Sesizarea USR la CCR a fost respinsă. Demiterea Ancăi Dragu de la şefia Senatului, constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anca Dragu FOTO Facebook

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins miercuri cu majoritate de voturi sesizarea USR faţă de revocarea Ancăi Dragu din funcţia de preşedinte al Senatului. Magistraţii constituţionali au considerat sesizarea neîntemeiată.

Potrivit surselor „Adevărul”, decizia respingerii sesizării CCR a fost luată cu o majoritate de 8 la 1. Anca Dragu a fost înlocuită de Florin Cîţu la şefia Senatului în luna noiembrie.

Principalul argument al celor din USR în sesizarea adresată CCR este că marea coaliţie PSD-PNL-UDMR a încălcat articolul 62, alineatul (2), din Constituţie, care stipulează că „preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului se aleg pe durata mandatului Camerelor”, cu toate că şi aceştia pot fi revocaţi. Demiterea Ancăi Dragu a avut loc strict pe motive politice, adică prin invocarea schimbării majorităţii parlamentare, nu pentru că ar fi încălcat prevederile Constituţiei.

În deciziile anterioare ale CCR era precizat faptul este recomandată îndepărtarea unui şef al Senatului ca urmare a unor încălcări ale Constituţiei sau ale regulamentelor interne, nu ca urmare a pierderii sprijinului politic, pentru că altfel ar fi deschisă calea „instabilităţii activităţii parlamentare”. De altfel, prevederile Regulamentului Senatului invocate de Anca Dragu în sesizarea adresată Curţii Constituţionale sunt, la rândul lor, problematice, din moment ce au fost declarate neconstituţionale de acelaşi for, în 2005, prin decizia numărul 601/2005 a CCR, însă nici până în prezent juriştii din Senat nu au remediat problema normelor interne din Camera superioară.

Sesizarea inadmisibilă din trecut

Prin Decizia 728/2012, CCR a refuzat să se pronunţe asupra legalităţii revocării lui Vasile Blaga de la şefia Senatului, pe motiv că „revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului nu afectează, prin obiectul şi efectul juridic al unei asemenea hotărâri, valori şi principii constituţionale”, dar şi pentru că ar încălca „principiul autonomiei regulamentare a Parlamentului”. Mai mult, decizia sublinia că CCR nu vrea să devină un arbitru al conflictelor politice din Parlament. 

Alte principii constituţionale pe care USR-iştii consideră că le-au încălcat partidele care au revocat-o pe Anca Dragu sunt cel al configuraţiei politice a Camerelor, al exercitării suveranităţii de către un grup în nume propriu, precum şi al principiului supremaţiei legii, din moment ce Hotărârea Senatului ar fi lipsită de claritate, precizie şi previzibilitate.

Anca Dragu: „Decizia CCR creează un precedent periculos”

„Decizia CCR de astăzi, prin care respinge ca neîntemeiată sesizarea formulată de Grupul parlamentar USR din Senat şi declară constituţională demiterea mea, creează un precedent periculos. Respect deciziile CCR”, transmite fosta preşedintă a Senatului, precizând însă că este important să punctee cîteva aspecte:

„De ce CCR însăşi se contrazice în decizii? Respingerea sesizării USR în cazul demiterii mele din funcţia de preşedintă a Senatului deschide şi mai mult calea instabilităţii politice”, a ăntrebat Anca Dragu, explicănd că, „practic, decizia de astăzi a CCR stabileşte precedentul periculos al tiraniei majorităţii politice ca justificare pentru decizii ale justiţiei”.

„Constituţia nu poate avea mai multe interpretări. Ea nu poate fi reinterpretată în funcţie de jocurile politice din Parlament. Înţeleg că deciziile CCR emise în perioada unei majorităţi politice nu mai au valoare juridică atunci când această majoritate se schimbă. Mă aşteptam ca CCR să nu intervină în calculele politice ale momentului. Este regretabilă decizia de astăzi. Şi nu pentru funcţii, ci pentru perspectiva unei justiţii corecte şi nepolitizate pe care toţi ne-o dorim pentru ţara noastră şi pentru cei ce vor urma după noi„, a mai transmis Anca Dragu. 

Fosta preşedintel de Senat mai afirmă că „această decizie legitimează inversarea valorilor şi priorităţilor conducerii Parlamentului: nu mai contează cetăţeanul, contează mai mult jocul politic”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite