Eliminarea taxării cu 10% a concediilor medicale, votată în unanimitate în comisiile de la Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii comisiilor de Muncă și Buget ale Senatului au votat în unanimitate un amendament pentru eliminarea taxării cu 10% a concediilor medicale, măsură introdusă de Guvern prin ordonanță de urgență la finalul anului trecut. 

Comisiile Senatului au votat pentru eliminarea impozitării FOTO Facebook
Comisiile Senatului au votat pentru eliminarea impozitării FOTO Facebook

Partidul Național Liberal a informat într-un mesaaj pe Facebook că amendamentul propus în Parlament, care elimină taxarea cu 10% a concediilor medicale, a fost votat în unanimitate în ședința comisiilor reunite de Muncă și Buget - Finanțe din Senatul României.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va stabili împreună cu ministrul Sănătăţii şi cel al Finanţelor o „foaie de parcurs" în cazul concediilor medicale. Anunțul vine ca urmare a protestelor privind introducerea noii taxe.

Anterior anunțului venit din vârful Guvernului, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a anunţat, la Parlament, în cadrul unei dezbateri, depunerea unui amendament pentru eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale. 

Noua taaxă a fost introdusă prin ordonanță de urgență la finalul anului trecut.  

Concediile medicale, taxate identic cu un salariu

Angajații care se îmbolnăvesc și sunt nevoiți să beneficieze de concediu medical vor primi mai puțini bani începând cu luna februarie 2024, după ce Guvernul a introdus o taxă de 10%.

Ipozitarea a fost introdusă printr-o ordonanță de urgență. Până la finalul anului 2023, din cuantumul indemnizației aferente concediului medical, angajatului i se reținea doar contribuția pentru asigurări sociale (CAS) de 25% și impozitul pe venit de 10%, fără a i se reține contribuția pentru asigurări sociale de sănătate (CASS) de 10%.

Astfel, taxa de 10% pentru sănătate care nu se aplica până acum vizează nu doar angajații, ci și alte categorii de persoane, inclusiv cei care se asigură voluntar pentru concedii medicale (cum ar fi PFA-uri și profesii liberale).

Altfel spus, începând cu 1 ianuarie 2024 concediile medicale sunt taxate identic cu un salariu, adică cu 45% față de 35% cât era până la 31 decembrie 2023, impunându-se impozitul pe venit de 10%, contribuția pentru pensii de 25% plus contribuția pentru sănătate care până acum nu era percepută.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite