Reacţiile politicienilor români la Brexit. Iohannis: Leul nostru nu va avea probleme. Vom avea grijă ca România şi UE să iasă întărite din această criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, vineri, cu premierul Dacian Cioloş, pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe liderii partidelor politice, pentru consultări pe tema rezultatelor referendumului din Marea Britanii. La finalul întrevederii, şeful statului a asigurat că leul nu va fi afectat de acest moment, iar România trebuie să încerce să propună un proiect naţional şi să încerce să iasă întărită din criza cauzată de Brexit.

UPDATE Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a declarat, vineri, că a solicitat premierului şi altor instituţii cu rol important în gândirea strategică să facă o analiză „serioasă“ care să cuprindă mai multe posibilităţi privind evoluţia Brexitului. „E nevoie la nivel european de o analiză serioasă făcută de liderii europeni (...) În România, eu am solicitat să se facă rapid o analiză serioasă care să genereze mai multe planuri. Nimeni nu ştie cum va fi evoluţia. Analiza pe care trebuie să o facă Guvernul şi alte instituţii, vor fi sprijinite de către noi, prin oamenii noştri. România trebuie să fie o voce puternică, un participant activ la negocieri“, a spus Dragnea.

UPDATE Dacian Cioloş, conferinţă de presă la Palatul Victoria 

Este opţiunea cetăţenilor britanici pe care o respectăm. mesajul care a reieşit şi din discuţiile de la Cotroceni e că România doreşte să continue drumul european. Din prima analiză făcută, nu va exista un impact economic imediat, semnificativ, asupra României. Vom continua analizele. Va exista la un moment dat şi un impact. 

Mesajul principal e că din punct de vedere economic nu ne aşteptăm la un impact semnificativ pe termen scurt. În al doilea rând, mesajul pe care vreau să-l transmit cetăţenilor 

Nu va fi un impact imediat asupra dtrepturilor şi obligaţiilor pe care le au în Marea Britanie. Punerea în aplicare a deciziei de astăzi se va face în timp. Vom avea nevoie de doi ani de zile pentru a negocia cadrul şi condiţiile ieşirii Marii Britanii din UE. 

Până când procesul nu va fi formalizat şi definitivat Marea Britanie rămâne un stat membru al UE cu drepturi depline, iar cetăţenii români de acolo vor avea drepturile pe care le au şi acum. În ceea ce ne priveşte, Guvernul va alimenta dezbaterea care va avea loc şi în România vizavi de procesul de evoluţie al UE. 

Guvernul lansează două zdezbateri: una e despre viziunea economică pe termen mediu şi lung, a doua espre rolul României în UE. Ce îşi doreşte Riomânia în UE, mai exact. Vreau să reamintesc că în 2019, România va asigura şi preşedinţia Consiliului UE. 

La nivelul Guvernului trebuie să aprofundăm discuţia privind impactul ieşirii Marii Britanii din România. Vor fi mai multe analize. Dezbaterile pe care le organizăm trebuie să fie pe date precise, cât mai apropiate de realitate. 


UPDATE Klaus Iohannis, după discuţiile de la Cotroceni

„Am avut o întâlnire foarte bună care tocmai s-a încheiat. La această întâlnire au participat, în afară de mine, Prim-ministrul, Guvernatorul Băncii Naţionale şi liderii partidelor politice parlamentare.

Am analizat împreună situaţia creată de votul de la referendumul care s-a ţinut ieri în Marea Britanie şi care, din nefericire, şi noi regretam acest lucru s-a soldat cu ceea ce s-a numit şi ceea ce se cunoaşte deja sub denumirea de Brexit. Adică Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană. Noi regretăm acest vot, dar, în acelaşi timp, vreau să spun foarte clar că noi respectam acest vot.

Uniunea Europeană este un proiect foarte valoros. România a fost de la bun început o ţară care a dorit să fie membră în Uniunea Europeană, o ţară care a susţinut puternic ideea europeană şi în acest context vreau să spun, după aceste consultări, foarte clar: România rămâne ataşată proiectului european.

România este convinsă că Uniunea Europeană trebuie să continue, că este un proiect bun şi că dorim să fim parte din el. Este nevoie în continuare de unitate şi solidaritate în cadrul Uniunii Europene, între cele 27 de state membre, care vor rămâne în Uniune. Este, în acelaşi timp, foarte important pentru români să înţeleagă că în acest moment putem să păstrăm calmul şi nu este cazul să ne îngrijorăm peste măsură.

Avem mai multe chestiuni care este bine să fie cunoscute de opinia publică. Unu la mână, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu se va produce de azi pe mâine, este un proces care va dura destul de mult, specialiştii evaluează undeva la doi ani, timp în care se va negocia şi pot să vă asigur de pe acum, România este parte în această negociere şi va negocia în aşa fel încât interesul României să fie protejat şi, foarte important, România va negocia în aşa fel încât să avem grijă de românii noştri care trăiesc şi lucrează în Marea Britanie.

Este important de ştiut că Marea Britanie, după ieşirea din Uniunea Europeană, va rămâne un partener foarte important pentru noi, va rămâne un partener foarte important pentru România. Nu va avea însă statut privilegiat în relaţia cu Uniunea Europeană. În discuţiile pe care le-am avut astăzi, am solicitat şi primit informaţii importante pentru ţară, informaţii importante pentru români. Prim-ministrul ne-a asigurat că impactul Brexit-ului asupra economiei româneşti nu este mare, nu este motiv de îngrijorare şi acest impact va fi gestionat fără probleme majore. Am solicitat şi primit informaţii de la Guvernatorul Băncii Naţionale că impactul asupra monedei naţionale este mic şi gestionabil. Leul nostru nu va avea probleme, ne-a asigurat Guvernatorul Băncii Naţionale, domnul Isărescu. Am fost foarte bucuros să constat consens politic între liderii politici. Toţi sunt de acord că drumul României este în interiorul Uniunii Europene, împreună cu celelalte state membre.

Toţi au fost de acord că un atu important pentru România în toate etapele de renegociere care vor avea loc este stabilitatea României, faptul că suntem o ţară cu o creştere economică, şi toţi au fost de acord că acest atu nu trebuie pus sub semnul întrebării din motive electorale. Este important de ştiut că am propus şi s-a acceptat o nouă paradigmă în felul în care vom aborda împreună chestiunile legate de evoluţia Uniunii Europene.

Marţi şi miercuri săptămâna viitoare se ţine Consiliul European la care voi participa. După revenirea în ţară, voi invita pe toţi cei care au fost astăzi la discuţie la Cotroceni, Prim-ministrul, Guvernatorul Băncii Naţionale şi liderii partidelor politice, pentru a-i informa asupra celor discutate şi hotărâte la Bruxelles, pentru a stabili împreună cum vom merge mai departe.

Pentru toată lumea este clar că Europa, Uniunea Europeană are mult de lucru. Trebuie să redefinim proiectul european. Trebuie să-l facem mai bun, mai uşor de înţeles pentru cetăţeanul de rând, mai performant. Aceleaşi lucruri sunt valabile pentru România. A existat consens politic şi voinţă politică pentru integrarea europeană. Nu a existat, din păcate, un proiect naţional, un proiect de ţară post aderare. Acum este momentul să recuperăm, este momentul elaborării unui nou proiect de ţară, lucru pe care îl vom face împreună.

Pot să îi asigur pe români că această criză, fiindcă asta este, numită Brexit, are în ea oportunităţi importante pentru România şi împreună cu toată clasa politică vom avea grijă ca România şi Uniunea Europeană să iasă întărite din această criză.“, a declarat Iohannis 

UPDATE Tăriceanu nu a mers la consultările de la Cotroceni

Preşedintele Senatului, copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu, nu a mers la Cotroceni pentru consultări pe tema rezultatelor referendumului din Marea Britanie pentru că nu avea pregătită o analiză a impactului acestei decizii a britanicilor.

„Nu avea pregătită o analiză asupra impactului ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. În zilele următoare va face această analiză. Ieşirea din UE este un proces de durată în procedura oficială a Uniunii, aceasta durând între doi şi cinci ani de la data depunerii cererii de către Guvernul britanic", a afirmat vineri, pentru Agerpres, Andrei Alexandru, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Senatului.

UPDATE  Daciana Sârbu, despre Brexit: „E o zi tristă pentru Europa, o înfrângere pentru UE“

Europarlamentarul Daciana Sârbu a declarat, pentru „Adevărul“ că rezultatele referendumului sunt ca o înfrângere pentru Europa, fiind o zi „tristă“ pentru proiectul european. 

„E o zi tristă pentru Europa. Privim cu îngrijorarea ceea ce urmează să se întâmple în următoarea perioadă.În mare, e o înfrângere şi pentru tabăra pro-UE. Oricum, urmează  un proces de tranziţie către ieşirea din UE care ar putea dura până la 7 ani, în orice caz el nu poate dura mai puţin de 2 ani", a declarat Daciana Sârbu. 

Întrebată de modul cum va afecta rezultatul referendumului situaţia românilor, Daciana Sârbu a punctat că situaţia acestora se va schimba dacă va fi declanţat procesul ieşire a Marii Britanii din UE. 

„Mă îngrijorează ceea ce va fi şi în alte state unde se vorbeşte de referendumuri sau posibile ieşiri. De punerea în aplicarea a referendumului depinde ceea ce se va întâmpla cu românii aflaţi în Marea Britanie, fiind aici vorba de dreptul la muncă. E o situaţie complicată“, a adăugat Daciana Sârbu. 

UPDATE Iohannis: Nu sunt motive de îngrijorare pentru economia României

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că, din discuţiile avute cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, după Brexit, a rezultat că nu sunt motive de îngrijorare pentru economia românească.

„Din discuţiile pe care le-am avut cu domnul guvernator am înţeles că nu sunt motive de îngrijorare pentru economia României şi pentru finanţele româneşti", a spus Iohannis, în debutul consultărilor de la Cotroceni cu premierul Cioloş, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi liderii partidelor politice.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis va susţine o declaraţie de presă la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni, unde i-a invitat pe premierul Dacian Cioloş, pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe liderii partidelor politice, pentru discuţii pe tema rezultatelor referendumului din Regatul Unit al Marii Britanii.

UPDATE Stolojan: Marea Britanie are nevoie de muncitorii români, legislaţia europeană se aplică pe toată perioada de negociere

Europarlamentarul Theodor Stolojan susţine că pentru următorii doi ani munctorii români nu vor avea probleme,d at fiind că numai perioada de negociere privind ieşirea durează cel puţin doi.  „Sigur, ca orice vot, mai ales în cadrul unui referendum, trebuie respectat ca atare. Democraţia din Marea Britanie este foarte puternică şi sunt convins că va respecta votul din referendum, nu ca în România, unde mai bine nu ţinem un referendum, dacă nu îi respectăm rezultatul”, a spus europarlamentarul român.

„Pe întreaga perioadă, până când se pune punct procesului de negociere şi se semnează acordul de ieşire, până când se pune punct, întreaga legislaţie europeană se aplică în Marea Britanie şi Marea Britanie se află sub jurisdicţia Curţii Europene de Justiţie”, a adăugat Stolojan.


 UPDATE Băsescu, după Brexit: Ce ai făcut, David Cameron ?

Ce ai făcut, David Cameron ? Nu am crezut că este posibil. Marea Britanie părăseşte UE. Jocul politic intern al politicienilor britanici a dus la organizarea unui referendum în care 46 milioane oameni au fost chemaţi să dea un vot într-o chestiune extrem de complicată, pe care foarte puţini dintre votanţii britanici au înţeles-o. Marea majoritate a votat în deplină necunoştinţă de cauză asupra mecanismelor şi consecinţelor părăsirii UE. Procesul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi unul dificil, care va dura cel puţin doi ani.Oare cât de "unit" va mai rămâne şi Regatul Unit ?Este momentul solidarităţii depline pentru cei 27 rămaşi“, a scris pe contul de Facebook fostul preşedinte al României, Traian Băsescu.. 


UPDATE Preda: E posibil ca de acum în Marea Britanie „să fie mai bine priviţi srilanchezii decât oltenii“

Europarlamentarul Cristian Preda a declarat, vineri, pentru News.ro, că, având în vedere rezultatul referendumului din Marea Britanie şi dezbaterile din campania pentru acesta, este foarte posibil ca Londra să aibă o atitudine rezervată faţă de muncitorii străini şi ”să fie mai bine priviţi srilanchezii decât oltenii”.

În ceea ce priveşte consecinţele Brexit-ului pentru România, europarlamentarul a spus că acestea vor fi ”destul de neplăcute”, pentru că o bună parte din români îşi doresc să lucreze sau să trăiască în Marea Britanie.

”Această despărţire va bloca asemenea aspiraţii”, a subliniat Preda.


„I-am invitat astăzi, la Palatul Cotroceni, începând cu ora 11:00, pe prim-ministrul Dacian Cioloş, pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe liderii partidelor politice, pentru consultări pe tema rezultatelor referendumului din Regatul Unit al Marii Britanii", scrie Klaus Iohannis pe Facebook.

Premierul Dacian Cioloş se va întâlni vineri, după consultările de la Cotroceni, cu vicepremierii Vasile Dîncu şi Costin Borc şi cu ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, urmare a referendumului din Marea Britanie. În jurul prânzului, premierul Cioloş va susţine o declaraţie de presă.

Unul dintre primii politicieni care au reacţionat după prezentarea rezultatelor finale a fost fostul premier Victor Ponta. „Este cel mai greu moment din istoria UE. aAcum e nevoie mai mult că oricând de câţiva lideri politici puternici şi cu viziune care să repare ce s-a stricat ( nu doar prin votul de ieri ci în mulţi ani) / ce păcat că România exact acum are la conducere cei mai inepţi şi incapabili lideri din ultimii 25 de ani! 

Sunt convins că britanicii nu sunt antieuropeni / au votat aşa cum votează şi francezii pentru Marine LePen sau americanii pentru Trump / de fapt împotrivă Establishment-ului, a unui Sistem arogant şi atotputernic care îi ignoră şi sfidează prea des ! Dacă înţelegem asta putem îndreptă răul, dacă nu va fi din ce în ce mai rău!“, a scris pe contul de Facebook Victor Ponta.  

Britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană în referendumul istoric de joi, a anunţat oficial, la Manchester, preşedinta Comisiei Electorale, Jenny Watson. 51,9% dintre britanici au votat pentru ieşirea din UE, iar 48,1% au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, arată rezultatele finale anunţate după încheierea numărătorii sufragiilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite