Aurescu, audiat în Parlament: Această criză de securitate nu este doar despre Ucraina. Nu sunt încă semne că dezescaladarea se produce în mod real

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Aurescu / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Bogdan Aurescu / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, potrivit Agerpres, înainte de şedinţa comisiei din Parlament în care a fost audiat, că „nu sunt încă semne” că dezescaladarea situaţiei de securitate din Marea Neagră se produce „în mod real”. Potrivit ministrului, „pentru a vorbi cu adevărat de o dezescaladare este nevoie de o retragere completă” a trupelor şi echipamentului Federaţiei Ruse de la graniţa cu Ucraina.

„Această criză de securitate nu este doar despre Ucraina, nu este doar despre Marea Neagră, nu este doar despre securitatea europeană, ci este despre securitatea euroatlantică în ansamblul său, iar Marea Neagră face parte integrantă din spaţiul euroatlantic, iar securitatea Mării Negre este strâns legată şi face parte integrantă din securitatea euroatlantică", a declarat ministrul de Externe, potrivit Agerpres.  

Potrivit ministrului de Externe, suntem într-un „moment important, un moment de vârf al demersurilor diplomatice care se fac pe multiple planuri, la diverse niveluri în acest moment important, încercându-se realizarea unei dezescaladări a situaţiei de securitate”, însă „nu sunt încă semne că această dezescaladare se produce în mod real. Este foarte important ca demersurile diplomatice să continue, este în egală măsură extrem de important ca această detensionare să se producă în mod concret pe teren”, a mai declarat Bogdan Aurescu, la începutul audierilor din Parlament.

Şeful diplomaţiei române a fost audiat în Comisiile pentru politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor privind evoluţiile de securitate din bazinul Mării Negre. 

„Pentru a vorbi cu adevărat de o dezescaladare, este nevoie de o retragere completă a acestor trupe şi echipamente”

La finalul audierilor, ministrul a declarat că s-a discutat despre „necesitatea continuării demersurilor în vederea dezescaladării pentru a menţine o situaţie de securitate”, precizând că „este nevoie să continuăm să promovăm dialogul pentru a obţine aceste obiective şi în egală măsură este nevoie să fim pregătiţi pentru situaţia în care vom ajunge la un conflict”.  

Aşa cum a spus şi ieri secretarul general NATO, în acest moment este nevoie de o confirmare a acestor mişcări de trupe şi să vedem dacă întradevăr este vorba despre o retragere pentru că, aşa cum spunea, deocamdată ceea ce vedem este că echipamentul rămâne pe loc. Aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut în luna aprilie, când a existat un mare exerciţiu militar organizat de Rusia în aceeaşi regiune, care la momentul respectiv era considerat cel mai mare de după Războiul Rece. (...) Şi atunci a existat o retragere a unor trupe, dar echipamentele au rămas pe teren şi sunt utilizate şi astăzi. Pentru a vorbi cu adevărat de o dezescaladare, este nevoie de o retragere completă a acestor trupe şi echipamente desfăşurate de Federaţia Rusă la frontierele Ucrainei şi în regiunea Mării Negre. 

Ministrul a dat asigurări că România este apărată. „România, ca stat membru al Alianţei Nord-Atlantice beneficiază în acest moment de toate garanţiile de securitate pe care le poate avea. Ca stat aliat suntem deplin apăraţi. (...) niciun cetăţean roman nu trebuie să se teamă, să aibă frică de o implicare a Românie într-un conflict militar pentru că acest lucru nu se va întâmpla. Este adevărat că dacă Federaţia Rusă va porni un conflict militar asupra Ucrainei, situaţia de securitate, în general, la nivel European va cunoaşte o deteriorare şi mai puternică, atunci evident că o astfel de situaţie va afecta Alianţa Nord-Atlantică în ansamblul său, inclusiv România, dar nu există în acest moment pericolul unei implicări militare a României sau a Alianţei Nord-Atlantice”, a mai completat Aurescu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite