România ar putea înfiinţa forţa navală NATO doar cu Turcia, deşi participarea Bulgariei nu este încă exclusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, şi Klaus Iohannis, al Sofia
Preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, şi Klaus Iohannis, al Sofia

Forţa navală la Marea Neagră ar putea fi înfiinţată alături de Turcia şi fără participarea Bulgariei, dacă oficialii de la Sofia resping până la urmă total această propunere, au declarat, pentru News.ro, surse oficiale, însă nu este exclus ca şi Bulgaria să se alăture, decizia depinzând de situaţia politică internă a vecinilor de la sud.

România va continua negocierile cu Turcia şi Bulgaria, atât la nivelul oficialilor guvernamentali, cât şi la nivelul delegaţiilor de la NATO, iar participarea Bulgariei nu este exclusă, având în vedere semnalele primite până în acest moment. De altfel, premierul Borisov a declarat la rândul său că flota nu poate fi acceptată "în această formulă", însă este posibil ca autorităţile de la Sofia să cadă de acord asupra unui anumit format acceptabil pentru toate părţile.

Există şi posibilitatea ca România să participe la această flotă doar împreună cu Turcia, negocierile urmând să fie purtate până la summit-ul NATO de la Varşovia din această vară.

"Vom vedea care este poziţia finală a Bulgariei. Se poate continua şi în formatul cu Turcia, să vedem cum se conturează. Bulgaria, dacă va dori sa participe, poate participa", au declarat, pentru News.ro, surse oficiale.

Potrivit acestora, negocierile dintre România, Bulgaria şi Turcia au început în 2016, însă propunerea înfiinţării unei astfel de flote este mai veche, datând din anul 2015, când au început primele discuţii pe această temă.

Conform unor surse oficiale, partea română era la curent cu posibilitatea ca în negocieri să apară o astfel de situaţie cu partenerii bulgari, din cauza climatului politic intern, iar semnale de această natură au venit în ultima perioadă din partea Bulgariei.

Decizia autorităţilor de la Sofia a fost influenţată de situaţia internă, unde coaliţia de la guvernare a pierdut unul din partidele din majoritate în această primăvară, iar premierul Boiko Borisov se teme că partide pro-ruse pot determina căderea Guvernului. În acest context "inconfortabil" pentru prim-ministrul Bulgariei, Rusia ar fi intervenit, atât prin declaraţii publice, cât şi neoficiale, pentru ca Sofia să nu participe la înfiinţarea unei flote NATO de exerciţii în Marea Neagră. La această situaţie se adaugă şi presiunea opiniei publice, favorabilă Rusiei, mai ales în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale din Bulgaria.

Astfel, declaraţiile preşedintelui Bulgariei, Rosen Plevneliev, care îşi anunţase sprijinul pentru propunerea României, au fost "contrabalansate" de ieşiea premierului bulgar Boiko Borisov, la presiuni externe, mai spus sursele citate.

Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat joi că atât el, cât şi preşedintele Rosen Plevneliev se opun propunerii României de a crea o flotă comună a Mării Negre, care să contracareze influenţa rusă.

"Nave NATO ar putea patrula graniţele noastre maritime numai în cazul unui aflux masiv de refugiaţi”, a precizat oficialul.

"Nimeni nu ar trebui să se îndoiască de poziţia noastră pro-NATO”, a spus şeful Guvernului. El a atras, însă, atenţia că, din punctul său de vedere, nu este acceptabilă înfiinţarea unei flote „în modul propus la o întâlnire cu premierul şi preşedintele României”. "Suntem împotrivă”, a subliniat el. Borisov a făcut aceste declaraţii în marja unui briefing cu preşedintele Plevneliev şi cu ministrul apărării Nikolai Nencev, fiind difuzate de Novinite.

La rândul său, Plevneliev a spus că acest subiect a fost discutat în cursul întâlnirilor cu oficiali români, dar nu a fost luată nicio decizie. "Să punem capăt speculaţiilor că flote vor fi create împotriva cuiva”, a cerut el.

Anunţul a fost făcut la o zi doar de la conferinţa de presă comună susţinută, la Sofia, de presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, şi preşedintele român Klaus Iohannis. Atunci, Plevneliev spunea că Bulgaria sprijină iniţiativa României.

"Prietenii noştri români au avut o nouă iniţiativă, pe care o sprijinim, şi anume Iniţiativa Marină Regională în Marea Neagră. Este cu scop de apărare, evident, şi vom sprijini această nouă iniţiativă a României. Bulgaria va demonstra nu numai că stăm ferm în spatele colaborării regionale, dar vom folosi NATO ca platformă. Aşa cum a spus domnul Klaus Iohannis, totul depinde de noi şi împreună suntem puternici şi în stare să facem faţă la orice provocare. Noi vrem mai multă colaborare şi vrem mai multă securitate. De aceea, Bulgaria va sprijini aceste iniţiative, inclusiv ca NATO să ia aceste decizii în ceea ce priveşte Regiunea Mării Negre, care este de o importanţă tot mai mare. Împreună putem să contribuim la o abordare efectivă în aceste vremuri grele", declara preşedintele Bulgariei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite