Dezbatere cu scântei în Parlamentul European pe tema fermierilor ieșiți în stradă. Comisarul pe agricultură, pus la colț

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezbaterea din Parlamentul European pe tema situației fermierilor din UE, în condițiile în care aceștia au ieșit în stradă și au revendicări în mai multe țări, a dus la un tir de acuzații la adresa comisarului pe agricultură, însă și săgeți către guvernele locale.

Daniel Buda, europarlamentar PPE și inițiator al demersului FOTO Facebook Romanian Agriculture
Daniel Buda, europarlamentar PPE și inițiator al demersului FOTO Facebook Romanian Agriculture

În discursul său, Daniel Buda, unul din inițiatorii dezbaterii, a solicitat Comisiei Europene sprijin pentru fermieri, adică Executivul european să vină cu noi resurse financiare pentru a rezolva problemele celor care au ieșit în stradă. „Solicit Comisiei Europene să vină de îndată cu noi resurse financiare, care să fie puse la dispoziția fermierilor, să accelerați procesul de egalizare a subvențiilor din Estul și Vestul Europei, dar să acordați și derogare pentru GAEC 7 și 8, dacă trebuie să modificați actul de bază, modificați-l, dar nu puteți să lăsați această cerere nerezolvată din partea fermierilor din UE”, a afirmat Buda, criticându-l pe comisarul polonez Janusz Wojciechowski.

Buda a vorbit și despre pericolul politizării acestor proteste: „În același timp, cer partidelor extremiste să nu se urce pe durerea și nevoile fermierilor pentru a își face capital politic în propriul folos”.

Eurodeputatul Victor Negrescu a precizat, în luarea de cuvânt din PE, că fermierii au nevoie de sprijinul UE și liderii de la nivelul Comisiei Europene trebuie să coboare din „turnul de fildeș”. „Am solicitat fonduri suplimentare pentru agricultură și mediul rural. Am obținut zeci de milioane de euro, dar necesarul e mult mai mare (...) Trebuie să sprijinim modernizarea agriculturii și tinerii agriculturi. Vrem o viață decentă pentru fermierii europeni”, a declarat Negrescu.

Și Dacian Ciolos, eurodeputat Renew, a subliniat că solicitările fermierilor sunt „îndreptățite și justificate”, fiind nevoie de o „mai bună gestiune a resurselor naturale”.

Un alt coleg de grup care a luat cuvântul a fost Vlad Gheorghe, care a fost mult mai virulent. „Oamenii au dreptate. Nu mai pot și nu mai vor să sufere în liniște. Guvernul le spune că nu mai există bani. Cum nu mai sunt? Sunt miliarde și miliarde care pleacă de la UE”, a afirmat Gheorghe, care a punctat că cei care sunt puși să ia decizii pentru fermieri le iau, de fapt, pentru „partide” și „tovarășii lor”, pentru a face „combinații”. „Rămâneți în stradă până primiți drepturile care vi se cuvin”, a mai afirmat Gheorghe.

Comisar fără soluții

Ultima persoană din România care a luat cuvântul a fost Maria Grapini, aleasă în PE pe listele PSD, dar ea fiind parte a PUSL. Grapini i-a reproșat comisarului polonez că nu a venit cu nicio soluție pentru rezolvarea situației.

Anterior, și Eugen Tomac, europarlamentar PPE, a avut o intervenție pe tema dezbaterii din PE: „Este inacceptabil cum Comisia nu a fost în stare până acum să vină cu un plan adaptat crizelor prin care trecem de mai bine de doi ani de zile fermierii. Nu doar din țările din est, dar evident că noi fiind în prima linie suntem cei mai afectați. Comisia nu a reușit să vină cu soluții decât provizorii, amânând decizii importante și evident că la ora actuală presiunea aceasta nu mai poate fi dusă doar în zona discuțiilor ce țin de sursa problemei, pentru că știm de unde vine criza. Problema este că până la această oră, comisarul pe agricultură, nu a venit cu un pachet convingător de măsuri și evident că fiind an electoral toată lumea este revoltată pentru că reactiile au fost întârziate”.

  Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat în plenul PE că „dezbaterea vine la momentul oportun şi este foarte necesară". El a spus că principala problemă pentru agricultori o reprezintă Rusia şi războiul său de agresiune împotriva Ucrainei şi efectele sale. Janusz Wojciechowski a menţionat că fermierii au primit ajutoare în valoare de 9 miliarde de euro în ultimii doi ani, în contextul în care în 2021 doar 16% din exporturile agricole de pe piaţa europeană proveneau din Ucraina, iar în prezent această cantitate este de 50%.Comisarul pentru agricultură a afirmat că un motiv de nemulţumire este tranziţia ecologică prevăzută de Politica Agricolă Comună.  În final, el a făcut apel la fermieri să nu permită ca diferenţele de opinie să producă dezbinare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite