Toni Greblă: „Dacă aş fi în locul preşedintelui, aş cere reluarea procedurii de numire a procurorilor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toni Greblă propune o nouă procedură de alegere a procurorilor şefi  FOTO Adevarul
Toni Greblă propune o nouă procedură de alegere a procurorilor şefi  FOTO Adevarul

Toni Greblă, vicepreşedintele Comisiei Juridice din Senat, susţine că actuala procedură de alegere a Procurorului General şi cea de alegere a procurorului-şef al DNA ar trebui reluată. Senatorul PSD a propus chiar instituitrea unui alt sistem, care să funcţioneze pe viitor. El consideră aceşti candidaţi trebuie evaluaţi permanent şi abia în urma unor testări să fie desemnaţi pentru aceste funcţii.

Toni Greblă susţine că ar cere reluarea procedurii, dacă ar fi în locul preşedintelui României. „Având în vedere avizele negative ar fi de preferat să fie reluată procedura, o procedură însă care să se desfăşoare într-un ritm mai rapid şi bine ar fi să existe şi consultare în această privinţă", a explicat Toni Greblă, la Rfi.

"Am un punct de vedere personal. Procedura în sine este greşită. În momentul în care sunt antrenorul echipei naţionale de fotbal nu dau anunţ şi zic: mâine, cine doreşte să joace în echipa de fotbal a României, să vină pe stadionul naţional! Eu fac o selecţie, urmăresc ani de zile nişte jucători şi chem 24 de oameni, din care aleg 11. Cam aşa ar trebui desfăşurată şi procedura acolo, adică trebuie văzută activitatea profesională a celor care teoretic ar putea să ocupe o astfel de demnitate şi aceia să fie invitaţi la interviuri, la teste, la para-teste, la ce doriţi dvs.", a spus acesta, la RFI.

Senatorul social - democrat consideră că foarte multe persoane bine pregătite din sistem au refuzat să se supună acestor teste succesive. "În aceste condiţii, oameni foarte bine pregătiţi, cu o probitate morală demnă de apreciat nu au venit la aceste concursuri, pentru că nu pot să dau anunţ la mica publicitate: caut procuror general al României! Ăsta este rolul meu, să-i urmăresc activitatea din facultate şi până astăzi şi de mâine să-l propun pentru a fi procuror general al României şi nu cine doreşte, să vină la concurs, pentru că nu suntem la concursul de intrare în magistratură. (...) Eu sugerez ca această procedură de examinare a procurorilor să fie schimbată, pentru că nu este pentru demnitatea funcţiei respective", a mai adăugat acesta.

Nici premierul Victor Ponta nu este de acord cu actuala procedură, pe care a catalogat-o drept „o mascaradă". "Cel căruia trebuia să i se ia locul, domnul Morar, i-a audiat pe cei care urmau să îi ia locul. Normal că a încercat să îi facă de râs. Întâmplător, îi cunosc pe ambii procurori, pentru că am fost colegi şi am o părere bună despre ei, dar nu părerea mea contează. Eu cred că domnul Morar s-a făcut de râs, că parcă era Torquemada! Ideea este nu să arăţi care e mai deştept, ci dacă acei oameni sunt capabili", a spus Ponta.

Cele două propuneri avansate de ministrul Justiţiei, Mona Pivinceru pentru DNA şi Parchetul General, Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie, nu au primit avizul CSM. Preşedintele Traian Băsescu urmează să ia în calcul cele două propuneri, având şi varianta în care i-ar putea valida chiar şi fără avizul CSM, care este consultativ.
 

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite