Tăriceanu, Rodica Stănoiu şi Adrian Severin au vorbit despre independenţa Justiţiei: „Dacă toţi suntem corupţi înseamnă că nimeni nu e corupt“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a organizat dezbaterea FOTO Mediafax
Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a organizat dezbaterea FOTO Mediafax

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, urmărit penal pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului, fostul europarlamentar Adrian Severin, condamnat la închisoare cu executare, în prima instanţă, Rodica Stănoiu, fost ministru al Justiţiei în Guvernul Năstase, colonelul în rezervă Mircea Dogaru au fost vorbitorii unei dezbateri legate de independenţa Justiţiei.

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu vrea limitarea puterilor procurorilor. „Sub paravanul luptei necesare împotriva corupţiei s-au produs abuzuri flagrante, care au anulat cele mai elementare drepturi ale omului, dreptul la propria imagine şi prezumţia de nevinovăţie, iar telejustiţia a devenit un modus operandi curent. Scăderea încrederii în actul de justiţie e datorată şi modului în care serviciile de informaţii au transformat justiţia, după propriile aserţiuni, într-un câmp tactic. Bănuielile privind ofiţerii acoperiţi în rândul autorităţilor judecătoreşti persistă şi nu văd nicio acţiune care să înlăture această bănuială teribilă”, a declarat Tăriceanu, citat de Digi 24. 

Tăriceanu vrea ca procurorii să nu aibă acelaşi statut cu judecătorii, ambele categorii având statut de magistrat. „Ştiu că unii judecători au o problemă serioasă în această privinţă”, a arătat preşedintele Senatului.

În replică, prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, a arătat că „cel mai important câştig l-a reprezentat impunerea statutului de magistrat al procurorului”. „Fără o independenţă reală a procurorilor n-am putea vorbi de o independenţă a justiţiei. Din acest motiv, calitatea de magistrat a procurorului român însărcinat cu apărarea ordinii de drept şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor e un important câştig pentru independenţa justiţiei, buna funcţionare şi consolidarea statului de drept”, a precizat Licu.

Fostul ministru al Justiţiei Rodica Stănoiu a criticat Consiliul Superior al Magistrurii (CSM). „MJ are în jur de 180-190 de consilieri asimilaţi, CSM are vreo 400 de angajaţi. Un organism obez, birocratic, care nu are nicio legătură cu ceea ce noi am conceput să fie”, a mai declarat Stănoiu. 

„Când legea este încălcată de prea multă lume, trebuie schimbată“

Invitat să-şi exprime părerea despre ce ar trebui făcut pentru recâştigarea încrederii în independenţa Justiţiei a fost şi fostul europarlamentar Adrian Severin, condamnat la trei ani şi trei luni cu executare, în prima instanţă. „Azi, lucrurile sunt complet pe dos. Parlamentul e atacat de justiţie, iar Executivul ne spune că sunt hotărâri judecătoreşti care nu trebuie aplicate, de data asta hotărâri care îi privesc pe magistraţi. Ceea ce mi se pare că schimbă complet paradigma şi normalitatea”, a declarat Severin. 

În plus, Severin a susţinut că atunci „când o lege este încălcată de prea multă lume, înseamnă că legea trebuie schimbată, că nu o să schimbăm poporul”. „Ne mirăm că poporul este corupt, că toată lumea încalcă legea. Dacă toţi suntem corupţi, înseamnă că nimeni nu e corupt. Corupţia înseamnă deviere şi devierea nu poate fi a majorităţii sau a unanimităţii. Când o lege este încălcată de prea multă lume, înseamnă că legea trebuie schimbată, că nu o să schimbăm poporul”, a concluzionat politicianul condamnat pentru fapte de corupţie.

În concluzie, Tăriceanu a propus partidelor care vor alcătui viitorul Parlament să formeze un grup de lucru care să se ocupe să redea încredere în independenţa Justiţie. ”Mie, de fapt, lucrul acesta îmi sună că, de fapt, ele erau în afara Constituţiei şi sigur că acest lucru a dus la dezechilibre importante între puterile statului, caracterizate fie de confruntări verbale, fie de conflicte interinstituţionale neavenite care evident că au consumat şi timp şi au blocat funcţionarea normală a unor instituţii care, în loc să se dedice scopului pentru care sunt create, au trebuit să se ocupe cu totul şi cu totul de alte probleme, de fapt de probleme false”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite