România, trimisă în faţa Curţii de Justiţie a UE de Comisia Europeană. Ce alte critici sunt aduse statului român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România riscă să fie penalizată cu amenzi considerabile FOTO Unplash
România riscă să fie penalizată cu amenzi considerabile FOTO Unplash

Comisia Europeană critică România pentru neîndeplinierea implementării unor directive, în cazul celei privind serviciile mass-media audiovizuale statul fiind trimis în judecată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

„Comisia a decis astăzi să trimită Cehia, Irlanda, România, Slovacia şi Spania în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru nerespectarea obligaţiei de transpunere a Directivei revizuite a serviciilor mass-media audiovizuale [„DSMAV”, Directiva (UE) 2018/1808], solicitând impunerea de sancţiuni financiare în conformitate cu articolul 260 alineatul (3) din TFUE”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

„DSMAV reglementează coordonarea la nivelul UE a legislaţiei naţionale privind toate serviciile mass-media audiovizuale. Cea mai recentă revizuire a DSMAV a fost efectuată în 2018. DSMAV revizuită prevede standarde la nivelul UE privind conţinutul media pentru toate serviciile mass-media audiovizuale, fie acestea transmisii de televiziune tradiţionale sau servicii la cerere, precum şi pentru platformele de partajare a materialelor video. Noile norme ale UE vizează crearea unui peisaj audiovizual mai sigur, mai echitabil şi mai divers. Acestea consolidează protecţia publicului, acordând o atenţie specială siguranţei celor mai vulnerabile persoane, cum ar fi minorii, extind normele privind conţinutul ilegal şi dăunător la platformele de partajare a materialelor video şi promovează diversitatea culturală în cadrul serviciilor mass-media audiovizuale. În plus, directiva a introdus cerinţe suplimentare privind independenţa autorităţilor naţionale de reglementare în domeniul mass-mediei”, mai susţine sursa citată.

Statele membre trebuiau să transpună această directivă şi să îi comunice Comisiei măsurile naţionale de transpunere până la 19 septembrie 2020. În absenţa adoptării normelor naţionale relevante, în noiembrie 2020, Comisia a trimis unui număr de 23 de state membre scrisori de punere în întârziere, urmate de nouă avize motivate în septembrie şi două în noiembrie 2021. Până în prezent, statele membre enumerate mai sus nu şi-au îndeplinit obligaţia de a transpune integral DSMAV şi de a comunica măsurile de punere în aplicare a acesteia. În consecinţă, Comisia a decis astăzi să trimită aceste cazuri în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

De asemenea, Comisia a decis astăzi să iniţieze o procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere Luxemburgului şi României, pe motiv că unele dispoziţii ale Deciziei-cadru privind mandatul european de arestare nu au fost transpuse corect, în ceea ce priveşte, de exemplu, termenele de luare a unei decizii cu privire la executarea unui mandat european de arestare sau la predarea unei persoane căutate.

„Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere altor 24 de state membre pentru nerespectarea obligaţiei de transpunere a deciziei-cadru sau a obligaţiei de a transpune anumite dispoziţii ale acesteia. Luxemburgul şi România au acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde Comisiei. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat”, mai arată Comisia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite