Stroe: Stabilitatea Ucrainei e importantă şi pentru stabilitatea României. În secolul 21, agresiunea militară nu mai trebuie permisă, chiar şi unei ţări ca Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a declarat, după ce ministrul Bogdan Aurescu a fost audiat în Parlament referitor la tensiunile de la graniţele Ucrainei, că „războiul şi agresiunile militare nu trebuie permise, chiar şi unei ţări ca Rusia”, precizând că ţara noastră susţine integritatea şi suveranitatea statului vecin.

„În urma discuţiei de astăzi cu Ministrul Afacerilor Externe, de la Parlament, am salutat eforturile diplomatice intensive desfăşurate de România în privinţa situaţiei de securitate de la graniţa Ucrainei şi din zona extinsă a Mării Negre. Este un efort solid şi un tur de forţă realizat în ultimele luni la nivelul Preşedintelui Klaus Iohannis, al MAE şi al altor instituţii ale statului român, chiar dacă nu întotdeauna într-un mod foarte vizibil pentru publicul larg.

Toate acestea ne permit să spunem, astăzi, că România are cele mai bune garanţii de securitate din istoria sa, iar românii sunt în siguranţă. România este protejată în faţa riscurilor militare. Iată că înţelegem poate mai bine acum importanţa apartenenţei active la NATO, a coordonării în cadrul parteneriatului strategic cu SUA şi a unei colaborări intense cu celelalte state ale Uniunii Europene”, a scris Ionuţ Stroe, miercuri, pe Facebook. 

Purtătorul de cuvânt al PNL a mai adăugat că „România este NATO” şi a precizat că ţara noastră susţine integritatea şi suveranitatea Ucrainei. 

„Vizita recentă a secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, la baza Mihail Kogălniceanu şi întâlnirea bilaterală cu preşedintele Klaus Iohannis sunt o confirmare a acestei mobilizări. În ceea ce priveşte Ucraina, aş vrea să subliniez şi mesajul clar al României în susţinerea integrităţii şi suveranităţii statului vecin. Stabilitatea Ucrainei e importantă şi pentru stabilitatea României. În secolul 21, războiul şi agresiunea militară nu mai trebuie permise, chiar şi unei ţări ca Rusia, şi e necesar a fi descurajate. Iar acest lucru se poate realiza prin solidaritate euro-atlantică în jurul valorilor comune”, a mai spus Stroe.

Înainte de audierea sa în Parlament, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că „nu sunt încă semne” că dezescaladarea situaţiei de securitate din Marea Neagră se produce „în mod real”. Potrivit ministrului, „pentru a vorbi cu adevărat de o dezescaladare este nevoie de o retragere completă” a trupelor şi echipamentului Federaţiei Ruse de la graniţa cu Ucraina. În plus, ministrul a dat asigurări că România este apărată şi a precizat că niciun cetăţean român nu trebuie să se teamă de o implicare a ţării noastre într-un conflict militar, pentru că acest lucru nu se va întâmpla.

Vezi şi: Ministrul de Externe: Avem 15 oameni în personalul Ambasadei de la Kiev. Este pe deplin funcţională. Am retras o parte a personalului neesenţial

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite