Tensiuni în PNL. Liderii, întrebați de conducere dacă să mai susțină partidul creșterea pensiilor cu 15% SURSE

0
Publicat:

Conducerea PNL le-a cerut liderilor de filială să se pronunțe pe tema creșterii pensiilor, adică dacă să meargă pe varianta de 15%, după ce în interior au apărut tensiuni legate de cedarea pentru un procent mai mic, potrivit informațiilor „Adevărul”.

Lucian Bode a contactat liderii pentru a-și spune opinia FOTO Inquam Photos
Lucian Bode a contactat liderii pentru a-și spune opinia FOTO Inquam Photos

Potrivit informațiilor „Adevărul”, secretarul general a fost cel care i-a sunat sau a discutat prin mesaje cu liderii de filială, pentru ca aceștia să-și spună părerea pe tema pensiilor speciale, în condițiile în care după ședința de BPN de miercuri, la conferința de presă Ionuț Stroe a vorbit de două variante. 

Încă din timpul ședinței, unii lideri ai PNL s-au arătat contrariați de o cedare față de un procent mai mic, adică 6,2%, avansat de Nicolae Ciucă. Rareș Bogdan, Alina Gorghiu sau Dan Motrenau au fost printre cei care au zis că PNL nu poate ceda la solicitarea pentur 15%, ca procent pentru mărirea pensiilor. 

De asemenea, după declarațiile publice oferite de Stroe și de Daniel Constantin (care și el a vorbit de un posibil procent de 6,2%), unii liberali au reacționat intern. De exemplu, președintele PNL Sector 4, Pavel Popescu, a cerut clarificări, date fiind mesajele publice. 

Am participat la BPN-ul de astăzi și nu îmi aduc aminte să se fi agreat/votat pentru a se ieși public cu aceasta poziție. Doua variante? Iertați-mă, m-a sunat bunica mea să ma întrebe ce sustine PNL pe pensii și nu am mai știut ce să îi spun. Asta dupa ce aflase săptămâna trecută de la dl Președinte Iohannis, de la cațiva colegi comunicatori și de la mine, toți spunând la TV ca PNL va crește pensiile cu 15%. Poate reușim să ne hotărâm”, le-a transmis liderul PNL de la Sectorul 4. 

La rândul său, președintele PNL Satu Mare, Adrian Cozma, nu a negat problema apariției unui nou procent în discuție, într-o intervenție la Antena 3, când a fost întrebat insistent dacă a afirmat că practic e luat de papagal dacă susține în orice intervenție 15% mărire, pentru ca apoi conducerea să se răzgândească.

Cele două variante ale PNL

Au fost și există două propuneri concrete, care vizează creșterea de 15% propusă de PNL. Prima dintre ele vizează o creștere a bugetului alocat pensiilor, urmând ca gradual, pe anumite praguri de pensii, să se realizeze prin anumite beneficii suplimentare creșterea pensiilor. Cea de-a doua vizează o creștere universală a pensiilor cu 15%, urmând ca cele două să se discute în cadrul Coaliției, apoi să se aleagă soluția care e acum oportună și care e sustenabilă bugetar”, a explicat Ionuț Stroe în conferința de presă de miercuri seară.

După ce PNL a prezentat public variantele de lucru pe care le-ar vrea discutate în Coaliție, PSD nu a așteptat negocierea din spatele ușilor închise, ci s-a exprimat public, pentru a fi clară poziționarea partidului condus de Marcel Ciolacu. „PSD este de acord cu o creștere de până la 15% a sumelor alocate în total, în 2023, pentru pensionari. Însă distribuirea acestor bani suplimentari trebuie să se facă diferențiat, astfel încât cei cu venituri mici să beneficieze de creșteri mai mari, întrucât aceștia sunt afectați mai puternic de creșterea prețurilor. Propunerea PSD de a crește diferențiat veniturile pensionarilor nu contravine Constituției, pentru că nu implică majorări diferite ale punctului de pensie. Nu trebuie confundată creșterea punctului de pensie cu creșterea veniturilor pensionarilor”, se arată în poziția PSD, în care e subliniat faptul că formațiunea vrea o mărire a punctului de pensie la fel pentru toți, completată de măsuri de sprijin țintite, pentru cei cu venituri mici.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite