PROIECT Elevii şi studenţii ar putea fi plătiţi pentru perioada de practică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PSD Cătălina Ştefănescu, cel mai tânăr politician din Parlamentul României, a depus la Senat o propunere legislativă privind practica elevilor şi studenţilor, în care se introduce posibilitatea ca aceştia să fie plătiţi pentru munca depusă.

Propunerea legislativă depusă de Cătălina Ştefănescu prevede ca elevii şi studenţii să încheie direct, cu angajatorul, contracte individuale de practică şi elimină obligativitatea încheierii unei convenţii cu instituţia de învăţământ.

Totodată, prevede ca studenţii sau elevii care fac practică în baza acestui contract individual să fie remuneraţi în situaţia în care contractul de practică se prelungeşte peste numărul minim de ore, caz în care angajatorul este obligat să plătească minimum 80% din salariul minim pe economie.

Beneficiile nu îi vizează, însă, doar pe studenţi. Potrivit iniţiativei legislative, în această situaţie, agentul economic va beneficia de o compensare a impozitului aferent remuneraţiei stabilite prin acordarea unei prime financiare echivalente şi nu va plăti, practic, impozitul aferent remuneraţiei plătite practicantului.

O altă modificare prevede ca programele de practică să poată avea o durată mai lungă şi să poată fi desfăşurate în orice perioadă a anului.

Astfel, se propune eliminarea restricţiei ca practica să aibă loc doar la finalul semestrului, dar, operatorii economici vor avea obligaţia de a stabili pentru elevii şi studenţii practicanţi un program de lucru care să le permită frecventarea cursurilor şi susţinerea examenelor.

Proiectul de lege introduce şi „certificatul de practică“, document prin care să fie atestate competenţele dobândite de elevi şi studenţi în programele de practică urmate şi care va conţine şi operatorii economici la care s-au instruit.

Propunerea legislativă depusă de social-democrata Cătălina Ştefănescu beneficiază de susţinerea a 95 de deputaţi şi senatori de la toate grupurile parlamentare, precum şi a 11 membri ai Guvernului.

„Scopul principal pe care l-am vizat e diminuarea şomajului extrem de ridicat din rândul proaspeţilor absolvenţi. În prezent, peste 57% din tinerii care au terminat o formă de învăţământ nu îşi pot găsi un loc de muncă în primele trei luni de la absolvire, pe motiv că nu au suficientă experienţă. Legea propusă oferă elevilor şi studenţilor posibilitatea de a dobândi experienţa practică încă din timpul studiilor. Nu am anulat nimic din ceea ce funcţionează bine în prezent, dar am creat mai multe posibilităţi şi am definit un cadru mai flexibil atât pentru elevi şi studenţi, cât şi pentru angajatorii care au nevoie de forţă de muncă specializată în domeniul lor de activitate“, a declarat deputatul PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite