Rezultate alegeri parlamentare 2012/ Dragnea, întrecut de fosta secretară în vârstă de 23 de ani
0
După ce USL a închis toate cele nouă colegii din judeţul Teleorman cu nişte scoruri electorale impresionante, surpriza vine din partea fostei secretare a lui Liviu Dragnea, Cătălina Ştefănescu, care a reuşit să obţină mai multe voturi decât fostul ei şef.
Potrivit exit poll-urilor date publicităţii duminică seară, fosta secretară a lui Dragnea, în vârstă de 23 de ani, ar fi obţinut 75% din sufragii, însă ultimele calcule arată că acesta a obţinut 71,76%, cu puţin peste secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, care a avut 71,49%. Aşadar, Ştefănescu şi Dragnea vor fi colegi în Parlament, reprezentând colegiul 1 Teleorman, respectiv colegiul 3.
Scorurile din Teleorman se numără printre cele mai bune rezultate ale USL în teritoriu. Potrivit presei locale, niciunul dintre candidaţii USL n-ar fi obţinut mai puţin de 70% din voturi. Cel mai impresionant scor a fost înregistrat de liderul PNL Marin Almăjanu, care ar fi luat 87,59% din voturi în colegiul 6 Teleorman.
Prezenţa la vot a fost, de asemenea, impresionantă. Teleormănenii s-au mobilizat cel mai bine la alegerile de duminică, fiind prezenţi la urne 54,73%, cel mai mare procent la nivel naţional, cu 13 procente peste media naţională.
_____________________________________________________________________________________
Alegeri parlamentare 2012: retrospectiva zilei de duminică
Ziua de duminică a fost decisivă pentru România următorilor patru ani. Din aproximativ 18,2 milioane de cetăţeni cu drept la vot, 41,72% s-au prezentat la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlament. Prezenţa la vot de ieri a fost cu 2,46% mai mare decât la alegerile parlamentare din 2008.
Duminică seară, după închiderea urnelor, exit poll-urile prezentate de adevarul.ro, preluate de la cinci institute de sondare a opiniei publice, atribuiau victoria Uniunii Social Liberale cu cel puţin 54% din voturi.
Luni dimineaţă, la ora 10.00, Biroul Electoral Central (BEC) a confirmat victoria USL prin înaintarea rezultatelor parţiale. Potrivit acestora, la Camera Deputaţilor, USL a obţinut la parlamentare 58,63 %, iar ARD - 16,69 %. La Senat, social-liberalii au câştigat 60,03% din voturi, iar Alianţa România Dreaptă – 16,95%.
Cifrele atribuite USL reprezintă cel mai mare scor obţinut de o formaţiune după FSN care a avut 66% la alegerile din 1990.
Liderii USL speră la o majoritate cât mai largă, motiv pentru care premierul Victor Ponta a făcut o ofertă de alianţă către UDMR, în speranţa de a avea două treimi din fotoliile viitorului Legislativ. Victor Ponta a declarat că a discutat cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi că de luni vor începe discuţiile pentru crearea unei majorităţi constituţionale cu Uniunea.Iniţial, răspunsul lui Kelemen a fost precaut, dar nu a exclus o posibilă alianţă cu social liberalii. Pe de altă parte, copreşedintele USL, naţional-liberalul Crin Antonescu, şi-a contrazis partenerul politic, susţinând că nu au discutat încă despre o alianţă de guvernare şi că „toate posibilităţile sunt deschise”. La nici 24 de ore de la declaraţii, Kelemen Hunor a revenit, însă, cu o declaraţie prin care a confirmat că negocierile dintre UDMR şi USL pentru o eventuală alianţă vor fi demarate înainte de publicarea rezultatelor finale ale scrutinului din 9 decembrie.
În timp ce formaţiunile politice aşteaptă redistribuirea voturilor, care reprezintă o şansă de a prinde totuşi mai multe locuri în Parlament pentru democrat-liberali, prioritatea preşedintelui Traian Băsescu este desemnarea viitorului premier. După doar două zile înainte de alegeri, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, şeful de stat a schiţat profilul următorului prim-ministru. În termeni plastici, Băsescu a afirmat că-şi doreşte un premier care „să rupă puţin filmul“ şi care „să nu aibă lucruri ascunse în CV”. Astfel, chiar dacă USL a depăşit 50% din voturi, Victor Ponta nu poate fi sigur de fotoliul de şef al Executivului. Pe piaţa politică s-au vehiculat şi alte nume, precum Mircea Geoană, George Maior, Ioan Rus sau Călin Popescu Tăriceanu. Băsescu i-a exclus pe ultimii doi, cel puţin la nivel declarativ.