Timmermans, despre ridicarea MCV: Aţi alergat aproape un maraton şi mai aveţi câţiva paşi. Nu alergaţi în direcţia opusă, pentru numele lui Dumnezeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frans Timmermans şi Călin Popescu Tăriceanu / FOTO Facebook Calin Popescu Tăriceanu
Frans Timmermans şi Călin Popescu Tăriceanu / FOTO Facebook Calin Popescu Tăriceanu

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a discutat, joi, cu liderii principalelor instituţii din România. În conferinţa de presă acesta a subliniat, în ceea ce priveşte ridicarea MCV, faptul că România a alergat un maraton din care mai are câţiva paşi, iar tot ce trebuie să facă acum e să nu se oprească şi, mai ales, să nu se întoarcă din drum.

Conferinţă de presă susţinută de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans

UPDATE Frans Timmermans, în conferinţa de presă: Azi am avut o zi foarte ocupată. Mesajul meu e următorul: s-au realizat multe în ultimii 20 de ani în ceea ce priveşte consolidarea unui sistem de Justiţie. De asemenea, s-au realizat multe de când România s-a alăturat  UE. E ca şi cum am alergat un maraton şi acum mai avem câţiva paşi. Nu vă opriţi şi, pentru numele lui Dumnezeu, nu începeţi să alergaţi în direcţia opusă. 

Noi ne-am propus ca până la sfârşitul lui 2019 să terminăm cu MCV-ul, însă numai dacă alergăm în continuare. Mai sunt necesare câteva lucruri. Toţi cei implicaţi trebuie să lucreze împreună. De aceea am convenit cu preşedinţii Camerelor, cu premierul, că vom intensifica contactele, voi fi la dispoziţia lor zi de zi, dacă e nevoie. E foarte important să fim în legătura şi cu Parlamentul. Se pare că sunt nişte oameni care au spus că Comisia Europeană nu a înţeles foarte bine. Ei bine, de acum nimeni nu va mai avea o astfel de scuză, pentru că vom lucra în mod direct. Le-am spus preşedinţilor Camerelor că, data viitoare când cred că nu înţeleg, să mă sune direct, nu să meargă în presă.

Vom lucra mai intens cu instituţiile de aici, dacă toate instituţiile vor fi implicate. Trebuie arătat respect pentru rolul celuilalt. Separarea puterilor nu e o problemă în România, a fost clădit un sistem judiciar foarte puternic şi cred că românii pot fi mândri. Atacurile la adresa justiţiei, în presă şi în dezbateri, riscă să creeze impresia în rândul opiniei publice că e o problemă cu justiţia. Opinia Comisiei e că nu este o problemă cu justiţia. Sigur, pot exista îmbunătăţiri. Respectarea rolului celuilalt, respect pentru executiv, pentru sistemul de justiţie, sunt necesare pentru crearea unei modalităţi de lucru care să fie bazată pe cooperare. Sincer, mi-a plăcut ziua de azi pentru că am avut discuţii foarte intense şi am simţit toate părţile implicate.

A făcut România paşi înapoi în ultima perioadă? 

După cum am stabilit în ultimul raport nu suntem satisfăcuţi cu progresele făcute în ultimul timp. Nu a fost suficient progres. În unele zone s-a bătut pasul pe loc. Ar fi bine să fim mai implicaţi, să implicăm şi actori internaţionali. Mă simt încurajat de întâlnirile de azi, în Parlament şi în Guvern există o dorinţă de a face progrese

După cum am spus preşedinţilor celor două camere, premierului, convingerea mea e că activitatea de a verifica magistraţii trebuie făcută de magistraţi. Toţi oamenii greşesc uneori, la fel se întâmplă şi în justiţie. Dacă sunt oameni care fac greşeli, trebuie verificaţi, dar nu de politicieni sau de oameni din Guvern, ci de sistemul judiciar, ţine de separarea puterilor în stat. Ca principiu, sistemul judiciar trebuie verificat de sistemul judiciar.

Aţi citit cumva raportul lui Tudore Toader? Aţi condiţionat ridicarea MCV de neschimbarea din funcţie a şefei DNA?

O să fiu precaut pentru că vreau ca instituţia dvs să înţeleagă. Am fost informat cu privire la raport. L-am văzut, dar nu sunt un judecător, nu e treaba mea să spun dacă sunt afirmaţii corecte sau greşite. Ce spun: dacă sunt acuzaţii la adresa unui magistrat, atunci trebuie ca cineva din sistemul judiciar să se ocupe de afirmaţii. Nu e treaba unui politician, ţine de separarea puterilor în stat, şi aşa se întâmplă în toată lumea. Sperăm că sfaturile noastre vor duce la îmbunătăţiri ale legilor

Ambiţia noastră e să putem spune în 2019, înainte de încheierea mandatului acestei comisii, că oprim MCV. Ambiţia poate fi pusă în aplicare dacă ne intensificăm eforturile să implementăm ultimele recomandări. Dar nu este un termen limită, e o ţintă. Suntem acum la finalul maratonului, dar ştim că pe ultima bucată a maratonului te gândeşti la metrii pe care îi mai ai de făcut. Ce aţi obţinut cu sistemul judiciar e minunat şi vrem să întărim acest sistem. 

Dacă am vorbit dspre DNA azi e pentru că am vrut eu. Am avut discuţii deschise. Când am deschis subiectul mi s-a spus ce se întâmplă. Cred că e o discuţie care va continua. Eu am fost azi în partea de cooperare. Sper să fie şi mai mare. 

I-aţi transmis ceva lui Dragnea ca între colegi de doctrină politică?

În discuţiile mele cu domnul Dragnea nu ţin cont de familia politică când vorbesc despre Justiţie. Când am vorbit de politica de partid, domnul Dragnea mă întrebase de ce social-democraţiile au astfel de probleme în Europa. Eu le-am spus că nouă ne place să le vorbim oamenilor despre educaţie şi sănătate, nu despre reforma justiţiei. 

Despre ridicarea MCV

Încă mai sunt multe de făcut. Putem să le facem de acum până în 2019. Vrem să încercăm să rezolvăm totul. Părerea mea e că aceste lucruri nu de a face cu Schengenul. România e pregtită de Schengen.

Nu există nicio relaţie între MCV şi Articolul 7. Aveţi o justiţie puternică. Noi doar verificăm dacă paşii conveniţi sunt respectaţi. 


UPDATE  Preşedintele Klaus Iohannis şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, au discutat, joi, la Palatul Cotroceni, despre modificarea legilor justiţiei din România şi continuarea luptei anticorupţie.

Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, Klaus Iohannis a subliniat că rămâne puternic angajat în respectarea statului de drept, în garantarea independenţei sistemului judiciar şi în sprijinirea luptei împotriva corupţiei. În ceea ce priveşte legile justiţiei, preşedintele a menţionat că îşi doreşte îmbunătăţirea acestora, întrucât cetăţenii români au nevoie de legi bune, care să consolideze independenţa justiţiei şi să garanteze funcţionarea statului de drept.

De asemenea, ”preşedintele României a precizat că eficienţa activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în domeniul luptei împotriva corupţiei este de necontestat”.

În opinia lui Timmermans, România a făcut în ultimii ani paşi importanţi în domeniu. Cu toate acestea, Frans Timmermans a subliniat că, chiar dacă există un angajament ferm de a finaliza MCV în mandatul actualei Comisii Europene, acest obiectiv va putea fi realizat numai după îndeplinirea integrală a tuturor condiţionalităţilor aferente, precizează sursa citată.

„Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a exprimat apreciere pentru faptul că societatea românească arată o susţinere tot mai mare pentru valorile statului de drept, ceea ce demonstrează că cetăţenii îşi doresc o Românie modernă, europeană, o justiţie dreaptă şi o societate echilibrată. De asemenea, a menţionat că nu există niciun dubiu că justiţia din ţara noastră este independentă, însă atacurile publice din ultima vreme la adresa justiţiei creează o imagine negativă României. Totodată, oficialul european a exprimat apreciere pentru rezultatele foarte bune obţinute de România în ultimii ani în lupta anticorupţie”, informează comunicatul.

UPDATE Frans Timmermads s-a întâlnit şi cu preşedintele României, Klaus Iohannis. De la ora 12.45 e stabilită întrevederea cu prim-ministrul Viorica Dăncilă. 

UPDATE  Florin Iordache, şeful omisiei pentru legile Justiţiei: „În legile noastre (cele pe Justiţie - n.r.) nu există un amestec al politicului şi sunt create premisele pentru o independenţă reală a Justiţiei Am arătat că noi am redat Justiţiei locul său“

Iordache a spus şi faptul că României îi va fi ridicat MCV-ul în viitorul apropiat. „A spus aşa. Am făcut foarte mulţi paşi şi suntem aproape de finish (privind ridicarea MCV-ului - n.r.). Am spus că toţi vom depune eforturile ca acest proces început în 2005, avem toate premisele ca în acest an să fie finalizat.  Efortul trebuie să fie al României: Parlament, Guvern plus toate autorităţile implicate în demers. Am reafirmat convingerea că în acest an putem închide MVC-ul“. 

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu,d espre întâlnirea cu Timmermans. „Am abordat în cadrul întâlnirii subiecte precum preluarea Preşedinţiei rotative a Consiliului UE de către România, Mecanismul de Cooperare şi Verificare, modificarea codurilor penal şi de procedură penală, precum şi respectarea de către România a valorilor şi a raporturilor instituţionale caracteristice statului de drept. Am reiterat, în privinţa MCV, importanţa sprijinului şi cooperării din partea Comisiei pentru încheierea neîntârziată a acestei etape care grevează statutul României de membru cu drepturi depline în UE. Decizia Comisiei de a ridica mecanismul este aşteptată pentru a încheia situaţia curentă în care România este evaluată în paralel prin mai multe instrumente cu aceleaşi obiective“, a declarat Tăriceanu. 

Liderul Senatului susţine că i-a comunicat lui Timmermans că Guvernul ar fi rdactat un poriect de modificare a legislaţiei penale. „În ceea ce priveşte modificarea codurilor penal şi de procedură penală, am subliniat că în plan legislativ, la nivelul Ministerului Justiţiei, a fost finalizat şi adoptat proiectul de lege de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală pentru punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale“, a mai spus Tăriceanu. 

Nu în ultimul rând, liderul Senatului a subliniat că i-a spus lui Timmermans că instituţiile de intelligence şi nu doar trebuie să respecte votul dat de alegători. „Referitor la respectarea de către România a valorilor şi a raporturilor instituţionale caracteristice statului de drept, i-am precizat prim-vicepreşedintelui Timmermans că Parlamentul României acordă o deosebită atenţie protejării şi promovării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor în faţa instituţiilor. În acest sens, în baza legitimităţii date de votul alegătorilor, se urmăreşte ca instituţiilor garantate prin Constituţie şi legi să li se asigure o funcţionare democratică, în afara oricărei interferenţe a instituţiilor de forţă sau a serviciilor de intelligence“, a conchis Tăriceanu.  

UPDATE De la 11.00 Timmermans a mers să vorbească şi cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. 

UPDATe Detalii suplimentare despre discuţiile avute de Frans Timmermans cu cei din Comisia Iordache au fost date de senatorul USR Eduard Dircă şi de senatorul PSD Robert Cazanciuc. „Ne-a spus că oamenii din Comisia Europeană sunt  cu ochii asupra României. Dar e şi îngrijorat că din din decembrie 2016 până acum s-au luat unele decizi (...) Domnul Timmermans ne-a mai zis că sunt voci la Bruxelles care au spus că ar putea fi activat articolul 7, pentru că sunt luate decizii contradictorii. Sunt voci, asta a spus“, a precizat senatorul USR, într-o intervenţie pentru Digi24.  

Dircă a fost contrazis de Cazanciu: „Cred că am fost în săli diferite. Nu am discutat detalii despre legi, despre revocare (n.r.-a procurorurului şef al DNA)“

UPDATE: Senatoarea PNL, Alina Gorghiu, membră a „Comisiei Iordache” a declarat la finalul întâlnirii cu Frans Timmermans că oficialul european a recomandat autorităţilor române „să nu se înece la final de maraton”.

„Suntem încurajaţi să facem legi care să nu timoreze sistemul judiciar. Am reţinut că a zis că pare a fi un război împotriva sistemului judiciar şi ne-a sfătuit să nu mai lăsam PSD-ALDE să continue aceasă luptă prin presă,” a precizat Alina Gorghiu.  

UPDATE Frans Timmermans s-a întâlnit prima data cu Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor. cei doi nu au dat declaraţii despre cele discutate. 


Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a mai vorbit, în cadrul întâlnirii cu Comisia Juridică, despre monitorizarea strictă a României şi despre ridicarea MCV-ului. Vicepreşedintele Comisiei, deputatul Ioan Cupşa, a explicat că „din păcate, România nu mai are un deadline pentru ridicarea MCV-ului”, totul depinzând doar de cum decurg lucrurile în continuare în justiţie.   

Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), responsabil pentru mai buna legiferare, relaţii interinstituţionale, statul de drept şi Carta drepturilor fundamentale, a declarat, miercuri, pentru Calea Europeană faptul că aşteaptă ca autorităţile de la Bucureşti să îi ofere explicaţii cu privire la propunerea de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

”Voi fi informat joi despre asta. Mă voi întâlni cu ea (procurorul-şef) şi cu ministrul Justiţiei şi le voi asculta argumentele. Dar ştiţi poziţia Comisiei. Trebuie să lăsăm independenţa judiciară să îşi facă treaba. Asta este cel mai bine pentru toate statele membre”, a declarat Frans Timmermans.

Conform unui anunţ al reprezentanţei CE în România, Timmermans se va întâlni şi cu reprezentanţi ai sistemului judiciar din România şi cu membri ai comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei.

De la ora 15.30, prim-vicepreşedintele CE va susţine o conferinţă de presă, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Frans Timmermans a luat poziţie în mai multe rânduri faţă de modificările la legile justiţiei din România, avertizând, împreună cu preşedintele CE, Jean Claude Juncker, asupra riscurilor slăbirii independenţei justiţiei.

„Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene“, arătau Juncker şi Timmermans într-o declaraţie din urmă cu o lună.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite