Totul despre alegerile parlamentare de anul acesta
0Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a explicat că votul pentru alegerile parlamentare va fi pe 1 decembrie în România, iar peste hotare, pe parcursul a două zile, respectiv sâmbătă 30 noiembrie și duminică 1 decembrie.
Campania electorală pentru alegerile parlamentare din România va începe pe 1 noiembrie și se va încheia pe 30 noiembrie.
„Votul pentru alegerile parlamentare va fi într-o singură zi în țară, pe 1 decembrie, iar peste hotare, pe parcursul a două zile, pe 30 noiembrie și 1 decembrie”, a anunțat Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP).
Procesul de votare va începe la ora 7.00 dimineaţa, atât sâmbătă cât şi duminică şi se va închide la ora 21.00 însă dacă atât în ţară cât şi în străinătate vor fi alegători care nu au apucat să voteze, atunci preşedintele Biroului secţiei de votare poate decide prelungirea votării până când ultimul alegător va vota, dar nu mai târziu de 23.59, când sistemul va fi închis.
În România, alegătorii pot vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa.
În situația în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa. Peste hotare, alegătorii care vin la vot la secţiile de votare organizate în străinătate şi care demonstrează că au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, pot vota la orice secţie organizată în străinătate.
În ţară, cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în România care în ziua votării se află în ţară îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: a) cartea de identitate; b) cartea electronică de identitate; c) cartea de identitate provizorie; d) buletinul de identitate; e) paşaportul diplomatic; f) paşaportul diplomatic electronic; g) paşaportul de serviciu; h) paşaportul de serviciu electronic; i) carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.
Cetăţenii români cu domiciliul în România, dar care au adresa de reşedinţă în străinătate, îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării, însoţite de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reşedinţei: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar.
Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate pot vota la secţiile de votare organizate în străinătate, în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu; paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu; paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.
Când începe campania electorală
Campania electorală va debuta pe 1 noiembrie şi se va încheia la 30 noiembrie 2024, ora 7:00.
Toni Greblă a mai spus marți 1 octombrie că data limită pentru depunerea candidaturilor la alegerile prezidenţiale la BEC este 5 octombrie. De asemenea, 10 octombrie este termenul limită pentru înscrierea pe site-ul AEP a cetăţenilor cu drept de vot care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, pentru a vota prin corespondenţă.
”În data de 5 octombrie, la sfârşitul zilei, ora 24.00, este termenul limită pentru depunerea candidaturilor şi a semnelor electorale la BEC. Pe 8 octombrie este data de depunere a contestaţiilor care se fac pentru alegerile pentru preşedintele României, la CCR şi după un interval de trei zile, candidaturile rămân definitive, dacă nu sunt invalidate de către Curte”, a mai precizat Toni Greblă.
Tot președintele AEP a mai spus că parada militară de 1 Decembrie nu încurcă cu nimic desfăşurarea alegerilor pentru că ”nu are nimic electoral în ea”.
Cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale sunt programate pe 24 noiembrie, respectiv 8 decembrie, iar alegerile parlamentare, pe data de 1 Decembrie, de Ziua Naţională.
”Competenţa de a stabili data alegerilor aparţine exclusiv Guvernului. Din punct de vedere al Autorităţii Electorale Permanente şi al organizării din punct de vedere tehnic al alegerilor, nu este niciun fel de problemă ca votul să se desfăşoare pe data de 1 decembrie”, a precizat Toni Greblă.
Campanie de promovare în aeroporturi a modalităților de votare
Autoritatea Electorală Permanentă a început o campanie de promovare a modalităţilor de exercitare a votului la alegerile prezidenţiale şi parlamentare, în nouă dintre principalele aeroporturi internaţionale din România şi prin intermediul canalelor de comunicare tradiţionale
”Informarea corectă şi promptă a alegătorilor este fundamentul alegerilor democratice şi constituie una dintre principalele preocupări ale Autorităţii Electorale Permanente. Suntem onoraţi că Ministerul Afacerilor Externe s-a alăturat iniţiativei şi ne sprijină în efortul nostru de informare corectă a alegătorilor români din străinătate cu privire la alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an. Prin prezenţa în principalele aeroporturi internaţionale din România ne propunem ca mesajele referitoare la exercitarea dreptului de vot să ajungă la cât mai mulţi alegători români”, mai spune Toni Greblă.
Conform AEP, în incinta Aeroportului Internaţional „Henri Coandă” din Bucureşti, au fost amplasate marţi 1 octombrie 2024, roll-up-uri şi standuri mobile cu pliante care conţin informaţii utile destinate alegătorilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, inclusiv privind înscrierea pe portalul web www.votstrainatate.ro în vederea exprimării dreptului de vot prin corespondenţă.
Materiale similare de informare vor fi amplasate şi în incinta aeroporturilor din Bacău, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sibiu, Suceava, Târgu-Mureș și Timișoara.