Turneul african al lui Iohannis, între alerte de călătorie, safari și probleme de stat

0
Publicat:

Vizita lui Klaus Iohannis în țările din Africa îmbină partea de discuții cu omologii cu deplasări în natură, într-un context tensionat, având în vedere că pentru Kenya și Tanzania nu sunt recomandate deplasările, fiind pericol de atentate teroriste.

Președintele Klaus Iohannis, și soția sa, Carmen Iohannis, în Kenya FOTO Presidency
Președintele Klaus Iohannis, și soția sa, Carmen Iohannis, în Kenya FOTO Presidency

Turneul lui Klaus Iohannis a debutat cu deplasarea în Kenya, unde după o primă zi de vizite oficiale, în programul președintelui a apărut și prima zi liberă (miercuri). În urma detaliilor apărute pe rețelele sociale ale gazdelor din Kenya, privind un safari la care participă șeful statului, Administrația Prezidențială a dat detalii despre vizitarea Parcului Național Nairobi.

În cadrul vizitei de stat în Kenya, similar altor șefi de stat, președintele României, Klaus Iohannis, a fost invitat de partea kenyană să viziteze Parcul Național Nairobi, care este unic în lume prin faptul că aduce aproape de mediul urban o biodiversitate variată. (...) Cooperarea în domeniul limitării schimbărilor climatice și al protecției mediului este o temă centrală a vizitei de stat a președintelui României în Republica Kenya. Aceasta vine pe fondul interesului deosebit al președintelui Klaus Iohannis pentru aceste domenii, precum și al prezenței lor ca teme importante în recent adoptata Strategie a României pentru Africa”, potrivit Administrației Prezidenţiale.

De altfel, în discuțiile cu oficialii din Kenya, teme precum mediul și schimbările climatice, precum și încurajarea relațiilor comerciale cu statele din Africa, au fost puncte centrale ale întâlnirilor. În Kenya, oficialii români au semnat patru memorandumuri pe domeniile mediului, sanitar-veterinar, cercetare și cooperare agricolă și diplomatică.

Dans al primei-doamne cu fetele din Kenya

Klaus Iohannis a avut joi un singur eveniment, adică o vizită la Uthiru Girls High School, un liceu de fete unde România a donat 30 de laptopuri și rechizite școlare. Într-un video publicat pe pagina sa de Facebook de parlamentarul kenyan Githua Wamacukuru poate fi văzut un grup de fete care au participat la întâmpinarea cuplului prezidențial cu un dans tradițional. Carmen Iohannis a fost și ea invitată să li se alăture tinerelor, dansând preț de câteva secunde. O încercare a fost și pentru atragerea în grup a lui Iohannis, dar un oficial kenyan a intervenit.

Atât vizita în Kenya, cât și cea în Tanzania, care a început joi, este în state unde Ministerul Afacerilor Externe nu recomandă deplasările, pentru că „există factori de risc”. Conform ultimei actualizări pentru Kenya, din 14 noiembrie, „ca urmare situației precare de securitate din Republica Kenya, a atacurilor asupra turiştilor şi a demonstraţiilor care au loc inclusiv în capitala Nairobi, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile neesențiale în această ţară”, punctând faptul că atacuri teroriste pot avea loc indiferent de regiuni.

Și în cazul Tanzaniei e cerută prudență de autorități. „Există pericolul producerii unor atentate teroriste pe teritoriul Tanzaniei. Recomandăm vigilență în zonele de graniță ale Tanzaniei, datorită prezenţei crescute a unor grupări de crimă organizată. Totodată, recomandăm o atenție crescută pe teritoriul Tanzaniei, deoarece au loc frecvent tâlhării și jafuri în zone turistice precum Zanzibar, cât şi Dar es Salaam”, arată MAE în ultima alertă de călătorie.

Potrivit Ministerului de Externe din Tanzania, Iohannis și omologul său vor avea consultări politice și vor discuta despre îmbunătățirea comerțului bilateral. Delegațiile vor semna memorandumuri de înțelegere în domeniile agricol, forestier, zootehnie și situații de urgență.

Cum arată programul oficial

Conform site-ului Președinției, în Tanzania șeful statului are câte un eveniment în fiecare zi. Vineri dimineață, Klaus Iohannis se întâlnește cu președintele Tanzaniei, Samia Suluhu Hassan, în capitala Dar es Salaam. Cei doi vor avea discuții între patru ochi, apoi oficiale (cu tot cu delegații), precum și declarații de presă comune. Sâmbătă, Iohannis merge și se vede cu președintele Zanzibarului, Hussein Mwinyi, fiind doar convorbiri oficiale, fără declarații de presă sau alocuțiune. În schimb, presa din Tanzania susține că Iohannis „va vizita mai multe atracții turistice, inclusiv Stone Town”, partea veche a Zanzibar City. Duminică,  Iohannis va participa doar la ceremonia de rămas bun, de la ora 11.00, fără a fi date alte detalii.

După Tanzania, președintele României va trece pe cealaltă coastă a Africii, în vest, unde va merge în Senagal și în Capo Verde. Conform precizărilor Președinției, turneul african se termină pe 23 noiembrie, adică joia următoare.

Premierul, de acord cu turneul african

Marcel Ciolacu susține că România ar trebui să fie mai activă în Africa și a punctat că e de acord cu deplasarea lui Iohannis. „Eu nu cred că o călătorie externă a președintelui e una fără sens. Trebuia să continuăm lucrurile bune rămase de la comunism. Trebuia să fim jucători în spatiul unde eram respectați. În Africa aveam un fond extraordinar”, a precizat liderul de la Palatul Victoria, care a subliniat că președintele României nu a făcut agenda externă cu el, fiind prerogativa șefului statului.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite