Scandal încă de la prima şedinţă a Comisiei pentru anchetarea alegerilor din 2009. Geoană, Blaga şi Hrebenciuc, printre primele persoane audiate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 a stabilit, miercuri, cine vor fi primele persoane audiate. Astfel, săptămâna viitoare vor fi chemaţi pentru explicaţii Dan Andronic, Mircea Geoană, Viorel Hrebenciuc, dar şi Vasile Blaga.

UPDATE Preşedintele Comisiei de anchetă, Mihai Fifor, a anunţat cine sunt primele persoane invitate la audieri: luni vor fi chemaţi Dan Andronic (consultant politic la acea vreme) şi preşedinta AEP din acel moment, Ana Maria Pătru;  marţi, Mircea Geoană, candidat la alegerile prezidenţiale, Dan Şova şi Viorel Hrebenciuc, responsabili de campania lui Geoană; miercuri, Vasile Blaga (ministru de Interne la acea vreme), însotit de secretarii de stat, dar şi generalul Marcel Opriş de la STS. 

Fifor a anunţat că până la urmă vor putea fi prezenţi la lucrările Comisiei de anchetă şi supleanţii nominalizaţi de partide, nu doar titularii. 

UPDATE Aleşii majorităţii parlamentare din Comisia pentru anchetarea alegerilor prezidenţiale din 2009 au decis ca prima şedinţă a acestui structuri să fie cu uşile închise, după ce parlamentarii s-au certat pe tema celor care pot fi prezenţi la lucrările Comisiei.

 Opoziţia a cerut să fie prezenţi şi supleanţii, nu doar titularii comisiei. „Fiind vorba de o comisie de anchetă, având în vedere că faptele se vor derula episodic, cred că este potrivit ca membrii supleanţi să fie prezenţi pentru a şti de la o şedinţă la alta, în condiţiile în care titularul lipseşte, despre ce s-a discutat în şedinţele precedente", a spus Turcescu.

Adrian Ţuţuianu (PSD) şi Eugen Nicolicea (PSD) au invocat însă articole din Hotărârea de înfiinţare a Comisiei, care prevăd că supleanţii participă cu drept de vot doar în cazul în care membrii titulari lipsesc, opoziţia afirmând că aceste articole nu interzic însă prezenţa ca observatori.

„Cred că ar fi bine să veniţi cu înlocuitorii dumneavoastră şi la şedinţele de plen, având în vedere că fiecare listă de deputat are şi supleanţi. Dacă supleanţii trebuie să fie aici, să o extindem la plen, după ce va aproba plenul ca lângă domnul Goţiu să mai doarmă încă doi, trei, atunci o să aprobăm şi noi aici prezenţa", a afirmat Nicolicea. 


Prima şedinţă a comisiei de anchetă va avea loc la ora 12.00, la sala Mihai Viteazul din Palatul Parlamentului.

Întrebat ce urmează să stabilească membri comisiei în prima şedinţă, Eugen Nicolicea a spus că aspecte „organizatorice”.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat, joi, cu 241 voturi ”pentru” şi 86 ”împotrivă”, înfiinţarea comisiei de anchetă speciale privind modul în care au fost organizate şi s-au desfăşurat alegerile prezidenţiale din 2009, precum şi componenţa comisiei.

Totodată a fost aprobată şi componenţa nominală a comisiei: Mihai Fifor (preşedintele comisiei), Adrian Ţuţuianu, Dorel Căprar, Mihai Weber, Adrian Pleşoianu, Oana Florea, Eugen Nicolicea din partea PSD, Steluţa Cătăniciu (ALDE) Cezar Preda, Vasile Varga şi Daniel Fenechiu din partea PNL, Mihai Goţiu şi Eduard Dircă din partea USR, Robert Turcescu (PMP) şi Antal Istvan (UDMR).

Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au adoptat, miercuri, raportul pentru proiectul de hotărâre de înfiinţare a comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009, în noua formă conţinând un amendament menit să evite suprapunerea obiectivelor comisiei cu ancheta începută de Parchetul General.

Raportul comisiei a fost adoptat cu 16 voturi ”pentru”, nouă ”împotrivă” şi o abţinere. Principala modificare faţă de forma iniţială a raportului este un amendament propus de către preşedintele Comisiei juridice a Camerei, Eugen Nicolicea (PSD), care prevede că membrii comisiei nu vor ancheta elementele care au generat suspiciuni de abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, suspiciuni care au declanşat ancheta penală in rem a Parchetului General.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite