Rezultate finale la referendum: Prezenţă la vot - 46,23%. Părăseşte Crin Antonescu scena politică?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul Electoral Central (BEC) a anunţat rezultate parţiale ale referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Acestea indică o prezenţă la urne de 8.455.336 (46,23%) din alegătorii înscrişi pe liste. 7.400.508 (87,52%) din alegători au votat “DA”, 943.031 (11,15%) au votat “NU”, iar 111.797 (1,32%) din voturi au fost declarate nule. 

Rezultatele prezentate de Biroul Electoral Central au fost centralizate în urma numărătorii făcute în 99, 97% din secţiile de votare. Aceste date conţin şi rezultatele centralizate din o parte din secţiile de votare din străinătate. 

Concluzia: referendumul a fost matematic invalidat. Potrivit legii, referendumul pentru demiterea preşedintelui  poate fi validat doar dacă prezenţa la vot depăşeşte 50% din numărul cetăţenilor cu drept de vot.

Preşedintele Biroului Electoral Central, judecătorul Gabriela Elena Bogasiu, a precizat că rezultatele finale ale referendumului vor fi anunţate odată cu întocmirea procesului-verbal care va fi transmis Curţii Constituţionale, adică miercuri. 

Prin urmare Curtea Constituţională s-ar putea reuni cel mai devreme joi pentru a lua o decizie legată de validarea sau invalidarea referendumului organizat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Potrivit legii însă, referendumul va fi invalidat, deoarece prezenţa la vot a fost sub 50%. 

Antonescu a promis că iese din viaţa politică

După ce Curtea Constituţională se va pronunţa, se va reuni parlamentul care va lua la cunoştinţă decizia CCR. În aceeaşi zi, Traian Băsescu se va întoarce la Cotroceni, unde va face schimbul de ştafetă cu preşedintele interimar Crin Antonescu. Cu această ocazie, teoretic, acesta din urmă n-ar trebui să părăsească doar fotoliul de preşedinte, ci şi viaţa politică. Asta pentru că, încă de la declanşarea suspendării lui Băsescu, Antonescu a declarat că va pleaca din politică în cazul  în care "operaţiunea" declanşată de USL (de suspendare a lui Traian Băsescu - n.r.) eşuează şi acesta se reîntoarce la Cotroceni. 

Antonescu a făcut prima declaraţie în acest sens  pe 6 iulie, la şedinţa Parlamentului privind suspendarea preşedintelui. Ulterior, preşedintele interimar a făcut mai multe declaraţii pe această temă. 

Cu o săptămână înainte de referendum însă, într-o emisiune televizată, Antonescu şi-a reconsiderat poziţia, şi a declarat că nu mai este ”legat de niciun angajament după ce impunerea pragului de prezenţă la referendum şi boicotul pus la cale de PDL au schimbat datele problemei”.

"N-am făcut o promisiune, că nu datoram nimănui. Am spus pur şi simplu domnului Băsescu că înţeleg că după referendumul acesta nu o să mai fim împreună, ori pleacă dânsul, ori plec eu (…). Când am văzut, totuşi, cât de mult sunt interesaţi partizanii domnului Băsescu, parcă mai mult chiar decât de ramânerea domniei sale, dacă plec eu, dacă nu cumva mă răzgândesc eu, sigur că am avut un sentiment ambivalent, pe de o parte o pornire să rămân, că văd că asta le place şi vreau şi eu să le fac anumite bucurii, dar, după aceea, chiar după introducerea condiţiei de cvorum, am spus, da, chiar şi aşa, e în regulă, dacă nu se strâng 9 milioane de oameni să se pronunţe asupra acestei chestiuni sau dacă ia mai multe voturi Traian Băsescu, am plecat şi mă duc învârtindu-mă. A survenit acum şi acest element care dă peste cap orice condiţie de competiţie electorală, în care domnul Băsescu strigă: fugiţi, fugiţi de la urne. Evident că nu mai sunt legat de niciun angajament şi de niciun rămăşag", a spus Antonescu la Antena 3. 

La numai 12 de ore de la aceste declaraţii, Crin Antonescu s-a răzgândit încă o dată. Preşedintele interimar a revenit şi a reafirmat că promisiunea cu plecarea rămâne valabilă: "Nu am afirmat nici aseară, nici altă dată, că nu mai demisionez. Dacă asta este grija principală a dumneavoastră, nici o grijă, fac ceea ce am spus că voi face. Niciodată nu am încălcat ceea ce am spus în Parlamentul României sau ceea ce am spus că voi face". 

Şi preşedintele suspendat a ameninţat cu demisia în campania care a precedat referendumul. Pe 16 iulie, Băsescu a susţinut că va abandona mandatul dacă la referendum vor veni mai puţin de jumătate dintre românii cu drept de vot, iar votul majoritar va fi împotriva lui. Şeful suspendat al statului a precizat că are o condiţie pentru partidele politice: renunţă la mandat dacă sunt de acord cu revizuirea Constituţiei. 

Preşedintele Traian Băsescu a mai făcut o promisiune de care însă nu s-a ţinut. Într-o conferinţă de presă, ţinută în urma votului prin care a fost suspendat, el a declarat că va merge la referendum. Şi şi-a menţinut declaraţia chiar şi după ce a îndemnat românii la boicot. Ieri însă preşedintele suspendat Traian Băsescu nu a votat la referendum. Motivul: "Nu vreau să legitimez un referendum în care un aventurier politic duce la vot fete tinere în costume de baie (Radu Mazăre - n.r.), nu vreau să legitimez prin prezenţa mea un referendum în care dispreţul pentru referendum este atât de mare încât doamne, domnişoare merg în bikini la vot" . 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite