Proiect pentru majorarea indemnizației pentru creșterea copiilor. O altă inițiativă propune acces prioritar femeilor însărcinate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulți liberali au înregistrat în Parlament un proiect pentru majorarea indemnizației lunare destinate creșterii copiilor și un alt proiect care prevede acces prioritar pentru femeile însărcinate sau persoanele însoțite de copii. 

Două proiecte legislative aduc modifări importante pentru mame FOTO Camera Deputaților
Două proiecte legislative aduc modifări importante pentru mame FOTO Camera Deputaților

Un proiect înregistrat în Parlament propune majorarea indemnizației pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, de la 8.500 de lei la 12.000 de lei.

Potrivit inițiativei legislative, „Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 830 din 10 decembrie 2010, se modifică după cum urmează:

1.     La articolul 2, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

(2) Cuantumul indemnizaţiei lunare prevăzute la alin. (1) este de 85% din  media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului. Cuantumul minim al indemnizaţiei lunare nu poate fi mai mic decât 60% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăşi valoarea de 12.000 lei, adică de 4 ori valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată”.

Inițiatorii proiectului legislativ, liberalii Mara Calista, Ioan Ignat și Florin Alexe, argumentează necesitatea creșterii indemnizației prin faptul că „factorii economici reprezintă una dintre principalele cauze ale scăderii natalității”.

„Nivelul prezent al cuantumului maxim al indemnizației pentru creșterea natalității, raportat la cel al taxelor și impozitelor plătite de către cei care au salarii peste medie, reprezintă un factor descurajator”, au mai motivat inițiatorii proiectului de lege, invocând, de asemenea, creșterea salariului minim și a inflației, în timp ce cuantumul indemnizației pentru creșterea copilului prevăzut în cadrul ordonanței de urgență a rămas neschimbat din 2017, când Guvernul a decis plafonarea. 

Prioritate pentru femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii

O altă inițiativă legislativă înregistrată în Parlament de cei trei liberali prevede acces prioritar pentru femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii atât la casieriile instituților publice, cât și la cele private. 

Potrivit inițiativei, „femeile însărcinate și/sau persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile unităților comerciale publice și private, precum și la serviciile oferite de acestea, cu excepția cazurilor în care unitățile respective dețin case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunțate”.

De asemenea, „se va acorda prioritate la casieriile instituțiilor publice, precum și la serviciile oferite de acestea, femeilor însărcinate, persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepția cazurilor în care instituțiile publice dețin case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane”.

Angajații unităților comerciale precum și cei ale instituțiilor publice și private au obligația de a prezenta la casele de marcat/ casierii sau acolo unde se înfăptuiește serviciul oferit de aceștia, afișe la vedere, care să prevadă acordarea de prioritate femeilor însărcinate, persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepția cazurilor în care acestea dețin case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane”, mai prevede proiectul.

Locuri de parcare special amenajate

De asemenea, inițiativa legislativă introduce obligația instituțiilor publice și private de a aamenaja cel puțin 4% din locurile de parcare destinate, dar nu mai puțin de două, celor două categorii de persoane.  

„În spațiile de parcare de pe lângă clădirile instituțiilor publice și ale unităților comerciale publice și private, precum și în spațiile de parcare organizate, vor fi amenajate, rezervate și semnalizate, cel puțin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de femeile însărcinate și/ sau persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani”, arată proiectul de lege.

Amenzi între 200 și 100000 de lei în cazul nerespectării priorității

Proiectul de lege introduce și sancționarea contravențională a persoanelor fizice sau juridice după cum urmează:

1. amenzi între 200 și 1000 lei în cazul nerespectării priorității la casele instituțiilor publice și private;

2. amenzi între 2000 și 100000 în cazul nerespectării prevederilor privind amenajarea locurilor de parcare destinate celor două categorii de persoane.

Potrivit inițiativei și „nerespectarea prevederilor articolului 4, săvârșită de către conducătorul unui mijloc de transport, care folosește, fără drept, locurile de parcare destinate a fi folosite de femeile însărcinate și/ sau persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 500 și 2500 lei”.

„Faptele prevăzute de prezenta lege nu constituie contravenții dacă sunt săvârșite de către angajații Ministerului de Interne, ai Jandarmeriei Române, ai unităților medicale publice ori private precum și de către angajații Inspectoratului Situațiilor de Urgență, aflați în exercitarea atribuțiilor ori obligațiilor de serviciu”, mai prevede inițiativa.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite