Reformele bat pasul pe loc, dar aleşii adoptă legi inutile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii coaliţiei nu măresc deloc ritmul reformelor promise. FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
Liderii coaliţiei nu măresc deloc ritmul reformelor promise. FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

Parlamentarii se întrec în dezbaterea şi adoptarea de legi care oferă noi prilejuri pentru organizarea de evenimente şi cheltuieli publice, însă reformele care contează cu adevărat şi care au fost asumate în programele electorale rămân complet ignorate.

Camera Deputaţilor este la un pas de adoptarea proiectului de lege prin care este instituită Ziua Mărţişorului ca zi de sărbătoare naţională, o iniţiativă legislativă prin care are loc „oficializarea, punerea în valoare şi promovarea unei sărbători populare româneşti ancestrale incluse în patrimoniul universal”. Practic, prin proiectul iniţiat de mai mulţi social-democraţi şi care e propus pentru adoptare de comisiile de specialitate din Cameră, 1 Martie devine sărbătoare naţională şi prilej oficial de organizare de evenimente la nivel de şcoli şi instituţii de stat, fiind permisă bugetarea acestora. Demersul are loc şi pentru a întări faptul că mărţişorul e un simbol puternic al românilor, de altfel fiind unul din „elementele expresiei culturale româneşti”, incluse de UNESCO în lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.

Parlamentul a adoptat la sfârşitul lunii mai şi un proiect de lege iniţiat de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, şi de senatoarea Alina Gorghiu, privind instituirea perioadei 6 - 31 decembrie ca perioadă oficială a sărbătoririi colindului românesc, lege care se află pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Bineînţeles că pentru a celebra „Zilele colindului din România” autorităţile locale şi centrale pot acorda sprijin logistic şi fonduri din bugetele lor astfel încât să aibă loc derularea de „evenimente educative, de voluntariat, cu caracter social”.

AUR plusează

Şi aleşii Alianţei pentru Unirea Românilor au depus un proiect bizar, pentru sărbătorirea, pe 28 octombrie, a Zilei naţionale a familiilor numeroase, iniţiativă care are raport de respingere de la comisiile de specialitate şi care se află pe ordinea de zi a plenului Senatului de miercuri. „Familiile numeroase contribuie la dezvoltarea echilibrată a ţării, la susţinerea natalităţii şi redresarea demografică a oricărui stat, ocupându-se de îngrijirea şi educarea viitoarelor generaţii de forţă de muncă. Ele trebuie să beneficieze de recunoaştere socială oficială şi de o politică de sprijin adecvată, astfel încât accesul lor la bunuri şi servicii să fie îmbunătăţit şi să nu fie discriminate ori dezavantajate în raport cu celelalte familii mai mici”, arată Antonio Andrusceac, principalul iniţiator al legii, în expunerea de motive.

Explicaţiile sale privind impactul legii, în afara unor fraze unde nu poate fi văzut scopul concret, lipsesc.

Marile teme ale coaliţiei, ignorate

În timp ce parlamentarii Puterii se concentrează pe aceste proiecte de lege, în Parlament, la comisiile de specialitate stă bine-mersi iniţiativa PNL prin care este redus numărul de membri ai consiliilor de administraţie sau de supraveghere din companiile de stat. Nicio mişcare nu a fost făcută pe această temă, cu toate că inclusiv premierul a afirmat că Guvernul renunţă la ordonanţa de urgenţă pe care o promisese pe subiectul menţionat şi va lăsa Parlamentul să tranşeze situaţia.

Discuţiile privind schimbările în materie de legislaţie electorală au fost total ignorate în ultimele luni, cu toate că liderii partidelor din coaliţia de guvernare semnau un act adiţional în luna aprilie, prin care subliniau că urmează să „operaţionalizeze” Comisia de cod electoral. Prin urmare, PNL, USR-PLUS şi UDMR nu dau niciun semn că ar vrea ca în perioada următoare să dezbată revenirea la alegerea primarilor în două tururi, promisiune din campanie atât a liberalilor, cât şi a celor din formaţiunea condusă de Dacian Cioloş şi Dan Barna.

La Comisia juridică din Senat este lăsat într-un sertar şi proiectul de lege prin care are loc desfiinţarea Secţiei pentru Investigare a Infracţiunilor în Justiţie, o temă care a suscitat discuţii aprinse între partenerii din coaliţie. Nu în ultimul rând, iniţiativa privind depolitizarea administraţiei nici măcar nu a văzut lumina zilei, cu toate că este obiectivul de pe buzele tuturor politicienilor din coaliţie în discursul public, dar de care se feresc toţi când trebuie să acţioneze concret. 

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite