Turcan: PNL realizează a treia majorare a pensiilor din ultimii ani / Ministerul Muncii să nu uite de pensiile speciale

0
Publicat:

Raluca Turcan, vicepreședinte al PNL, subliniază că liberalii sunt la a treia mărire „semnificativă” a pensiilor din ultimii ani și avertizează Ministerul Muncii faptul că nu trebuie să uite de reforma pensiilor speciale.

Raluca Turcan, fostă ministră a Muncii FOTO Mediafax
Raluca Turcan, fostă ministră a Muncii FOTO Mediafax

Majorarea pensiilor nu este nici cu 6,2%, nici cu 10% și nici diferențiată și inechitabilă! Punctul de pensie va crește cu 12,5% de la 1 ianuarie. Este a treia majorare semnificativă a pensiilor pe care PNL o realizează în ultimii 3 ani, după majorarea cu 14% în septembrie 2020 și cea cu 10% din ianuarie 2022. Decizia de ieri a coaliției este un pas important înainte. Apreciez faptul că în anul 2023 vor fi acordate ajutoare țintite, respectându-se principiile după care acestea au fost create în mandatul meu, adică exclusiv persoanelor cu venituri mici și nu de-a valma, oricui, așa cum vehiculau unii și alții”, precizează Raluca Turcan, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Mă bucur că nu au fost uitate nici măsurile de sprijin pentru persoanele cu handicap, care vor primi cea de-a 13-a indemnizație și nici indemnizațiile pentru veteranii și văduvele de război, care vor crește cu cca. 30%”, a mai punctat fosta ministră a Muncii.

Săgeți către posibili frânari ai reformei pensiilor speciale

Raluca Turcan nu i-a uitat nici pe colegii de guvernare în ceea ce privește reformele care ar trebui făcute în domeniu. „Este bine când Dumnezeu le dă unora mintea cea de pe urmă, deși, de vreo două luni de zile au băgat panică, în mod nejustificat, în milioane de pensionari. S-a invocat, incorect, că majorarea nu este posibilă pentru că depășim plafonul de 9,4% din PIB sau că pensiile contributive ajung la cuantumuri de zeci de mii de lei și că trebuie o majorare diferențiată. În final, adevărul a ieșit la suprafață! Se poate, nu depășim 9,4% din PIB, iar pensiile de zeci de mii de lei nu sunt cele care rezultă din contributivitate!”, mai arată reprezentanta PNL. 

Turcan menționează și Ministerul Muncii drept responsabil. „Sper că decizia favorabilă adoptată ieri în coaliție să nu-i determine pe responsabilii din Ministerul Muncii să considere că nu mai avem nevoie de reforma pensiilor, că inechitățile din sistem au dispărut peste noapte sau că românii au uitat de pensiile speciale și de pensionările la 45 de ani”, a completat fosta ministră a Muncii.

Măsurile luate de Guvern

Liderii Coaliției au anunțat luni seară măsurile Puterii în ceea ce priveșște salariul minim și alte ajutoare. „Pentru pensiile pe contributivitate, am decis creșterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei. Totodată, anul viitor vom continua acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel:  1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei. Sumele vor fi împărțite în două tranșe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023. Persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi și anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului. Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărțită în două tranșe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta și din iarna viitoare”, a precizat Nicolae Ciucă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite