Şeful Institutului de Statistică, la Parchetul General: "Mie mi se pare că a fost un referendum organizat corect"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful Institutului Naţional de Statistică, Virgil Voineagu, trebuie să răspundă întrebărilor anchetatorilor privind listele electorale FOTO: Mediafax
Şeful Institutului Naţional de Statistică, Virgil Voineagu, trebuie să răspundă întrebărilor anchetatorilor privind listele electorale FOTO: Mediafax

După angajaţii de la Evidenţa Populaţiei şi şefa Autorităţii Electorale Permanente, şeful Institutului Naţional de Statistică (INS), Virgil Voineagu, a fost convocat marţi la Parchetul General.

UPDATE 17:45 Şeful Institutului Naţional de Statistică, Virgil Voineagu, a fost audiat în calitate de martor, în dosarul în care şeful de la Evidenţa Populaţiei, chestorul Constantin Manoloiu a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. 

La finalul audierilor, Voineagu a precizat că, în opinia lui, referendumul de pe 29 iulie a fost organizat corect: "Mie mi se pare că referendumul a fost organizat corect", a explicat şeful INS. Potrivit acestuia, populaţia de ultimul recensământ nu a fost stabilită şi, prin urmare, nu poate fi folosită la alcătuirea listelor electorale. "Nu o avem şi nici nu poate fi folosită în stabilirea listelor electorale", a adăugat Virgil Voineagu care a precizat că datele finale ale referendumului vor fi cunoscute în trimestrul II al anului viitor. 

UPDATE 16:30 Şefa Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, s-a prezentat şi ea la Parchetul General.  După audieri, aceasta a declarat că a dat o declaraţie referitoare la nota pe care Autoritatea Electorală Permanentă a transmis-o Curţii Constituţionale.

''Audierile în această cauză vor continua şi zilele următoare", au explicat sursele judiciare pentru adevarul.ro. 

Procurorii Parchetului General precizau luni, într-un comunicat de presă, că Manoloiu, "în calitate de director al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, nu a respectat dispoziţiile art.5 din H.G nr.682/07.07.2012 pentru stabilirea măsurilor tehnico-organizatorice privind referendumul naţional din data de 29.07.2012, pentru demiterea Preşedintelui României".

"Adresa din 02.08.2012 emisă către Manoloiu Constantin, transmisă ulterior Curţii Constituţionale a României, conţinea comunicarea Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi  preciza că, Ministerul Administraţiei şi Internelor <<nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, deoarece această atribuţie revine exclusiv Autorităţii Electorale Permanente”, se arăta în comunicatul Ministerului Public.

Vineri, chestorul Constantin Manoloiu a fost muştruluit şi avertizat de preşedintele Traian Băsescu că ar fi trebuit să cunoască cazul "Adrian Năstase", în care demnitarul care dat ordinele a primit doi ani de închisoare, iar funcţionarii care le-au executat, "cinci - şase - şapte ani".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite