Raport CCR. Cine a făcut cele mai multe sesizări la Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CCR FOTO Arhivă
CCR FOTO Arhivă

Potrivit ultimului raport al CCR, anul 2021 se remarcă printr-un „număr record al cauzelor înregistrate în ultimii 3 ani”. Judecătorii CCR au soluţionat cele mai multe dosare tot în 2021, an în care 15 dosare au fost reprezentate de sesizări privind neconstituţionalitatea unor legi înainte de promulgare

Bilanţul sesizărilor CCR dintre anii 2019-2021 arată că „anul 2021 se remarcă printr-un număr record al cauzelor înregistrate în ultimii 3 ani (2021-2019) respectiv 964 de sesizări”. 

„Activitatea Curţii în anul 2021 se evidenţiază, prin raportare la aceeaşi perioadă de referinţă, şi în ceea ce priveşte numărul record al dosarelor soluţionate, şi  anume 2.245”, mai arată raportul CCR. 

Sursa citată mai arată că, dintre cele 3.964 sesizări înregistrate în anul 2021, clasificate, în funcţie de criteriul atribuţiilor exercitate de Curtea Constituţională, cele mai multe sesizări au fost pe excepţii de necosntituţionalitate. 

Astfel, raportul arată că în ceea ce priveşte „controlul de constituţionalitate al legilor efectuat înaintea promulgării”, au existat 15 dosare, 3 sesizări fiind formulate de preşedintele României, 3 de către Guvern, una de către ÎCCJ, două de către Avocatul Poporului şi alte şase de către deputaţi şi senatori. 

De asemenea, în anul 2021 a fost înregistrată o singură sesizare cu privire la constituţionalitatea regulamentelor Parlamentului, fiind formulată de un grup parlamentar. 

Sesizările înregistrate cu privire la excepţii de neconstituţionalitate au fost 3.939 dosare, dintre acestea, 10 fiind ridicate de Avocatul Poporului. 

Alte două dosare înregistrate în 2021 au făcut referire la conflicte juridice de natură constituţională între autorităţile publice, o sesizare înaintată de către preşedintele Senatului şi o sesizare a Guvernului, admisă, acestea fiind una în contextul crizei politice din toamnă, apoi după demiterea Ancăi Dragu de la şefia Senatului. 

În ceea ce priveşte controlul de constituţionalitate al hotărârilor Senatului/Camerei Deputaţilor/Parlamentului au fost înregistrate şapte dosare, „dintre aceste sesizări, formulate de grupuri parlamentare ale senatorilor şi/sau deputaţilor, două au vizat hotărâri ale Senatului şi au fost respinse de Curte, iar restul de cinci au avut în vedere hotărâri ale Parlamentului, care au fost constatate ca fiind neconstituţionale”.

„În cursul anului 2021, Curtea Constituţională a pronunţat 49 de decizii de admitere. Dintre acestea, la fel ca şi anul precedent, un interes deosebit în societate le-au avut cele care au vizat problematica măsurilor legislative adoptate în contextul pandemiei de coronavirus”, mai arată raportul CCR.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite