Primii oameni în stat, mesaj de susținere pentru începerea negocierilor aderarării R. Moldova și Ucrainei la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii români au salutat decizia Comisiei Europene privind recomandarea începerii negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană și au subliniat susținerea statului român pentru o decizie în acest sens, la finalul acestui an, în luna decembrie.  

Liderii români au salutat recomandarea Comisiei Europene FOTO Arhivă Adevărul
Liderii români au salutat recomandarea Comisiei Europene FOTO Arhivă Adevărul

„Salut decizia isorică a Comisiei Europene de a recomanda deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova şi Ucraina. Este recunoaştere pe deplin meritată a eforturilor acestor două ţări privind reformele. România sprijină ferm o decizie a UE în acest an”, a scris Klaus Iohannis, pe reţeaua X, după anunțul făcut de Comisia Europeană

Un alt mesaj a fost transmis de premierul României. „Salut recomandarea Comisiei Europene pentru începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană”, a transmis șeful Guvenului. 

Totodată, premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că România „va fi un partener de încredere pentru Ucraina și Republica Moldova în acest proces”, arătând că speră ca liderii Uniunii Europene să dea o decizie pozitivă în acest sens, în luna decembrie. 

Și Ministerul Afacerilor Externe a salutat decizia Comisiei Europene și publicarea Pachetului anual privind Extinderea Uniunii Europene, primul document de acest tip care include și rapoarte de evaluare pentru Ucraina, R. Moldova și Georgia. 

„Aceste recomandări reprezintă o recunoaștere clară și binemeritată a eforturilor lor semnificative de reformă, în pofida contextului deosebit de dificil din ultimul an”, a transmis ministerul într-un comunicat de presă, arătând, de asemenea, că „recomandările Comisiei reprezintă un semnal deosebit de pozitiv, în perspectiva discuțiilor de la nivelul Consiliului UE, care urmează să decidă asupra pașilor ulteriori în parcursul de aderare al partenerilor angajați în procesul de extindere”.

Ministerul și-a exprimat și speranța că „recomandările vor sta la baza unui proces constructiv și vizionar, care să permită adoptarea, până la finalul acestui an, a deciziilor de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, precum și acordarea statutului de candidat pentru Georgia”.

„Ca promotor tradițional al politicii de extindere, România împărtășește pe deplin viziunea Comisiei Europene potrivit căreia politica de extindere este un instrument politic care acționează în beneficiul păcii şi al stabilității pe continentul european, iar aderarea ca stat membru al UE constituie o investiție geostrategică într-o Europă unită, bazată pe valori comune”, a mai transmis MAE român.

Totodată, ministerul „consideră că, prin avansarea politicii de extindere, Uniunea Europeană a reușit de-a lungul anilor să proiecteze valorile europene în vecinătatea sa, printr-o abordare centrată pe meritele proprii ale candidaților și potențialilor candidați”.

Ministerul Afacerilor Externe mai „remarcă, în context, reafirmarea de către Comisia Europeană a faptului că obținerea statutului de membru al UE este o opțiune strategică, iar partenerii trebuie să își asume și să promoveze consecvent valorile europene, inclusiv prin orientarea lor strategică și alinierea la politica externă și de securitate comună a UE, aspect deosebit de important în contextul geopolitic actual”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite