Traian Băsescu nu mai este preşedinte de partid. Cum s-a ajuns în această situaţie. Activul PMP, chemat să-l revoteze pe fostul preşedinte
0Fostul preşedinte Traian Băsescu nu mai este, din punct de vedere legal, preşedinte de partid, după ce instanţa a respins înregistrarea Mişcării Populare. Fostul şef al statului a convocat pentru duminică un Congres extraordinar pentru a fi votat preşedintele PMP, vechiul partid al Elenei Udrea.
La cinci luni de când a fost ales preşedintele Mişcării Populare, formaţiune care lua naştere, din punct de vedere juridic, odată cu venirea lui Băsescu la cârma sa, popularii din toată ţara sunt aşteptaţi, duminică, la Bucureşti, pentru a-l revota pe Băsescu preşedintele lor.
În acest moment, Traian Băsescu nu mai este preşedinte de partid din punct de vedere legal. Fostul preşedinte a ajuns în această situaţie ca urmare a deciziei Curţii de Apel Bucureşti, care a respins înregistrarea formaţiunii politice Mişcarea Populară. Traian Băsescu a recunoscut, implicit, că până la Congresul de duminică nu mai este preşedinte de partid.
Întrebat la Adevărul Live dacă să-l prezinte preşedintele Mişcării Populare sau preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Băsescu a răspuns: „Vedem la Congres duminică pentru că, în urma deciziei Curţi de Apel, trebuie să refacem alegerile în Partidul Mişcarea Populară, ceea ce se va întâmpla duminică într-un Congres extraordinar“.
Băsescu a vrut să şteargă amintirea Elenei Udrea
La Congresul din octombrie 2015, Traian Băsescu a devenit, după zece ani, preşedinte de partid politic, rebotezat din Partidul Mişcarea Populară (PMP) în Mişcarea Populară. Partidul Mişcarea Populară (PMP), a cărui existenţă şi imagine s-au învârtit în jurul Elenei Udrea, primul preşedinte ales, s-a chemat pentru activul de partid, începând cu data de 24 octombrie, Mişcarea Populară.
Evenimentul din octombrie a fost şi prezentat drept un Congres extraordinar de înfiinţare a Mişcării Populare, care, din punct de vedere juridic, s-a vrut a fi un partid nou. Prin urmare, PMP, împreună cu mărul, simbolul partidului, urma să fie radiat din Registrul Partidelor Politice odată cu înregistrarea noului partid denumit Mişcarea Populară în Registrul partidelor politice. Numai că instanţa a hotărât să respingă înregistrarea noului partid denumit Mişcarea Populară pentru că denumirea şi sigla seamănă foarte mult cu Partidul Mişcarea Populară, care încă figura în registrul partidelor politice.
Traian Băsescu a vrut înfiinţarea unui alt partid pentru a oşterge pe Elena Udrea din istoria PMP, care o reţine pe Elena Udrea drept primul preşedinte ales al partidului.Elena Udrea se confrunta atunci cu mari probleme de imagine din cauza valului de dosare care o vizau şi care afectau partidul.
PMP seamănă cu MP
În decizia instanţei se arată că înregistrarea formaţiunii politice „Mişcarea Populară“ este nelegală pentru că nu respectă Legea partidelor politice, care prevede existenţa unei delimitări foarte clare în privinţa denumirii şi a semnului electoral între un partid care urmează a fi înregistrat şi un partid înregistrat anterior. Instanţa apreciază că o asemenea delimitare clară nu există între formaţiunea politică Mişcarea Populară şi Partidul Mişcarea Populară, nici în privinţa denumirii, dar mai ales în privinţa semnului electoral.
Prin actul constitututiv şi statutul formaţiunii politice Mişcarea Populară se prevede că acest partid politic poartă denumirea integrală „Mişcarea Populară“ şi are denumirea prescurtată „MP“. Semnul permanent al partidului politic „Mişcarea Populară“ este o inimă configurată în verde şi albastru într-un interior alb, pe care apare denumirea prescurtată MP, iar dedesubtul acestui însemn apare denumirea formaţiunii Mişcarea Populară. Vechiul partid poartă denumirea de „Partidul Mişcarea Populară“ şi apare prescurtat cu iniţialele PMP. PMP este reprezentat de un măr, colorat în verde şi albastru, cu porţiunea interioară albă şi neinscripţionată, iar dedesubtul lui apare menţiunea prescurtată PMP şi denumirea integrală Partidul Mişcarea Populară.
Încă de la respingerea Mişcării Popularii de către instanţă, Traian Băsescu a anunţat că va intra în alegeri cu denumirea şi sigla PMP. „Cu surprindere, am aflat că înregistrarea Mişcării Populare a fost respinsă la solicitarea procurorilor. Este fără precedent ca procurorii să facă o contestaţie la înregistrarea unui partid. Mai mult, judecătorii CAB au admis contestaţia în complet de divergenţă, deşi zilnic sunt înfiinţate noi partide. Trebuie să respectăm decizia. O fi consecinţa faptului că "Secta Securităţii Naţionale" a stabilit că, în România, trebuie să existe doar două partide mari, controlabile? V-aţi încurcat, băieţi, vom candida la locale sub numele PMP şi cu simbol mărul. PMP, refaceţi listele de semnături pentru candidaţi!“, a reacţionat Băsescu, pe pagina sa de Facebook.