce proiectul, în urma implementării acestui sistem a crescut gradul de profesionalizare a celor mai mulţi dintre salariaţii AEP.

În cadrul unei conferințe de presă, Toni Greblă a declarat că în ultimii ani s-a înregistrat o tendinţă de finanţare a campaniilor electorale din surse interne, dar şi externe din partea „unor grupuri de interese nelegitime sau care nu ar avea ce să caute în această ecuaţie”, potrivit AGERPRES.

„Ieri aveam 248 de partide politice înregistrate la Tribunal, în Registrul special al partidelor politice. Cifra este în dinamică şi săptămâna asta vom atinge pragul de 250 de partide. Dintre acestea, puţine sunt foarte interesate de modul cum trebuie ţinută o evidenţă financiar-contabilă, modul cum se prezintă acele situaţii la controlul pe care autoritatea îl exercită. Acele partide care au o prezenţă pe scena politică mai consistentă au fost şi cele mai active în a fi curioase să vadă cum se face o finanţare respectând legea”, a precizat preşedintele AEP.

Prin intermediul sistemului anti-mită a crescut implicarea în diseminarea unor informaţii referitoare la campaniile electorale și la modul de desfăşurare al alegerilor. Octavian Chesaru, managerul acestui proiect, a explicat că a fost dezvoltat un instrument informatic de creare, încărcare, transmitere a raportărilor prevăzute de lege de către formaţiunile politice şi competitorii electorali, în vederea efectuării de către AEP a controlului finanţării partidelor şi campaniilor electorale.

Pregătirea personalului

Proiectul prevede formarea continuă a membrilor birourilor şi oficiilor electorale, personalului tehnic auxiliar al acestora, experţilor electorali, operatorilor de calculator şi a altor persoane care vor îndeplini respectivele funcţii. De asemenea, evaluează performanțele membrilor birourilor şi oficiilor electorale, experţilor electorali, precum şi a operatorilor de calculator. Un alt element important al acestui proiect este îmbunătăţirea competenţelor în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei ale angajaţilor AEP, prin organizarea de cursuri de formare profesională în domeniul eticii și integrităţii.

Ministerului Afacerilor Externe şi al misiunilor diplomatice din străinătate a contribuit la organizarea unor sesiuni de informare în comunităţile din diaspora, în capitalele în care s-a înregistrat cel mai mare număr de alegători la precedentele alegeri.

Proiectul „DIGI-EMB - Digitalizare pentru creşterea nivelului transparenţei eticii şi integrităţii activităţilor de management electoral şi finanţare a partidelor politice şi a campaniilor electorale” este cofinanţat din Fondul Social European şi se derulează în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite