Senatul României a adoptat legea privind reţelele 5G

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatul României FOTO Senatul României
Senatul României FOTO Senatul României

Proiectul Guvernului privind Legea 5G a fost adoptat, luni, de Senat în calitate de for decizional. Liderul AUR a criticat însă decizia cerând amânarea. „Sunt foarte mirat de graba şi superficialitatea cu care este adoptată”, a spus el. Proiectul merge la promulgare.

Senatorii au votat proiectul cu 87 de voturi „pentru”, 12 „împotrivă”, o abţinere şi zero „nu votez”.

O parte dintre senatori îşi prezintă însă opţiunea prin apel telefonic. Astfel, prin vot telefonic 30 de senatori au votat „pentru” şi unul contra. În total, 117 au votat „pentru”, 13 „împotriva” şi o abţinere.   

Liderul AUR Claudiu Tîrziu a cerut amânarea adoptării legii în plenul Senatului şi a invovcat o corespondenţă cu Comisia Europeană. El citit în plen o corespondenţă cu Comisia Europeană şi a specificat faptul că au mai trimis o scrisoare, la care nu au încă un răspuns. 

„Sunt foarte mirat de graba şi superficialitatea cu care este adoptată”, a spus copreşedintele AUR în plenul Senatului.

El este de părere că parlamentarii se grăbesc şi „coaliţia de la putere împreună cu PSD au trecut prin comisii acest proiect ca trenul prin gara”.

El a adus aminte de cererea lui Năsui de amânare a dezbaterilor, despre care ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a explicat că ministerul a primit notificări de la Comisia Europeană şi că, potrivit unei directive, dacă legea ar conţine reglementări de natură tehnică, Comisia ar trebui notificată în privinţa lor.

Proiectul Guvernului privind Legea 5G a fost adoptat luna trecută de Camera Deputaţilor, doar un singur deputat votând împotriva, iar 23 alegând să se abţină

Cel mai mare contestatar al proiectului este compania chineză Huawei, aceasta fiind  supusă unor sancţiuni din partea SUA pentru conduită corporativă neetică şi se supune unui sistem juridic opac – cel chinez – care nu impune practici corporative transparente.

Deputaţii au continuat să dezbată în procedură de urgenţă Legea privind reţelele 5G, cu toate că din partea companiilor asiatice, în special cele chineze, este făcut un lobby puternic pentru temporizarea adoptării proiectului de lege.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite