Programul de investiții „Anghel Saligny“: mulți bani pe hârtie, puțini în conturi

0
Publicat:

Liderii din teritoriu solicită noi infuzii de fonduri prin Programul „Anghel Saligny“, susțin surse din Coaliție, care au ridicat problema în fața conducerilor PNL și PSD. Până acum, valoarea contractelor semnate e de peste 19 miliarde de lei, dar banii virați ajung la doar 1,28 miliarde de lei.

Primarii așteaptă câți mai mulți bani de la ministerul condus de Adrian Veștea FOTO Inquam
Primarii așteaptă câți mai mulți bani de la ministerul condus de Adrian Veștea FOTO Inquam

Cu toate că există un mare interes pentru programul prin care sunt dați bani pentru apă curentă, rețele de canalizare, gaze sau reabilitări de drumuri, Guvernul nu face plățile în ritmul dorit de liderii din teritoriu. La doi ani de la adoptarea OUG pentru program, care trebuie implementat până în 2028 și are o valoare totală de 65,5 miliarde de lei, plățile au început să vină, dar lent, ceea ce îi nemulțumește pe aleșii locali.

Plăți sub 5% din valoarea totală

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Dezvoltării, valoarea contractelor semnate e de peste 19 miliarde de lei. Însă, potrivit calculelor „Adevărul“, realizate plată cu plată, suma ajunge la circa 1,28 miliarde de lei. Iar speranța aleșilor e că la rectificare vor fi prevăzute sume consistente pentru „Anghel Saligny“. Rațiunea e simplă: se apropie anul electoral 2024, iar fiecare primar sau președinte de Consiliu Județean vrea să aibă șantiere în lucru și eventual să și finalizeze din proiectele prevăzute în acest program de investiții.

Surse politice din PSD și PNL au precizat pentru „Adevărul“ că delegații ale primarilor vor veni la centru pentru a insista pe tema acestor bani. Discuții ar urma să aibă loc și la începutul lunii septembrie. Liberalii vor avea un Birou Politic Național pe 1 septembrie, în stațiunea Venus, au declarat surse din PNL pentru „Adevărul“. Într-o perioadă similară, tot la mare, vor avea loc și câteva ședințe ale social-democraților (ale conducerii, dar probabil și ale grupurilor parlamentare).

Inclusiv o parte dintre vicepreședinții din partide, mai ales cei apropiați de administrațiile locale, sunt „mandatați“ să insiste în discuțiile cu Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Adrian Veștea pentru problematica banilor pentru investiții. Rămâne însă de văzut cum va găsi ministrul de Finanțe bani mai mulți pentru „Anghel Saligny“, în condițiile în care Guvernul vrea să facă economii la buget.

Cine sunt marii câștigători

Potrivit alocării gândite încă de anul trecut, cele mai mari sume de bani vor merge către județele Suceava și Olt. Suceava ar urma să primească în acești ani, pentru a se dezvolta, 1,65 miliarde de lei. CJ Suceava e condus de Gheorghe Flutur, care e și prim-vicepreședinte al PNL, fiind unul dintre cei mai influenți lideri din teritoriu. În schimb, la Olt, județul e condus din umbră de Paul Stănescu, secretar general al PSD și influent lider social-democrat. 1,6 miliarde ar urma să vină spre acest județ în anii de implementare ai Programului „Anghel Saligny“. Practic, întreaga sumă virată până acum în conturile diferitelor UAT-uri nici nu se apropie de valoarea totală a investițiilor care merg într-un județ de top.

În 2024 vor fi patru rânduri de alegeri. Primele sunt europarlamentarele, pe 9 iunie. Apoi urmează localele, care ar urma să fie la final de septembrie sau început de octombrie. Prezidențialele ar trebui să fie în noiembrie, în timp ce ultimul test, parlamentarele, în luna decembrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite