Primele reacţii din presa internaţională după desemnarea lui Victor Ponta. WSJ: „Cu strângere de inimă, preşedintele României l-a desemnat premier pe un duşman”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băsescu a anunţat desemnarea lui Ponta ca premier printr-un simplu comunicat de presă FOTO Mediafax
Băsescu a anunţat desemnarea lui Ponta ca premier printr-un simplu comunicat de presă FOTO Mediafax

Presa internaţională scrie luni despre cum preşedintele Traian Băsescu şi-a nominalizat „duşmanul”, pe premierul Victor Ponta, pentru funcţia de prim-ministru, fiindcă „nu prea a avut de ales”, subliniind că anunţul a fost făcut prin intermediul „unui simplu comunicat de presă”.

 „Preşedintele român Traian Băsescu l-a mandatat luni pe rivalul său, premierul în exerciţiu Victor Ponta, cu formarea noului guvern, îndepărtând astfel temerile privind apariţia unei noi crize politice în cel mai recent stat membru al Uniunii Europene”, comentează agenţia France Presse.

„Băsescu a evitat luni să anunţe personal desemnarea noului prim-ministru, lăsând în seama serviciului său de presă să redacteze un simplu comunicat. Coabitarea dintre cei doi politicieni se anunţă agitată, în pofida asigurărilor date de Victor Ponta că a îngropat securea războiului şi că va conlucra fără probleme cu Traian Băsescu”, mai scrie AFP.

Cea mai importantă agenţie de presă de peste Ocean, Associated Press, notează că „preşedintele român l-a mandatat pe actualul premier să formeze noul govern în ciuda unei dispute puternice între cei doi oficiali de înalt rang”. „Duşmănia dintre cei doi a otrăvit atmosfera politică din România timp de multe luni, un conflict care şi-a atins punctual culminant în vară, când Ponta a eşuat să-l demită pe Băsescu”, opinează jurnaliştii americani, care amintesc că în ultima perioadă „oficialii UE s-au arătat îngrijoraţi că cearta dintre cei doi ar putea aduce şi mai multă instabilitate politică, dăunând reputaţiei României”.

Despre puternica dispută dintre Ponta şi Băsescu vorbeşte şi prestigioasa agenţie Reuters, care notează că „cearta a alimentat îngrijorările privind cât de repede ar putea România să înlocuiască acordul de 5 miliarde de euro cu FMI, care expiră la începutul anului viitor. Ponta va trebui să relaxeze măsurile de austeritate şi să redreseze o economie lovită de recesiune”. Reuters mai scrie că anunţul desemnării lui Ponta nu prea a influenţat evoluţia cursului leu-euro.

Cei de la agenţia de ştiri financiare Bloomberg par să nu împărtăşească opinia jurnaliştilor Reuters. „Leul s-a apreciat cel mai mult în ultimele patru luni la 4,4653 lei/euro la ora 11.00, iar apoi a scăzut 0,05%, la 4.4716 lei/euro la ora 17.00, în ideea că Ponta va reda stabilitatea politică”, consemnează Bloomberg.

Cât despre anunţul desemnării premierului, Bloomberg scrie că „Băsescu, care se află într-o luptă continuă pentru putere cu Ponta încă din iunie, a anunţat (n.r. – premierul desemnat) printr-o declaraţie de presă publicată pe site-ul prezidenţial”.

„Premier încă din luna aprilie, Ponta a fost prins într-o dispută amară cu Băsescu”, scrie luni Euronews în ediţia online. Coabitarea dintre Ponta şi Băsescu s-ar putea dovedi „o sarcină grea, după ce Băsescu l-a numit pe Ponta «porc» şi «mitoman» înainte de alegeri”, mai notează televiziunea pan-europeană, amintind că una dintre sarcinile noului premier va fi semnarea unui nou acord cu FMI. „Mulţi speră că cei doi vor putea lăsa de o parte certurile şi vor lucra la îmbunătăţirea situaţiei economice”, conchide Euronews.

„Cu strângere de inimă, preşedintele României l-a desemnat premier pe un duşman, evitând o criză constituţională, însă dând naştere unor noi turbulenţe într-unul dintre cei mai noi membri ai Uniunii Europene”, notează „The Wall Street Journal”.

Publicaţia financiară aminteşte despre tentativa de demitere a preşedintelui din vara trecută şi notează că „mandatul dlui Băsescu se termină în 2014, aşa că cele două părţi vor trebui să facă faţă unei îndelungi perioade de coabitare incomodă”.

Şi WSJ sublinează că preşedintele a anunţat desemnarea lui Ponta printr-un simplu comunicat.

„Coabitarea dintre cei doi se anunţă dură, chiar dacă Ponta a dat asigurări că securea războiului a fost îngropată şi că va colabora fără probleme cu Băsescu, al cărui mandat se încheie la sfârşitul lui 2014”, notează publicaţia franceză „Liberation”.

„Fost procuror, însurat, tată a doi copii, pasionat de istorie, baschet şi raliuri, vorbitor fluent de engleză şi franceză, Victor Ponta poate părea un bărbat obişnuit dacă n-ar fi implicat în politică. În acest domeniu, este un personaj controversat şi plin de culoare”, aşa îl descrie RFI pe premierul desemnat.

Cei de la Deutsche Welle consideră că Băsescu „nu prea a avut de ales” în ceea ce priveşte desemnarea premierului.

„Mişcarea n-a fost una surprinzătoare, în pofida faptului că preşedintele a dat de înţeles de mai multe ori că nu-l va mai numi pe Victor Ponta premier”.

DW sublinează că Ponta şi Băsescu vor trebui să încerce să coabiteze „în ciuda certurilor dintre ei”.

„Noul guvern va trebui să facă faţă unui număr de provocări: creştere economică, corupţie, Schengen şi relaţia cu cele 1,4 milioane de etnici maghiari din România”, transmite Europolitics.

Vecinii de la sud de Dunăre scriu despre schimbările de la Bucureşti, publicaţia bulgară „Sofia Globe” titrând: „Preşedintele român şi-a desemnat premier rivalul politic”. Jurnaliştii bulgari spun că, în condiţiile în care USL a câştigat două treimi din voturi, „Băsescu nu prea a avut de ales”.

„Cum USL l-a susţinut ferm pe Ponta, iar politicienii europeni l-au rugat pe Băsescu să evite o nouă criză instituţională, preşedintele a ales să cedeze”, mai notează „Sofia Globe”.

Agenţia bulgară de ştiri Sofia News notează că se aşteaptă ca nominalizarea lui Ponta să risipească grijile privind stabilitatea politică a României.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite