Surse: Împărţirea funcţiilor produce nemulţumiri în interiorul USR. Ce lideri şi-au impus oamenii în funcţii de top
0Conducerii USR, adică Biroului Naţional al formaţiunii, i se reproşează de către liderii din teritoriu că, în loc să caute o soluţie pentru împărţirea funcţiilor care să reflecte situaţia de la alegeri, a ales să impună persoane apropiate, au declarat pentru „Adevărul” surse din partidul condus de Dan Barna.
Concret, liderii din teritoriu cer să nu mai fie ignoraţi în ceea ce priveşte noile numiri, în condiţiile în care USR trebuie să decidă în perioada următoare secretarii de stat de la Muncă, Finanţe, Dezvoltare, şefii şi vicepreşedinţii de agenţii şi oficii, precum şi prefecţii şi subprefecţii. „Rezultatele primului Birou Naţional al USR ne-au dat impresia că sunt căutate funcţii calde doar pentru apropiaţii celor din conducere. Nu e normal. Împărţirea trebuie să fie echilibrată şi să se ţină cont de performanţă. Dacă punem în funcţii doar consilieri, secretare, eventual mai şi preluăm de la alţii persoane controversate, o să ajungem la un mare scandal intern”, a declarat un lider din teritoriu al USR, sub condiţia anonimatului.
Consilierul şefului, subsecretar de stat
De altfel, din cei cinci secretari şi subsecretari de stat decişi de Biroul Naţional de luni, trei sunt persoane din echipa Barna, foarte apropiaţi de conducerea de la centru. Dan Barna şi-a impus consilierul personal, Mihai Sandu, în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe. Mihai Sandu, care a candidat pentru Camera Deputaţilor la alegerile din decembrie, dar nu a reuşit să prindă un loc de parlamentar, se prezintă astfel: „Am devenit membru USR, în Ploieşti, pe 6 septembrie 2018, un cadou plin de simbol făcut mie însumi chiar de ziua de naştere. Tot din 2018 sunt consilierul parlamentar al preşedintelui USR, Dan Barna, iar din 2019 am preluat şi atribuţii în zona relaţiilor externe ale partidului. Astăzi, sunt Ofiţerul de relaţii internaţionale al USR şi purtătorul de cuvânt al USR Prahova”. Noul subsecretar de stat, în vârstă de 30 de ani, a fost anterior consilier în cadrul Administraţiei Prezidenţiale pentru doi ani şi expert parlamentar pentru Parlamentul României, între iunie 2015 şi decembrie 2017.
Propunerea pentru secretar de stat la Ministerul Tineretului şi Sportului, Adrian Cîrstea, este fost candidat al USR la Consiliul Judeţean Argeş, dar mai ales prieten din copilărie al lui Ionuţ Moşteanu, liderul deputaţilor USR, după cum au atras atenţia adversarii din partid. Cîrstea a terminat Facultatea de Transporturi la Politehnică, fiind administratorul unei firme care deţine licenţa pentru numeroase jocuri de societate (boardgames) în România, aşadar fără prea mari legături cu lumea sportului.
Vlad Sincă, propus secretar de stat la Energie, este membru de partid în USR Sector 2, acolo unde a şi candidat pentru Consiliul Local, dar nu a fost ales. Potrivit unor surse politice, Vlad Sincă a fost susţinut de actualul primar al Sectorului 2 pentru funcţia de secretar de stat. Sincă lucrează în domeniul energiei, dar în mediul privat, din 2011, trecând pe la Tinmar şi Mazarine Energy Romania (subsidiara companiei olandeze Mazarine Energy BV).