PSD vrea vot uninominal pur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii PSD şi-au schimbat părărea despre legea electorală FOTO Eduard Enea
Liderii PSD şi-au schimbat părărea despre legea electorală FOTO Eduard Enea

Conducerea PSD a decis, astăzi, să susţină reintroducerea legii privind uninominalului pur, deşi USL convenise să promoveze un sistem proproţional.

„S-a decis în BPN că vom merge în continuare cu Legea Ponta-Antonescu la ambele Camere, cu 290 de deputaţi şi 100 de senatori, cu uninominal pe ambele Camere. E legea depusă, o susţinem în continuare. E decizia BPN, cu acest mandat vor merge Valeriu Zgonea şi Ilie Sârbu la discuţiile cu colegii din USL“, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al partidului, Cătălin Ivan.

El a recunoscut că unii dintre liderii PSD ar fi vruta revenirea la votul de listă. De altfel, anterior liderii

„E un subiect sensibil, l-am dezbătut mult în BPN. E un subiect important, pentru că s-a discutat mult în BPN dacă vom susţine votul pe liste sau candidaturile pe liste pentru cele două Camere, dacă doar pentru o Cameră sau dacă vom susţine proiectul de anul trecut, Legea Ponta-Antonescu, care presupune vot uninominal pur“, a explicat Ivan.

El a arătat că aceasta este poziţia fermă a PSD, deşi a admis că în BPN „au fost colegi care vedeau mai util votul pe listă“.

„Dar dincolo de interesul de moment, de conjunctura politică favorabilă de azi, e important pentru cei care merg în Parlament să nu piardă legătura cu cei care i-au votat. Au fost discuţii pro şi contra, iar votul a fost în unanimitate. Până la urmă e o lege pe care am susţinut-o, ne-am bătut anul trecut şi dincolo de argumentele pro şi contra credem că e cea mai bună soluţie pentru viitor“, a spus Ivan.

El a arătat că PSD doreşte ca proiectul de lege Ponta-Antonescu să treacă anul acesta de Parlament.

Ivan a mai spus că vor fi demarate discuţii pe această temă cu partenerii din USL, forma finală a proiectului depinzând şi de răspunsul acestora.

În 27 iunie 2012, Curtea Constituţională a decis că Legea uninominalului pur este neconstituţională. CC a invocate atunci faptul că nicio lege electorală nu poate duce Parlamentul la peste 300 de membrii iar legislaţia electorală nu poate fi modificată cu mai puţi de şase luni înainte de alegeri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite