Ţinutul Secuiesc: un lider UDMR pregăteşte autonomia cu drepturi sporite pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), pregăteşte un proiect privind autonomia Ţinutului Secuiesc, cu reglementări în ceea ce priveşte comunitatea română.

"Am început să lucrez la un astfel de proiect. Ar fi exagerat să spun că este un statut de autonomie, pentru că un statut de autonomie există deja, elaborat de Consiliul Naţional Secuiesc, trebuie însă să recunoaştem că în acesta sunt foarte puţine reglementări care privesc comunitatea română", a afirmat Antal, preşedinte al organizaţiei municipale a UDMR Sfântu Gheorghe.

"Pentru a putea sta la masa discuţiilor şi a dialoga cu românii din secuime trebuie să spunem foarte clar şi explicit ce se va întâmpla şi ce dorim noi să se întâmple în acest ţinut, tocmai ca românii să nu aibă temeri faţă de autonomia Ţinutului Secuiesc", a spus el.

Acesta a adăugat că nu susţine că românii trebuie să sprijine ideea de autonomie, dar o pot accepta. Antal Arpad îşi exprimase, la 15 septembrie, convingerea că se va realiza autonomia Ţinutului Secuiesc, alături de 20 de milioane de români.

"Reacţia românilor faţă de aceste solicitări este extrem de importantă. (...) Cred că depinde foarte mult de noi toţi când se va realiza autonomia Ţinutului Secuiesc. Dacă avem inteligenţa şi luciditatea necesare putem să o avem foarte repede, în condiţii extrem de bune, dar dacă o parte nu are luciditatea necesară s-ar putea să dureze mai mult. (...) Sunt însă sigur de faptul că vom realiza autonomia Ţinutului Secuiesc, împreună cu cele 20 de milioane de români", a spus Antal.

Drepturi pentru români

Potrivit "Proiectului de Lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc" depus în Parlamentul României în 2004 şi 2005 de către Consiliul Naţional Secuiesc, teritoriul regiunii autonome ar urma să cuprindă actualele judeţe Covasna şi Harghita, precum şi o parte din judeţul Mureş, însumînd 9.977, 87 de kilometri pătraţi şi o populaţie de 808.739 de locuitori.

Garanţii aduse minorităţilor:

1. În cadrul regiunii autonome este garantată egalitatea deplină şi efectivă pentru toţi cetăţenii

Harta Ţinutului Secuiesc în varianta secuilor

2. Crearea acelor conditii care asigura egalitatea deplină şi efectivă, precum şi libertatea persoanelor şi comunităţilor acestora, eliminarea tuturor obstacolelor car pot zădărnici sau obstrucţiona manifestarea deplină a acestora

3. Este interzisă discriminarea pe bază de apartenenţă la o comunitate lingvistică sau naţională

4. Se garantează egalitatea deplină a cetăţenilor de naţionalitate română, cu cetăţenii aparţinând celorlaltor comunităţi naţionale, etnice şi lingvistice

5. În instituţiile de învăţământ cu limba de predare maghiară trebuie asigurată posibilitatea însuşirii limbii române

Secuii cer o regiune autonomă cu "unele prerogative de ordin statal". Ei vor limbă, stemă, instituţii proprii (Preşedinte, Parlament, Guvern, Poliţie), dreptul de a înfiinţa comune, gestionarea resurselor naturale, limba maghiară - limbă oficială în regiune, să stabilească taxe şi impozite proprii, să înfiinţeze bănci, burse, să aibă mass-media proprii, învăţământ de stat în limba maghiară, inspectorul general şcolar să fie de etnie maghiară, funcţionarii să fie angajaţi doar dacă ştiu limba maghiară, procesele să se desfăşoare în limba maghiară.

Citiţi şi un interviu cu liderul secuilor, realizat de adevarul.ro:

Izsak Balazs, partea I:  "Vrem autonomia Ţinutului Secuiesc pe baza unei legi organice"

Izsak Balazs, partea II: "Nu vrem sârmă ghimpată între Ţinutul Secuiesc şi România"

Izsak Balazs, partea III: "Secuii se consideră mai maghiari decât ungurii"

Mai citiţi:

Cum ceri o pâine la Miercurea Ciuc? În română sau în maghiară?

Stefan Wolff despre secuime: "Sunt 82 de situaţii similare în Europa şi Rusia"

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite