Şedinţă extraordinară a CCR la începutul săptămânii viitoare, pe tema eratei care îi include în cvorum pe "stranieri"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii Curţii Constituţionale se vor reuni săptămâna viitoare pentru a discuta pe tema eratei, transformată în subiect de dezbatere politică în presă chiar de magistraţii Curţii    FOTO: Mediafax
Judecătorii Curţii Constituţionale se vor reuni săptămâna viitoare pentru a discuta pe tema eratei, transformată în subiect de dezbatere politică în presă chiar de magistraţii Curţii    FOTO: Mediafax

Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) se vor reuni în şedinţă extraordinară, cel mai probabil marţi, 14 august, pentru a discuta pe tema eratei (publicată marţi, 7 august, în Monitorul Oficial) potrivit căreia, românii cu domiciliul în străinătate trebuie să se regăsească pe listele electorale permanente şi să conteze la cvorumul referendumului pentru demiterea preşedintelui.

Erata, adoptată cu majoritate de  voturi (cinci din nouă), ar fi trebuit să fie discutată în plenul Curţii Constituţionale, ceea ce nu s-ar fi întâmplat, după cum au acuzat public, în ultimele zile, mai mulţi judecători ai CCR. 

Astfel, atât Ion Predescu, cât şi Acsinte Gaspar au declarat în presă că au aflat de la televizor despre rectificarea respectivă, a cărei publicare în Monitorul Oficial o consideră însă o decizie politică. 

Predescu: "O decizie adoptată nu o pot modifica decât toţi cei nouă''

  "O decizie adoptată nu o pot modifica decât toţi cei nouă. Asta este. Nu pot modifica nici opt măcar. Trebuie să se întrunească cei nouă şi, în acord cu votul, se hotărăşte. Eu am fost sunat de cei doi colegi ai mei Tudorel Toader şi Acsinte Gaspar care erau stupefiaţi şi ei de această erată. Nu ştiu exact cine a hotărât şi cine a semnat şi le-a trimis, cine a hotărât, cine a semnat, cine a dispus trimiterea, cine a răspuns, cui au solicitat să consemneze, dacă au cerut ăia de la Monitor, cine a răspuns la asta. Şi asta o vom face, o vom cerceta, o vom stabili. S-ar putea să ne întâlnim săptămâna viitoare, până în 31, dacă nu, sigur se va dezbate pe 31", a explicat judecătorul CCR Ion Predescu, într-un interviu acordat cotidianului "Jurnalul Naţional". 

 "Să ne înţelegem, e un act public, o hotărâre, o decizie a Curţii? Este! Este un act al autorităţii publice de stat? Este! S-a publicat în Monitorul Oficial ca atare? S-a publicat! Păi cine să-l modifice? Decât tot autoritatea, în condiţiile în care l-a adoptat. Este? Păi ce vrei mai logic? Nu? Păi, ce Dumnezeu! Adică ce, adoptăm şi... unde, la poştă? Ăla pe drum care-o primeşte? Sau ăla care o primeşte pentru redactare face el altceva? Sau cum? Îi da alt număr? Îi da alt conţinut?  Păi cum se cheamă o asemenea societate? Mai e stat de drept? Ce să mai vorbim... Că de aia mă şi enervează... Mă deranjează, mă supără . Nu, domle, astea sunt lucruri urâte, grave, foarte grave!", a încheiat acesta. 

Acsinte Gaspar: "Am aflat despre erată de la televizor"

La rândul lui, judecătorul CCR Acsinte Gaspar a declarat, pentru gandul.info că nici el nu a fost consultat cu privire la erata publicată în Monitorul Oficial pe 7 august şi că a aflat de existenţa ei de la televizor. Pentru a clarifica lucrurile, judecătorul Acsinte Gaspar i-a solicitat preşedintelui Curţii o şedinţă extraordinară. 

"Am spus că este bine ca cei nouă judecători să se reunească pentru a clarifia unele lucruri. Dânsul (n.r. - Augustin Zegrean) a spus că va face toate demersurile pe lângă ceilalţi colegi pentru a vedea în ce măsură pot fi convocaţi. Trebuie să ţinem cont că este perioada de vacanţe, unii sunt plecaţi din ţară, alţii sunt în ţară. Dacă nu reuşim să ne reunim toţi cei nouă judecători, nu are niciun rost. A rămas că ne vom reuni la începutul săptămânii viitoare, luni sau marţi, dar sub rezerva ca toţi colegii să fie disponibili să participe la şedinţă", a declarat judecătorul Acsinte Gaspar, precizând că  l-a întrebat despre ce erată este vorba şi pe judecătorul Ştefan Minea.

De asemenea, nici judecătorul Tudorel Toader nu a fost consultat despre eroarea materială, însă are convingerea că lucrurile se vor clarifica. Şi el a  precizat că i-a solicitat preşedintelui CCR Augustin Zegrean convocarea Plenului Curţii.

CCR a trimis luni seară o scrisoare către Guvern, în care se precizează că, dintr-o eroare, un paragraf esenţial nu a fost introdus în decizia luată vineri, cu privire la referendum. Acest paragraf specifică că listele electorale permanente sunt cele folosite la alegerile prezidenţiale, adică cele care cuprind toţi cetăţenii cu drept de vot, ceea ce înseamnă că cetăţenii români plecaţi în străinătate nu mai pot fi scoşi de pe liste.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite