Semnificațiile deschiderii dialogului între AUR și oficiali ai Israelului ANALIZĂ

0
Publicat:

Întrevederea liderului AUR, George Simion, cu reprezentanți ai statului Israel, deși e contestată atât în România, dar și de presa de la Tel Aviv, date fiind poziționările controversate ale Alianței din trecut, are la bază calcule politice și diplomatice, spun specialiștii consultați de „Adevărul”.

Ambasadorul Israelului și liderul AUR FOTO partidulaur-ro
Ambasadorul Israelului și liderul AUR FOTO partidulaur-ro

George Simion s-a întâlnit la Parlamentul României cu ambasadorul Israelului, Reuven Azar, și cu Yossi Dagan, șeful regiunii Shomron din Israel, despre care presa locală susține că e liderul coloniștilor din Cisiordania. Potrivit cotidianului „Haaretz“, miza întâlnirii ar fi fost obținerea sprijinului a cât mai multor partide din Europa, inclusiv a celor de extremă dreapta, pentru coloniile israeliene din teritoriile ocupate, mai precis Cisiordania, în condițiile în care o parte a comunității internațională le consideră „ilegale“.

Pentru a sta la masa discuțiilor, formațiunea AUR a recunoscut responsabilitatea României pentru Holocaustul evreilor români și a precizat că e necesară predarea istoriei Holocaustului. Oficialii din Israel l-au invitat pe George Simion împreună cu o delegație AUR să viziteze coloniile din Iudeea, Samaria și Ierusalim.

Practic, a avut loc o reevaluare a AUR, partid unde unii membri au arătat simpatii pentru unii criminali de război sau foști lideri regionali. Detaliile despre aceste simpatii sunt publice, fiind subliniate inclusiv în ultimul raport al Institutului pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, publicat în luna iulie.

Paralelă cu Hamas și Hezbollah

De altfel, în plan intern, Alexandru Muraru, vicepreședinte al PNL și fost consilier al premierului Ciucă pe combaterea antisemitismului și xenofobiei, l-a criticat pe ambasadorul Israelului pentru mâna întinsă AUR. „Domnule Azar, ce ați spune dacă ambasadorul României la Tel Aviv s-ar întâlni cu liderii Hamas și Hezbollah (n.r. – ambele organizații sunt considerate teroriste) și ar da mâna cu ei? Exact așa ați făcut dv. statului român, ați legitimat un partid extremist, cu accente teroriste“, a precizat Muraru.

Nici la Tel Aviv, deschiderea reprezentanților Israelului către AUR nu e văzută cu ochi buni. Cel mai vechi ziar israelian, „Haaretz“, susține că ministrul de Externe al Israelului, Eli Cohen, e cel care a trasat sarcina începerii dialogului cu AUR. Sursa citată consideră că cea mai importantă parte a declarației date de AUR, după întrevedere, e cea dedicată sprijinului pentru coloniile israeliene din Cisiordania, menționându-se că nicio altă țară nu poate „să aibă pretenții asupra teritoriilor“ unde statul Israel, sau România, e suveran. Și „Jerusalem Post“ deschide articolul legat de întrevederea lui Simion cu partea israeliană cu titlul: „Parlamentar de extremă dreapta recunoaște rolul României în Holocaust într-o întrevedere cu israelienii“. Potrivit sursei citate, șase luni au durat negocierile până la concretizarea acestei întrevederi.

Ce spun specialiștii

„Adevărul“ a stat de vorbă cu mai mulți specialiști pe tema înnodării legăturilor între AUR și reprezentanți ai statului Israel. Fostul consilier prezidențial Valeriu Turcan susține că nu e cazul unei apropieri, ci doar transmiterea unor semnale. „În primul rând, nu poate fi vorba de o apropiere. Există o apropiere, spre exemplu, între Israel si partidele Democrat și Republican din America. Statele acționează pe bază de interese. În ceea ce privește relația cu AUR, este vorba doar de o întâlnire cu valoare de semnal, care ar putea să însemne două lucruri: că Israelul are o înțelegere mai complexă cu privire la ce reprezintă AUR, ca vehicul politic care poate ține sub control curentul anti-sistem în România și, de asemenea, că merită asumat riscul unor articole de presă (n.r. - în plan intern, în Israel), pentru a se asigura că o formațiune politică parlamentară cu 20% în sondaje merge în direcția corectă pentru a putea construi parteneriate pe viitor“.

Întrebat dacă demersul Alianței ajută formațiunea în refacerea imaginii sale, fostul consilier prezidențial a precizat: „Da, ajută. Este un semnal pentru mulți alții că devine un partid frecventabil pe plan internațional. Dar, cum spuneam, va fi nevoie de multă coerență din partea AUR, că faptele sunt pe măsura vorbelor, ca și de o disciplină sporită din partea membrilor. Dacă nu țin linia impusă de la vârf, vor tot reveni la aceeași problemă legată de percepția de partid cu simpatii legionare. Trebuie să ne reamintim în fiecare zi că statele au interese. Iar despre Israel nu se poate spune că nu ar avea și informații“, a completat Valeriu Turcan.

Cu ochii pe rezultatele AUR

Și sociologul Alfred Bulai consideră că posibila colaborare a AUR cu forțe israeliene are loc în contextul calculelor celor de la Tel Aviv privind forța parlamentară din ce în ce mai considerabilă a Alianței. „Nu este o apropiere neapărat. Nu trebuie să o citim ca un semnal de apropiere și prietenie, ci unul diplomatic și o opțiune care este legată probabil de o prognoză vizavi de un posibil rezultat bun al AUR la alegeri“, punctează sociologul. „Când există șansa ca un partid să aibă un rol important în guvernare, încerci să ai o relație bună. În diplomație, primul lucru care contează este să comunici. Blocadele nu au avut niciun fel de succes în diplomație și nici în politică, în general, pentru că nu mai poți negocia nimic“, completează Alfred Bulai.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite