Cu ce argumente a atacat USR revocarea Ancăi Dragu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anca Dragu speră să revină pe funcţia de preşedintă a Senatului FOTO Inquam Photos / George Calin
Anca Dragu speră să revină pe funcţia de preşedintă a Senatului FOTO Inquam Photos / George Calin

USR nu a capitulat după demiterea Ancăi Dragu de la şefia Senatului, fiind atacată la CCR hotărârea prin care vicepreşedinta partidului a fost îndepărtată din a doua funcţie în stat, însă cu o sesizare ale cărei argumente sunt considerate „fragile”, inclusiv de juriştii formaţiunii, după cum au precizat surse politice pentru „Adevărul”.

Principalul argument al celor din USR în sesizarea adresată CCR este că marea coaliţie PSD-PNL-UDMR a încălcat articolul 62, alineatul (2), din Constituţie, care stipulează că „preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului se aleg pe durata mandatului Camerelor”, cu toate că şi aceştia pot fi revocaţi. Demiterea Ancăi Dragu a avut loc strict pe motive politice, adică prin invocarea schimbării majorităţii parlamentare, nu pentru că ar fi încălcat prevederile Constituţiei.

În deciziile anterioare ale CCR era precizat faptul este recomandată îndepărtarea unui şef al Senatului ca urmare a unor încălcări ale Constituţiei sau ale regulamentelor interne, nu ca urmare a pierderii sprijinului politic, pentru că altfel ar fi deschisă calea „instabilităţii activităţii parlamentare”. De altfel, prevederile Regulamentului Senatului invocate de Anca Dragu în sesizarea adresată Curţii Constituţionale sunt, la rândul lor, problematice, din moment ce au fost declarate neconstituţionale de acelaşi for, în 2005, prin decizia numărul 601/2005 a CCR, însă nici până în prezent juriştii din Senat nu au remediat problema normelor interne din Camera superioară.

Sesizarea inadmisibilă din trecut

Prin Decizia 728/2012, CCR a refuzat să se pronunţe asupra legalităţii revocării lui Vasile Blaga de la şefia Senatului, pe motiv că „revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului nu afectează, prin obiectul şi efectul juridic al unei asemenea hotărâri, valori şi principii constituţionale”, dar şi pentru că ar încălca „principiul autonomiei regulamentare a Parlamentului”. Mai mult, decizia sublinia că CCR nu vrea să devină un arbitru al conflictelor politice din Parlament. 

Alte principii constituţionale pe care USR-iştii consideră că le-au încălcat partidele care au revocat-o pe Anca Dragu sunt cel al configuraţiei politice a Camerelor, al exercitării suveranităţii de către un grup în nume propriu, precum şi al principiului supremaţiei legii, din moment ce Hotărârea Senatului ar fi lipsită de claritate, precizie şi previzibilitate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite