Tăriceanu: „Nu exclud posibilitatea de a candida la alegerile prezidenţiale din 2014"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PNL Călin Popescu Tăriceanu se află într-un conflict deschis cu liderul PNL Crin Antonescu. Fostul premier a cerut alegeri interne în PNL pentru a desemna candidatul la alegerile prezidenţiale, alegeri care ar urma să aibă loc în 2014 cu doar câteva luni înaintea alegerilor

Rămâneţi pe adevarul.ro pentru a citi cele mai importante declaraţii ale lui Călin Popescu Tăriceanu:

„În sfârşit nu ştiu pe mine m-ar surprinde ca Antonescu să aibă o astfel de atitdine faţă de mine. Eu nu am analizat nici partidul, nici vreo persoană. Nu am făcut niciun fel de apreciere la adresa unei persoane. Eu am făcut doar nişte aprecieri la adredsa perfomanţelor pe care USL, PNL le-au avut la aceste alegeri şi pe care le salut. Suntem într-o perioadă exterm de fastă, dar drumul PNL nu este unul presărat doar cu flori.

Trebuie să luăm măsuri să decongestionăm această stare conflictuală din ultimii ani sub Traian Băsescu. Oamenii s-au săturat de conflict. Aşa este domnul Traian Băsescu: se hrăneşte din conflicte. Votul extraordinar pe care USL l-a obţinut la aceste alegeri se datorează liderilor noştri, dar a fost şi un vot major împotrvia lui Traian Băsescu.

Eu am avut o perioadă extrem de agitată cât am fost premier. Am reuşit să îi ţin piet acestui preşedinte conflictual. Crin Antonescu nu poate veni acum să îmi dea mie lecţii de anti-băsism.

În acest sens am făcut propunerea de a se organiza alegeri interne în PNL pentru a se selecta cel mai bun candidat pentru alegerile prezidenţiale. Acesta este un sistem îndeobşte folosit în SUA, dar a trecut de mult şi oceanul. Priviţi spre Franţa, unde Francois Hollande a câştigat alegerile.

Nu puteţi să contestaţi faptul că un sistem de alegeri interne este cel mai democratic mod de a alege un candidat. Aici ar fi vorba de alegerea a 100.000 de oameni, de membri ai PNL. În acest moment nu putem vorbi despre o alegere, nu s-a făcut o alegere în adevăratul sens al cuvântului. La Congres s-a ales o propunere impusă de Biroul Permanent, adică Crin Antonescu.  

Problema alegerilor interne nu este o problemă pe care o ridic eu. O ridică contextul. Uitaţi-vă la Traian Băsescu: de unde a pornit Băsescu şi unde a ajuns. Acum, chiar Crin Antonescu, eu mă dau la o parte, dar în politică nu văd nimic grav în a veni cu o procedură transparentă. Mi se pare cel puţin ciudat ca încă de acum să batem în cuie un candidat pentru nişte alegeri de peste doi ani.

Eu vreau să întăresc PNL, nu să-l atac. Eu vreau să fac acest partid mai atractiv. Dacă PSD are 500.000 de membri, PNL de ce nu ar avea. 

Eu mă aştept ca în BPC al PNL de mâine să avem aceste discuţii: cum putem să facem aceste alegeri. Discuţiile din ultimele zile denotă o meteahnă mai veche a politicienilor din România: importante pentru ei nu sunt ideile, proiectele. Importanţi sunt ei, oamenii. 

Eu cred că dacă suntem oameni responsabili vom face aceste alegeri. Eu cred că în orice partid o astfel de competiţie este necesară. De ce? Pentru că o astfel de competiţie aduce în prim-plan oameni noi, pe care trebuie să îi validăm.

Amintiţi-vă cu câte luni a hotărât Băsescu să candideze la alegeri. Cu trei-patru luni înainte. Era primar la Capitală atunci. Deci nu era vreo mare personalitate la nivel naţional. 

Domnul Antonescu recunoaşte şi el că nu este exclusă o erodare a popularităţii sale până la alegerile prezidenţiale. 

În PNL este necesar să fie pregătiţi ca în orice moment să preia ştafeta. Aşa este normal. Eu am propus ca alegerile interne să se organizeze în mai-iunie 2014. Şi în SUA alegerile se fac cu trei-patru luni înainte. Nu înţeleg de ce noi trebuie să le facem cu doi ani înainte.

În România nu este prima oară când se propune acest sistem de alegeri primare. A încercat şi PSD, mi se pare că la un moment dat s-a încercat şi în PNL. Eu cred că este o soluţie modernă şi democratică. Este o soluţie care are darul de a-i antrena pe membri partidului, să găsim cele mai bune soluţii. 

Nu m-a bătut niciun moment gândul de a demisiona din PNL. Nu am niciun motiv să demisionez din acest partid. Eu am o datorie enormă faţă de PNL. Aici mi-am început activitatea politică, eu nu am făcut politică înainte de 90. PNL mi-a oferit posibilitatea de a fi prim-ministru.

Cu Crin Antonescu, suntem colegi în PNL, avem anumite tangenţe. Îmi e jenă să spun că m-ar fi marginalizat.

Eu cred că în conducerea oricărui partid se face o evaluare a competenţelor, a valorilor, a priceprii fiecăruia. Eu cred că era normal ca preşedintele partidului să mă întrebe dacă vreau să îmi asum vreo responsabilitate.

Eu lui Antonescu i-am propus două portofolii când eram prim-ministru: Ministerul Educaţiei şi Ministerul de Externe. 

Eu cred că în cazul meu cineva aprecia că am o experienţă utilă, mai ales că eu după alegeri am spus că am această utilitate să mă pun în serviciul partidului, ei bine, atunci aşteptam, dar nu a venit.

Vreau să vă spun foarte clar că dacă în locul lui Crin Antonescu era oricine altcineva aveam aceeaşi atitudine. Acordul USL este între partide, nu între persoane. Nu stric un echilibru.

Eu cred că, haideţi să plecăm de la considerente de ordin politic. Dacă în PNL o astfel de propunere cum este cea a a domnului Radu Stroe ar fi discutată la nivel de partid, atunci am face nişte paşi enormi înapoi. Ne-am întoarce pe vremea în care se pedepsea delictul de opinie. Într-un partid cum este PNL este şi firesc să existe opinii diferite.

Premierul Ponta a făcut o declaraţie elegantă. USL este o construcţie făcută între două partide. Este o uniune liberă între două partide. Eu sunt convins că USL va rezista până la prezidenţiale şi chiar după.

Sigur că va exista probabil un moment în care drumurile noastre vor trebui să se separe. Noi suntem liberali, ei sunt socialişti.

Nu este o regulă ca preşedintele partidului să fie candidatul pentru alegerile prezidenţiale.

Eu cred că perioada pe care Antonescu a avut-o la Cotroceni ca şi candidat a fost prea scurtă, nu îmi pot da cu părerea şi să spun dacă va fi un bun preşedinte.

Eu nu am o problemă cu Crin Antonescu, cu persoana lui.

Ceea ce m-ar bucura pe mine cel mai mult ar fi ca viitorul preşedinte să fie din PNL. Atunci aş avea satisfacţia că munca noastră începută în 90 va fi răsplătită", a declarat Călin Popescu Tăriceanu într-o emisiune la România TV.

 



„În PNL desemnarea candidatului ar trebui să se facă pe baza unui scrutin intern. Eu cred că un astfel de sistem are un mare atuu, în sensul că dă posibilitatea fiecărui membru să aleagă. Alegerile interne vor permite să selectăm dintr-un mănunchi de candidaţi pe cel mai bun care să aibă şi şansele cele mai bune de izbândă. Alegerile interne vor fi cea mai bună garanţie că vom selecta un candidat care să- l înlocuiască pe Traian Băsescu. Românii tânjesc după stabilitate politică şi după o democraţie autentică“, a a fost declaraţia lui Tăriceanu, care a inflamat spiritele în PNL.

Răspunsul lui Crin Antonescu a venit promt. „Sunt mâhnit să văd că oameni cu experienţă politică nu înţeleg nici unde suntem, nici ce avem de făcut. PNL are teme foarte grele. Este vorba despre buget, de actul guvernamental, de modificări de legislaţie. PNL nu şi-a asumat cu jumătate de gură actul guvernării. Tema candidatului la alegerile prezidenţiale din parte PNL nu este o temă de actualitate, dar  face interesul jurnalistic din perspectiva altor candidaturi. În PNL, nişte congrese au stabilit, în data de 7 aprilie 2012, candidatul la alegerile prezidenţiale. În PNL această problemă a fost tranşată, dar se va mai putea discuta la Congres", a spus Antonescu.

Congresul PNL se anunţă unul agitat. Aripa Orban-Tăriceanu-Chiliman se află în conflict deschis cu liderul Crin Antonescu. O serie de lideri ai PNL chiar au cerut excluderea lui Tăriceanu şi a lui Chiliman, dar Crin Antonescu a refuzat să fie tranşant în acest caz. El a precizat că aşteaptă congresul pentru a vedea ce măsuri vor fi luate.

Unul dintre cei mai tranşanţi liberali în cazul Tăriceanu a fost Radu Stroe. „Gravitatea declaraţiilor sale mă face să fiu de acord cu ideea excluderii lui Călin Popescu Tăriceanu din PNL“, a concluzionat Stroe.

Vicepreşedintele PNL, Dan Radu Ruşanu, a declarat că în cazul fostului premier Călin Popescu Tăriceanu se impune excluderea din partid pentru "prejudicii de imagine adus PNL" .





 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite