PSD şi ALDE fac scut pentru apărarea lui Victor Ciorbea. Parlamentul a amânat dezbaterea privind solicitarea PNL de revocare a Avocatului Poporului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul Permanent Reunit al Parlamentului a amânat, luni, votul asupra solicitării depuse de PNL pentru revocarea lui Victor Ciorbea din funcţia de Avocat al Poporului, fără să stabilească un termen de adoptare a unei decizii, a anunţat după şedinţa BPR, Raluca Turcan, liderul deputaţilor liberali.

„Majoritatea parlamentară PSD-ALDE a făcut astăzi zid în jurul Avocatului Poporului, Victor Ciorbea. Solicitarea PNL de demarare a procedurii de revocare a avocatului poporului, care s-a transformat în avocatul infractorilor, a fost amânată până la o dată la care vor catadicsi să intre măcar într-un cadru legal de respingere a acestei solicitări”, a declarat Raluca Turcan.

PNL a depus luni, în Biroul Permanent Reunit al Parlamentului, o solicitare pentru revocarea lui Victor Ciorbea din funcţia de Avocat al Poporului.

„În calitate de conducător al Instituţiei Avocatul Poporului, Victor Ciorbea a blocat activitatea instituţiei în raport cu cetăţenii – persoane fizice - pe durata exercitării concediului de odihnă, acesta nedelegând în integralitate atribuţiile prevăzute de legea specială în sarcina sa, dar necesare realizării scopului constituţional al Instituţiei Avocatul Poporului (...) Conducătorul Instituţiei Avocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea, a ales să nu îşi delege toate atribuţiile legale pe durata concediului, între acestea numărându-se şi atribuţia de sesizare a Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a unei legi sau ordonanţe. Mai mult, domnul Victor Ciorbea a transmis naţiunii comunicate de presă din concediu, justificând că el, ca persoană, ar fi “o autoritate publică unipersonală, autonomă şi independentă”, iar delegarea către un adjunct a atribuţiei de sesizare a CCR ar fi fost interzisă prin Decizia CCR nr. 336/2013“, se arată în documentul PNL. 

De asemenea, liberalii arată ce ar fi trebuit să facă Victor Ciorbea. „Legea nu prevede suspendarea activităţii Instituţiei Avocatul Poporului pe durata concediului de odihnă al conducătorului acestei Instituţii. Instituţiile statului nu pot înceta să funcţioneze când conducătorii acelor instituţii pleacă în concediul legal de odihnă sau într-un concediu medical. De aceea, considerăm că Victor Ciorbea, conducător al Instituţiei Avocatul Poporului, avea obligaţia legală să delege toate atribuţiile legale prevăzute de art. 15 din legea specială“, au mai subliniat liberalii.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite