Rareș Bogdan cere demiterea conducerii ANRE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL, prin vocea prim-vicepreședintelui Rareș Bogdan, a cerut demiterea de urgență a Comitetului de Reglementare al ANRE, după poziția instituției pe tema ordonanței de urgență privind energia.

Rareș Bogdan vrea demiterea ANRE săptămâna următoare FOTO Adevărul
Rareș Bogdan vrea demiterea ANRE săptămâna următoare FOTO Adevărul

Domnii de la ANRE subminează statul român, a premierului și cinci miniștri care au semnat ordonanța. Domnul Chiriță de la ANRE se joacă cu focul, cu românii și cu piața de energie. Este cel care a semnat această ordonanță. Au participat la toate discuțiile, la discuțiile din coaliția de guvernământ. La 18:07 și-a dat avizul și și-a pus semnătura pe această ordonanță. Este absolut incredibil, ANRE subminează statul român, lovește în credibilitatea primului ministru”, a declarat Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL, într-o intervenție la DIGI24. Nu e prima dată când eurodeputatul solicită acest lucru, prima dată fiind în ianuarie 2022.

Prim-vicepreședintele a subliniat că va cere convocarea unui plen reunit și demiterea de urgență a conducerii ANRE, adică Comitetul de Reglementare. „Luni solicit în calitate de prim-vicepreședinte PNL o întâlnire de urgență și punerea pe ordinea de zi a revocării întregului Consiliu. În Spania s-a ajuns la desființarea ANRE și reînființarea ei”, a completat eurodeputatul.

Liberalul a subliniat că ANRE nu îl respectă pe premier. „Răbdarea mea s-a încheiat în privința ANRE, arată extrem de clar că nu servește interesul cetățeanului, nu respectă premierul, nu respectă piața de energie”, a conchis Rareș Bogdan.

Un reprezentant al PSD, Gabriel Zetea, a precizat că PSD nu se impune, dacă este cazul, convocării unui plen în care să fie trași la răspundere cei de la ANRE. Însă social-democrații ar vrea să fie taxați politic toți cei implicați în ordonanța de urgență pe energie, adică inclusiv ministrul Energiei, Virgil Popescu. 

Motivul disputei

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), arbitrul pieței energetice din România, a avertizat guvernul într-o notă că ordonanța de urgență adoptată joi pentru plafonarea facturilor încalcă flagrant regulile europene pentru că limitează comerțul comunitar cu energie, potrivit documentului consultat de G4Media.

Mai mult, ANRE a atenționat guvernul că ordonanța de urgență riscă să aducă României o procedură de sancționare (infringement) din cauza limitării prețului la producători. ANRE arată că ordonanța ar putea duce la ieșirea din piață a anumitor furnizori din cauza mecanismelor impuse și cere guvernului inființarea unor companii de trading și de furnizare pentru a compensa eventuala ieșire de pe piață a unora dintre acești participanți la piață.

Mandatele la ANRE, pe ultima sută de metri

În prezent, majoritatea celor din conducerea ANRE sunt pe cale să să-și termine mandatul de 5 ani. Este vorba de președintele Dumitru Chiriță, vicepreședintele Nagy Zoltan, dar și doi membri, adică Cornelia Sulger și Gabriel Gheorghe. Ca și plecați din funcție sunt Dumitru Chiriță și Gabriel Gheorghe. Chiriță este în dizgrația conducerii PSD, iar Gheorghe, care a fost impus pe filieră ALDE, nu mai are sprijin politic. 

Noua conducere ar trebui validată de Parlamentul până la finalul lunii octombrie. În mod normal, potrivit informațiilor „Adevărul”, demararea procedurilor ar fi trebuit să înceapă la finalul lunii septembrie, dar s-ar putea ca acestea să fie urgentate în urma tensionării relațiilor cu ANRE. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite