Tăriceanu îşi face partid cu sprijinul lui Ponta. Cine îl urmează din PNL. Ce spune Crin despre Partidul Reformator Liberal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a demisionat din PNL şi a pus bazele unei formaţiuni politice noi, Partidul Reformator Liberal (PRL), care îl va însoţi în cursa pentru alegerile prezidenţiale. După ieşirea de la guvernare a liberalilor, premierul Victor Ponta nu exclude o colaborare cu partidul lui Tăriceanu, care îşi propune racolarea membrilor PNL, doritori să continue proiectul USL.

„Îmi doresc să refacem acest proiect al USL-ului. Nu mă intereseaza posturi în guvern. Am fost premier. Când ai fost premier, e ciudat să-ţi doreşti mai puţin de atât.  Mă interesează să candidez la prezidenţiale din partea USL-ului. Ştiu că există o dorinţa a lui Ponta să reclădească această Uniune. Eu cred că USL are nevoie de o componentă puternică liberală. Voi anunţa joi o nouă formaţiune liberală, denumită Partidului Reformator-Liberal. Nu doar pentru cei care sunt nemulţumiţi în PNL, ci pentru toţi care vor să dea un nou suflu USL-ului. Sunt convins că îl voi învinge pe Crin Antonescu“, a sunat planul lui Tăriceanu, într-o emisiune la Antena 3.

Înainte de acest anunţ. Tăriceanu s-a consultat, la Palatul Victoria, cu premierul Victor Ponta. Apoi, şi-a anunţat demisia din PNL.

În aceeaşi emisiune, premierul Victor Ponta a vorbit despre o posibilă colaborare cu fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu pentru candidatura la prezidenţiale, precum şi despre noua majoritate parlamentară.

„Iau in calcul oferirea posturilor guvernamentale pentru cei din noul partid al lui Tăriceanu, pentru că acei oameni sunt tot cei care au fost alături de noi. Dacă există un grup semnificativ de parlamentari care au fost alături de noi până aseară, evident că aş vrea să sprijine Guvernul, să fie reprezentaţi. Formula pe care o iau în calcul, proiectul de succes este refacerea USL, cu un candidat unic la prezindenţiale, şi atâta vreme cât funcţia de premier este a PSD, susţinem un candidat liberal“, a venit şi confirmarea liderului PSD Victor Ponta.„

„Pentru PNL este un déjà vu“

Demersul fostului premier, Călin Popescu Tăriceanu, de a înfiinţa o nouă formaţiune politică liberală reprezintă pentru PNL un déjà vu, în mod similar cu demersul lui Theodor Stolojan şi Valeriu Stoica, a afirmat, miercuri seară, preşedintele PNL, Crin Antonescu, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.

„Pentru PNL este un déjà vu. Nu doar domnul Tăriceanu e de 24 de ani în partid, şi noi am trăit această istorie. Aş aminti o întâmplare, tot cu nişte foşti preşedinţi ca protagonişti, domnii Stolojan şi Stoica, o lovitură grea, care se vroia o lovitură fatală dată partidului în anul 2006 sau 2007, când respectivii au trecut din PNL, şi spre a termina PNL, tot într-o zonă de putere şi anume puterea prezidenţială, Traian Băsescu”, a declarat Crin Antonescu, întrebat despre cum ar comenta demersul lui Tăriceanu privind înfiinţarea „Partidului Reformator-Liberal”.

Cine pleacă cu Tăriceanu

Primul care se alătură lui Tăriceanu este senatorul Sorin Ilieşiu, proaspăt demis din PNL. Mai mult, senatorul numeşte ziua de astăzi „o zi realmente istorică”, acesta susţinând că „Tandemul “Tăriceanu-Preşedinte şi Ponta-Premier” va conduce cu certitudine România în fruntea Europei”.

„Dragi prieteni liberali care, din diferite motive, nu vă veţi putea înscrie în Partidul Reformator Liberal: Miracolul la care speram ieri a devenit azi realitate prin înfiinţarea Partidului Reformator Liberal condus de cel care este simbolul adevăratului liberalism în România contemporană - Domnul Călin Popescu Tăriceanu, cel care a fost Prim-Ministru al României în perioada de maximă bunăstare a românilor din ultimii 70 de ani“, a fost mesajul lui Ilieşiu pentru foştii săi colegi.

 
Sorin Ilieşiu a fost exclus din PNL după după ce a susţinut că liderul PNL Crin Antonescu ar trebui scos de la şefia partidului şi înlocuit de Călin Popescu Tăriceanu. Dacă luăm în calcul votul Delegaţiei Permanente a PNL, şase membri PNL au votat împotriva ieşirii de la guvernare, adică contra propunerii lui Antonescu. Printre aceştia, se află fostul ministru de Interne Radu Stroe şi senatorul PNL Ioan Ghişe.

Contactat de „Adevărul“, senatorul Ioan Ghişe a spus clar că nu va părăsi PNL. „Ce face domnul Tăriceanu, joacă într-o piesă scrisă de alţii. Nici 2% din liberali nu vor merge la aventura aia, să slujească o candidatură iluzorie la preşedinţie. Este un partid de TV. PSD i-a creat iluzia de candidat pentru a rupe PNL. Binenţeles că voi rămâne în PNL“, a spus Ghişe.

Totodată, deputatul PNL de Buzău Titi Holban, aflat la cel de-al doilea mandat de parlamentar, a anunţat că va demisiona din PNL, nemulţumit de ieşirea liberalilor de la guvernare.

„Am avut un proiect cu USL şi consider că trebuia să meargă înainte. Nu văd oportună ieşirea de la guvernare şi cum a procedat domnul Antonescu. După părerea mea, mulţi îl vor urma pe domnul Tăriceanu. Este vorba despre cei care au crezut în acest proiect şi care mai cred, iar printre ei mă număr şi eu. Nu pot să spun cine mai pleacă cu domnul Tăriceanu, însă părerile sunt împărţite“, a declarant deputatul Titi Holban, pentru Mediafax.


 


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite