Scandalul revocării. Demonstraţia că Zgonea are dreptate, dar degeaba. Surse: PSD va forţa legea şi îl va debarca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ demonstrează că, dacă ar fi să respecte legea, PSD nu-l poate schimba pe Valeriu Zgonea din fruntea Camerei Deputaţilor. Numai că, potrivit unor surse politice, PSD va forţa Regulamentul şi tot îl va debarca pe Zgonea, deşi acesta îşi ameninţă colegii cu dosare penale. Disputa ar putea ajunge pe masa CCR, dar acolo, paradoxal, tot PSD ar avea mai multe şanse de câştig.

Excluderea lui Valeriu Zgonea din PSD a însemnat, automat, şi excluderea sa din grupul parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor? Aceasta este întrebarea în jurul căreia gravitează scandalul revocării lui Zgonea din funcţia de al treilea om în stat.

Părţile beligerante, evident, au interpretări diferite. PSD spune că Zgonea, deşi exclus din partid, face încă parte din grupul parlamentar PSD. Dimpotrivă, Zgonea susţine că, fiind exclus din partid, este automat exclus şi din grup, deci în aceast moment este deputat neafiliat. Regulamentul Camerei –legea de organizare internă a deputaţilor - îi dă dreptate lui Zgonea. Numai că PSD are majoritate în Camera Deputaţilor şi se pregăteşte să-l debarce pe Zgonea folosindu-se de o interpretare forţată. Comparativ vorbind, mult mai forţată decât cea din vara anului 2012, când Roberta Anastase a fost revocată intempestiv de USL. Iată cum stau lucrurile pe larg.

Articolul buclucaş
Marţea trecută, Florin Pâslaru, liderul deputaţilor PSD, a depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor solictarea de revocare din funcţie a lui Valeriu Zgonea, invocând articolul 26 din Regulamentul Camerei. „Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar căruia îi aparţine preşedintele“, spune articolul 26. În acea zi, „Adevărul“ l-a întrebat pe Florin Pâslaru dacă Valeriu Zgonea mai e membru al grupului PSD, pentru că tocmai fusese exclus din partid. „A fost exclus din partid, nu şi din grup. La ora la care solicitarea de revocare a fost trimisă spre Biroul Permanent, Zgonea face parte din grupul parlamentar al PSD. Dacă vrea să nu mai facă parte din grup, trebuie să-şi anunţe demisia în plen“, spune Pâslaru pentru „Adevărul“.

Zgonea poate fi revocat numai dacă toţi deputaţii îi cer demisia din funcţia de preşedinte. Iar asta este imposibil. liderul unui grup parlamentar

A doua zi, Biroul Permanent al Camerei, condus chiar de Valeriu Zgonea (preşedintele Camerei este automat şi preşedintele Biroului Permanent) a luat în discuţie revocarea lui Valeriu Zgonea. De fapt, miza acestei şedinţe era ca propunerea de revocare să fie trecută pe ordinea de zi a plenului, unde să se voteze schimbarea lui Zgonea. Numai că, în şedinţa Biroului Permanent, Zgonea le-a demonstrat foştilor colegi din PSD că au citit doar ce le convine din Regulamentul Camerei.

„În articolul 14, scrie aşa: «Deputatul care a fost exclus devine deputat neafiliat»“, i-a spus Zgonea lui Marian Neacşu, secretarul general al PSD. Într-adevăr, articolul 14 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, referitor la grupurile parlamentare, spune: „ Deputaţii care şi-au părăsit grupul parlamentar în care au fost membri sau după ce au fost excluşi ori au demisionat din partid devin deputaţi neafiliaţi“. Deci legea îi dă dreptate lui Zgonea.

În momentul în care a fost exclus în mod oficial din PSD, Zgonea a devenit deputat nefiliat, deci nu trebuie să-şi citească nicio demise în plen, aşa cum spunea liderul deputaţilor PSD, Florin Pâslaru. „Pe cale de consecinţă, dumneavoastră, membrii Grupului parlamentar al PSD nu aveţi calitatea de a cere unui deputat neafiliat să facă ce vreţi dumneavoastră. Dumneavoastră nu v-aţi calculat paşii. Treaba dumneavoastră. Pe cale de consecinţă, cererea făcută de domnul Pâslaru este neregulamentară. Mai pe româneşte – ilegală“, le-a spus preşedintele Camerei foştilor colegi din PSD. Argumentele lui Zgonea l-au iritat pe Marian Neacşu: „Domnule preşedinte, definiţi unde suntem, în ce ne aflăm. Suntem la restaurant?“, l-a întrebat, nervos, Neacşu. „Fiţi calm“, i-a răspuns Zgonea.

Eu atrag atenţia liderilor grupurilor parlamentare să nu intre într-un abuz în serviciu şi să ceară revocarea din funcţia de preşedinte al Camerei a unui deputat neafiliat. Ca să nu păcătuiţi în ilegalitate. Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor

„Mai întâ trebuiau să-l revoce, apoi să-l dea afară din partid“

În acest moment, pare că Valeriu Zgonea are securizată poziţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. „În Regulament scrie că grupul din care faci parte trebuie să-ţi ceră revocarea. Dar Zgonea nu mai e în nciun grup parlamentar. Prin excluderea din PSD, a devenit neafiliat. Or neafiliaţii nu au grup parlamentar. Asta înseamnă că, teoretic, nemaifăcând parte din niciun grup, Zgonea poate fi revocat numai dacă toţi deputaţii îi cer demisia din funcţia de preşedinte. Iar asta este imposibil“, a spus, pentru „Adevărul“, liderul unui grup parlamentar aflat în opoziţie în Camera Deputaţilor.  „PSD a greşit. Dacă voiau să-l schimbe pe Zgonea, mai întâi grupul PSD trebuia să ceară revocarea lui din fruntea Camerei Deputaţilor, apoi să-l dea afară din partid. Aşa, Zgonea, care cunoaşte foarte bine regulamentele, i-a prins pe picior greşit“, a continuat acesta.

Planul PSD: „continuăm!“
Numai că PSD nu s-a împăcat nicidecum cu ideea că a ratat mazilierea lui Zgonea. Surse politice au povestit pentru „Adevărul“ că social-democraţii au un plan de rezervă, care însă implică o reinterpretare a Regulamentului în nota PSD, adică la limita legii. „PSD caută soluţii ca propunerea de revocare să ajungă în plen, pentru că acolo are majoritatea. Ca să ajungă în plen, trebuie să treacă de Biroul Permanent, unde şi acolo au majoritate. Numai că există două hopuri: primul e chiar Valeriu Zgonea, care, în calitate de preşedinte, s-ar putea opune, cum a făcut, spre exemplu, în cazul legilor anti-justiţie. Pe deasupra, PSD trebuie să găsească totuşi un argument “, a declarat un deputat din Biroul Permanent pentru „Adevărul“.

Argumentul PSD ar fi următorul: Regulamentul, când vorbeşte despre preşedintele Camerei, nu se referă la persoană, ci la funcţia în sine. „Iar funcţia ne revine nouă, grupului PSD“, a spus, pentru „Adevărul“, deputatul PSD Florin Iordache, recunoscut în Parlament ca mare maestru al combinaţiilor politice. Surse din PSD au confirmat faptul că luni, în prima şedinţă a Biroului Permanent, deputaţii PSD vor încerca să impună pe ordinea de zi a plenului revocarea lui Zgonea. Întrebat de „Adevărul“ dacă îl mai schimbă pe Zgonea, Florin Iordache a confirmat: „Vă spun un singur cuvânt: continuăm“.

Numai că strategia gândită de PSD e cam riscantă, pentru că, articolul 26 din Regulament spune clar: „Preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat înainte de expirarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu asigurarea cvorumului legal. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar căruia îi aparţine preşedintele“. Aşadar, se referă la persoană, în acest caz la Valeriu Zgonea, nu la funcţia, aşa cum interpretează PSD.

De altfel, Zgonea şi-a avertizat colegii că s-ar putea trezi cu dosar penal dacă nu se potolesc. „Eu atrag atenţia Comitetului liderilor grupurilor parlamentare să nu intre într-un abuz în serviciu şi să ceară revocarea din funcţia de preşedinte al Camerei a unui deputat neafiliat, neavând competenţa legală. Toate documentele pe care dumneavoastră le-aţi trimis către Biroul permanent, către secretarul general sunt documente legale care pot fi probate în instanţă, pentru că abuzul în serviciu este pentru noi toţi valabil. Ca să nu păcătuiţi în ilegalitate (...)“, a spus Zgonea în şedinţa Biroul Permanent de miercurea trecută. „ Vali e foarte bun pe regulamente, ăsta e adevărul. Dar avem şi noi specialiştii noştri şi vom avea câştig de cauză“, spun surse din PSD pentru „Adevărul“.

I-aş reaminti lui Vali Zgonea de vara anului 2012, când CCR a decis că schimbarea Robertei Anastase chiar cu el însuşi a fost constituţională. parlamentar PSD

CCR va tranşa disputa
Dacă PSD îl va demite, până la urmă, pe Valeriu Zgonea forţând Regulamentul, actualul preşedinte al Camerei Deputaţilor poate contesta decizia la CCR. Numai că PSD invocă precedentul 2012. „I-aş reaminti lui Vali Zgonea de vara anului 2012, când CCR a decis că schimbarea Robertei Anastase chiar cu el însuşi a fost constituţională. Scenariul de acum e cam acelaşi“, îi transmite lui Zgonea un fost coleg. Numai că scenariul nu e deloc acelaşi.

În vara lui 2012, când USL a debracat-o la foc automat pe Roberta Anastase, Regulamentul Camerei Deputaţilor spunea: „Preşedintele Camerei Deputaţilor şi orice alt memnbru al Biroului Permanent pot fi revocaţi înainte de terminarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor. Propunerea de revocare se face în scris şi este însoţită de semnăturile iniţiatorilor“. De remarcat că atunci nu era prevăzut ca propunerea de revocare să vină din partea grupului parlamentar din care face parte preşedintele. CCR a decis atunci că Roberta Anastase a fost revocată constituţional, ca urmare a schimbării majorităţii parlamentare.

Numai că, în primăvara lui 2015, după ce Victor Ponta a pierdut alegerile prezidenţiale, dar mai ales de frică să nu trădeze Gabriel Oprea, PSD a modificat Regulamentul Camerei cu scopul de a-i securiza fotoliul lui Zgonea. Atunci a introdus prevederea că preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat numai „la propunerea liderului de grup din care face parte“ (vezi foto). Aşadar, PSD este acum victima propriei modificări. „Îmi amintesc că atunci chiar s-a discutat în partid că se poate ajunge la un nou caz Anastase dacă UNPR trece de partea PNL. Şi s-a găsit această formulă. Cred că Marian Neacşu s-a ocupat atunci. Acum e ironia sorţii“, glumeşte un parlamentar PSD. Zgonea i-a remintit şi el lui Neacşu că s-a ocupat personal de acea prevedere, pe care acum vrea să o încalce. „Articolul a fost scris de dumneavostră, domnule Neacşu“, a spus Zgonea în şedinţa Biroului Permanent.

Regulamentul CD ii da dreptate lui Zgonea

Din nou Zgonea pare să fie în avantaj. Însă, potrivt unor specialişti în drept constituţional, Curtea, aşa cum a arătat şi în decizia din 2012, nu prea se amestecă în chestiunile de organizare internă ale Parlamentului. Ba chiar Augustin Zegrean, preşedintele CCR, a spus, ieri, că PSD „poate“ să-l revoce pe Valeriu Zgonea. „Regulamentul spune că grupul care l-a propus poate să-l revoce. Acum o să spună lumea că m-am antepronunţat“, a declarat Zegrean, la Digi 24.

Pe lângă faptul că, într-adevăr, chiar s-a antepronunţat, forumlarea nu-i dă dreptate lui Zegrean. Regulamentul nu vorbeşte de momentul în care preşedintele Camerei a fost propus, ci de momentul în care el este revocat. Amintim din nou articolul 26: „Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar căruia îi aparţine preşedintele“. Aşadar verbul este folosit la timpul prezent. Deci nu contează faptul că  PSD l-a propus pe Zgonea, contează afilierea lui Zgonea în momentul în care este revocat. Or, în urma excluderii, Zgonea a devenit nefiliat. Aşadar, pare că situaţia lui Zgonea diferă de cazul Anastase, dar CCR va avea decizia finală. Cert este că până atunci Augustin Zegrean nu va mai fi judecător constituţional, pentru că îi expiră mandatul.

(Aici) puteţi citi care este miza schimbării lui Valeriu Zgonea de la şefia Camerei Deputaţilor. 

Citeşte şi:

Dragnea, despre propunerea pentru şefia Camerei Deputaţilor: „Prima condiţie este să avem un fost preşedinte, până atunci nu mai vânturăm nume“

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, prezent, joi, la Slatina alături de Victor Ponta, n-a făcut anunţul aşteptat de toată lumea privind desemnarea unui înlocuitor pentru Valeriu Zgonea la şefia Camerei Deputaţilor, menţionând că „prima condiţie care trebuie îndeplinită este să avem un fost, până atunci nu mai vânturăm nume“.

Urzeala tronului de la Camera Deputaţilor: Cum se fac jocurile în PSD pentru a pune mâna pe a treia funcţie în stat

Mai mulţi deputaţi PSD apropiaţi de Victor Ponta au avansat numele său ca principală variantă pentru şefia Camerei Deputaţilor pentru a-l presa pe Liviu Dragnea, care doreşte să-l impună pe Florin Iordache, omul său de încredere.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite