„Rolul Forțelor Navale este esențial în actuala criză geopolitică”. Ce fac și ce spun politicienii de Ziua Marinei
0Manifestările organizate de Ziua Marinei, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, aduc joi la Constanța o bună parte dintre politicienii importanți ai României, inclusiv pe președintele Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Constanţa, în cadrul festivităţilor organizate de Ziua Marinei Române, că ţara noastră este recunoscută şi apreciată la nivel aliat ca un pilon solid de securitate regională şi un contribuitor major la procesul de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe flancul estic.
„Regiunea Mării Negre a devenit o zonă recunoscută şi tratată ca fiind de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică, iar acest fapt a fost consemnat oficial şi în cele mai importante documente strategice ale NATO. Prin dialog şi implicare permanentă, am consolidat această abordare inclusiv la recentul Summit NATO de la Washington, când toţi aliaţii au subliniat că rămân ferm angajaţi faţă de securitatea şi stabilitatea regiunii Mării Negre, un rezultat care este foarte bun pentru ţara noastră. Iată, aşadar, că România este recunoscută şi apreciată la nivel aliat ca un pilon solid de securitate regională şi un contribuitor major la procesul de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe flancul estic", a spus Iohannis în alocuţiunea sa.
De asemenea, preşedintele a afirmat că România este o ţară sigură şi stabilă şi a amintit de efortul politic, diplomatic şi militar al ţării noastre în contextul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.
„Chiar dacă trăim vremuri marcate de multiple provocări de securitate, România este astăzi o ţară sigură şi stabilă, înscrisă ireversibil pe calea dezvoltării democratice, alături de partenerii şi de aliaţii din Uniunea Europeană şi din NATO. Aici, pe ţărmul Mării Negre, în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, vedem mai clar ca oricând rezultatele efortului politic, diplomatic şi militar al României din ultimii ani. Ţara noastră beneficiază astăzi de cele mai solide garanţii de securitate, iar cetăţenii români sunt apăraţi şi protejaţi în faţa oricăror potenţiale ameninţări", a precizat şeful statului.
Preşedintele a enumerat câteva din iniţiativele României în domeniul securităţii regionale, printre care înfiinţarea unei Grupări Operative pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră, alături de Bulgaria şi Turcia.
"Începând cu anul 2015, am înfiinţat şi operaţionalizat numeroase structuri NATO în România, iar prezenţa camarazilor noştri aliaţi, care se antrenează alături de militarii români pe teritoriul naţional, a crescut constant, atingând un număr de aproximativ 5.000 de militari aliaţi dislocaţi în România. Această colaborare denotă angajamentul nostru ferm de a ne apăra reciproc, conform Articolului 5 al Tratatului de la Washington. Îmi reafirm cu acest prilej aprecierea şi recunoştinţa pentru prezenţa în ţara noastră a militarilor din Statele Unite ale Americii, Franţa, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Ţările de Jos, Spania, Bulgaria, Ungaria, Canada, Turcia, Grecia, Macedonia de Nord şi Luxemburg. Totodată, le mulţumesc forţelor aeriene din Finlanda şi Marea Britanie, care au încheiat recent misiunea de poliţie aeriană în România", a continuat şeful statului.
Iohannis a subliniat că România continuă să fie un pilon important al securităţii regionale şi euroatlantice.
"Rămânem solidari cu Aliaţii noştri din NATO şi cu partenerii din Uniunea Europeană în eforturile de asistenţă dedicată Ucrainei, care luptă de peste doi ani şi jumătate împotriva unei agresiuni brutale şi ilegale", a adăugat preşedintele.
Klaus Iohannis le-a spus marinarilor că devotamentul, tenacitatea şi spiritul de sacrificiu care îi definesc constituie un exemplu de excelenţă, iar Forţele Navale Române reprezintă un simbol al puterii şi al rezilienţei naţionale.
„În contextul actual de securitate, tot mai provocator, inclusiv în mediul maritim, rolul Forţelor Navale Române în asigurarea libertăţii de navigaţie şi a securităţii maritime este esenţial. Cu prilejul Zilei Marinei Române, în semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor deosebite obţinute, am dat curs propunerii ministrului Apărării Naţionale şi am decorat Drapelul de Luptă al Statului Major al Forţelor Navale cu Ordinul 'Virtutea Maritimă' în grad de Comandor cu însemn de pace pentru militari", a transmis preşedintele.
De asemenea, Iohannis a lăudat dăruirea şi profesionalismul marinarilor şi a apreciat numărul mare al românilor veniţi la festivităţile de la Constanţa.
„În acest ultim an de mandat, este cu atât mai emoţionant pentru mine să mă aflu alături de dumneavoastră, pentru a celebra împreună una dintre cele mai aşteptate sărbători. Se creează de fiecare dată o atmosferă extraordinară aici! Mă bucur să văd atât de mulţi români veniţi special aici pentru a participa la festivităţile dedicate navigatorilor noştri, militari şi civili deopotrivă, care poartă cu mândrie drapelul României în lume. Dragi marinari, nu întâmplător protectoarea Marinei Române este Sfânta Fecioară Maria, ale cărei atribute - hotărârea, tenacitatea şi forţa - îi inspiră pe marinarii noştri, astfel încât să facă faţă provocărilor acestei vocaţii speciale. Profesia de marinar se potriveşte temerarilor veritabili, caracterelor puternice şi celor capabili de sacrificiu şi în măsură să abordeze neînfricat provocările de orice natură. Dăruirea şi profesionalismul cu care dumneavoastră, marinarii, purtaţi drapelul României în lume sunt exemplare şi devin repere pentru întreaga societate şi modele de urmat în special pentru tinerele generaţii. Totodată, cu respect şi recunoştinţă, ne gândim astăzi şi la cei care au plătit jertfa supremă pe mările şi oceanele lumii, departe de familie şi de cei dragi, şi aducem un pios omagiu eroilor marinari ai României", a mai spus şeful statului.
Premierul Marcel Ciolacu a avut un alt program : Vizita la Mânăstirea Văratec
Prim-ministrul Marcel Ciolacu are un alt program pentru această zi, alegând să meargă la Mănăstirea Văratec, unde a participat la slujba Adormirii Maicii Domnului.
Alături de Ciolacu a fost prezent şi secretarul general al partidului, Paul Stănescu, dar şi preşedintele PSD Neamţ, Daniel Vasilică Harpa şi deputatul Ciprian Şerban (prim-vicepreşedinte al filialei).
Aceştia au fost primiţi, în calitate de gazde, de primarul comunei Agapia şi maica stareţă a mănăstirii.
„Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Văratec are un farmec aparte în acest loc sfânt în care se păstrează forța spiritualității neamului românesc. M-am bucurat de slujbă alături de toți credincioșii veniți aici cu inima deschisă și plină de credință. Și m-am rugat alături de ei pentru pacea și prosperitatea tuturor românilor. O zi binecuvântată tuturor!”, a transmis Marcel Ciolacu.
Premierul le-a transmis încă de dimineață marinarilor, cu ocazia Zilei Marinei, că îi respectă şi le mulţumeşte pentru efortul şi munca lor de zi cu zi.
„Îi felicit, îi respect şi le mulţumesc tuturor marinarilor români, militari sau civili, pentru efortul şi munca lor de zi cu zi. „La mulţi ani”, în această zi sfântă de 15 august, Ziua Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni!”, a scris premierul pe Facebook.
Ministrul Apărării: Rolul Forțelor Navale este esențial
Ministrul Apărării Angel Tîlvăr afirmă, în mesajul de Ziua Marinei, că azi, mai mult ca oricând, rolul Forţelor Navale e esenţial în arhitectura de securitate naţională, în context aliat şi european, mai ales în actualul mediu de securitate, afectat de războiul ilegal declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.
„În această zi importantă, în care prăznuim Adormirea Sfântei Fecioare Maria, le spunem "La mulţi ani" marinarilor militari! Azi, mai mult ca oricând, rolul Forţelor Navale Române este esenţial în arhitectura de securitate naţională, în context aliat şi european, mai ales în actualul mediu de securitate, afectat de războiul ilegal declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei”, scrie ministrul Apărării pe Facebook.
El menţionează că anul acesta a oist operaţionalizat, împreună cu Bulgaria şi Turcia, Grupul operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră, al cărui principal scop este de a menţine siguranţa traficului maritim prin activităţi de supraveghere, recunoaştere şi neutralizare a minelor marine, precum şi prin operaţii conexe de căutare - salvare pe mare.
„Mulţumesc marinarilor noştri militari care asigură prezenţa continuă cu nave şi alte capabilităţi militare în zonele de responsabilitate de pe mare şi de la Dunăre. Bun cart înainte!”, afirmă Tîlvăr în finalul mesajului.
La acest eveniment participă preşedintele Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă.
Programul evenimentelor de Ziua Marinei
Municipiul Constanța va fi gazda principală a manifestărilor organizate de Forțele Navale Române, cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române, joi, 15 august, începând cu ora 10.00.
După primirea persoanei oficiale și trecerea în revistă a gărzii de onoare, se va înălța drapelul României pe catargul de pe faleza din fața Comandamentului Flotei, iar la bordul navelor militare vor fi ridicate Pavilionul, geacul și Marele Pavoaz, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României și tragerea celor 21 de salve de tun.
În continuare, Șeful Statului Major al Forțelor Navale va adresa mesajul de bun venit la eveniment, după care vor urma alocuțiunile persoanelor oficiale și un serviciu religios, cu depunerea ancorelor de flori în apa Mării Negre, în memoria eroilor marinari.
Zeul Neptun își va face apariția de la bordul șalupei maritime „Luceafărul” și va da startul jocurilor și concursurilor marinărești, pe faleza din fața Comandamentului Flotei.
Salutul de deschidere a exercițiului demonstrativ întrunit va fi transmis de către cadeții de la bordul Navei-școală „Mircea”, iar trei parașutiști vor fi lansați din elicoptere pentru a prezenta publicului aflat pe faleză drapelele României, NATO și UE.
Exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2024” cuprinde secvențe din activitățile de instruire executate de marinarii militari, precum inserția unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviației inamice, căutarea și atacul submarinului inamic, respingerea desantului maritim, combaterea migrației ilegale pe mare și apuntarea unui elicopter Puma Naval la bordul fregatei „Regele Ferdinand”.
Finalul exercițiului va fi marcat prin defilarea navelor și aeronavelor militare, a velierelor și ambarcațiunilor civile, iar garda de onoare va defila pe faleza Comandamentului Flotei, în acordurile Muzicii Militare a Forțelor Navale.
Seara, de la ora 20:00, Muzica Militară a Forțelor Navale va încânta publicul cu un mini-concert, pe faleza din fața Comandamentului Flotei, care va fi urmat de aprinderea Pavoazului electric la navele militare și de retragerea cu torțe a marinarilor militari pe traseul Poarta 1 – Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu, unde formația muzicală va susține un concert.
Ziua Marinei Române se va încheia cu un spectacol de artificii oferit de Primăria Municipiului Constanța, care va putea fi urmărit din zona Piața Ovidiu – Portul Turistic Tomis.