Șeful UDMR: Uniunea ar susţine aplicarea unei taxe de solidaritate, pe termen limitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UDMR ar susţine, pe o perioadă limitată de doi ani, introducerea unei taxe de solidaritate pentru marile companii care au înregistrat un „extra-profit”, a fost precizarea vicepremierului Kelemen Hunor.

UDMR se alătură PSD pe tema taxei de solidaritate FOTO Inquam Photos
UDMR se alătură PSD pe tema taxei de solidaritate FOTO Inquam Photos

Cu taxa de solidaritate iarăşi este o viziune diferită de la un partid la altul. Eu, în 2020, 2021, dacă nu mă înşel, propuneam o taxă de solidaritate pentru doi ani de zile. Noi atunci am făcut un calcul şi asta ar fi însemnat 1,4 - 1,5 miliarde de euro, dar nu pentru toate companiile, ci pentru acele companii care, în pandemie, au făcut un profit mai mare decât era programat în bugetul lor cu un an înainte. (...) Atunci, eu am spus da, dacă reuşim să introducem o taxă de solidaritate pentru o perioadă de doi ani de zile. Deci, nu este ceva nou. Se mai practică, pe aici, pe acolo, în Europa, în mai multe locuri, dar nu este ceva care merge pe termen mediu, pe termen lung. Sigur, se poate discuta în continuare, nu a fost discutată în coaliţie o variantă de lucru, doar ideea a fost lansată. Trebuie să vedem ce companii vor fi atinse şi pe ce perioadă", a explicat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

În opinia vicepremierului din partea UDMR, taxarea cu 1% pentru o perioadă limitată s-ar justifica şi nu ar fi una extravagantă.

Dacă ai reuşit să faci un profit, un extra-profit, sigur, specialiştii vin şi spun, dar ce înseamnă extra-profit, fiindcă în capitalism scopul este să faci profit. Ok, dar, aici, tu ştii ce previziuni ai avut şi unde ai ajuns. Şi eu sunt de acord, pentru o perioadă limitată, să mergi spre o astfel de direcţie, pe anumite companii, din energie, din IT, din industria farmaceutică. (...) Da, dar nu înainte să discutăm detaliile şi pentru o anumită perioadă de timp. Deci, nu este ceva extravagant, fiindcă totuşi pe consumul cetăţenilor români ai făcut această creştere a profitului. Trebuie să vedem dacă se poate pune în aplicare şi în ce termeni. (...) Aici trebuie să te aşezi şi cu companiile care sunt vizate de o astfel de taxă să discuţi. Trebuie să ştie şi ei - un an, doi ani, trei ani cât mergem pe această direcţie, după care poţi să spui că primeşti şi nişte facilităţi”, a completat Kelemen Hunor.

Mărul discordiei în Coaliție

Marile partide ale Coaliției au reînceput disputele pe tema impunerii unei taxe care să fie aplicată companiilor cu venituri foarte mari, PSD pretextând că așa ar putea să scadă impozitarea muncii, în timp ce PNL arată că măsura ar duce la o explozie a prețurilor.

În ultimele zile, contrele dintre liderii PSD și PNL s-au accentuat mai ales în ceea ce privește oportunitatea impunerii unei taxe de solidaritate, similară celei aplicabile companiilor din energie, firmelor cu venituri mari. Iar între cele două mari partide ale guvernării a fost un ping-pong privind argumentele pro și contra. Potrivit unor surse din interiorul PSD, partidul care a deschis discuția pe tema noii taxe, care ar fi impusă într-un Guvern condus de un social-democrat, motivul ar fi că Ministerul Finanțelor are nevoie de fonduri la buget, mai ales dacă OMV nu va plăti niciun ban din taxa de solidaritate, așa cum a anunțat deja. Impunerea unei taxe de solidaritate de PSD ar însemna venituri între 3 miliarde și 3,5 miliarde de lei în plus la venitul de stat, potrivit surselor citate.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite