Primele discuții pe tema bugetului pe anul viitor. Cum va arăta proiectul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în debutul ședinței de Guvern primele discuții în Coaliție, alături de ministrul Finanțelor, pe tema bugetului de stat pe anul 2024, Executivul urmând să adopte un memorandum privind investiţiile publice prioritare pentru anul următor.

Ministrul Finanțelor discută cu liderii Coaliției privind bugetul pe 2024 FOTO Inquam Photos
Ministrul Finanțelor discută cu liderii Coaliției privind bugetul pe 2024 FOTO Inquam Photos

„Astăzi vom adopta memorandumul având ca temă investiţiile publice prioritare pentru anul viitor, document care va sta la baza elaborării bugetului pe 2024”, a anunțat șeful Executivului, precizând că liderii Coaliției PSD-PNL ar urma să aibă primele discuții alături de ministrul Finaanțelor, Marcel Boloș, pe tema bugetului de stat pentru anul viitor. 

Premierul le-a cerut miniștrilor menținerea sau depășirea ritmului din acest an privind numărul de proiecte, menționând că dorește ca proiectul de buget pe anul următor să fie construit pe proiecte.  

În același timp, pentru încadrarea în ținta de deficit bugetar, Guvernul a evitat rectificarea bugetară în ultimul an, preferând completarea bugetelor ministerelor și a instituțiilor prin hotărâri de guvern sau memorandumuri pentru alocarea unor noi sume din Fondul de Rezervă al statului. 

Cu privire la strategia Executivului, care are la bază încadrarea în termenii negociați în privința PNRR, analiștii economici au avertizat că ar putea urma să producă efecte nefavorabile în anul următor. 

„E o strategie tip bumerang ceea ce aplică în momentul de față Guvernul Ciolacu, pentru că măsurile astea care sunt menite să acopere găurile din buget s-ar putea să se întoarcă împotriva statului într-un mod destul de imprevizibil, fiindcă în momentul în care nu faci rectificare bugetară, o premieră în ultimii 30 de ani în România, și alegi să dai bani dintr-un fond de rezervă ale cărui dimensiuni sunt necunoscute, toate semnalele astea ridică îngrijorarea investitorilor, cei care împrumută România în momentul de față“, a explicat analistul economic Adrian Negrescu pentru „Adevărul“.  

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a confirmat că anul acesta nu se vor mai realiza rectificări bugetare, fapt ce nu s-a mai întâmplat de la Revoluție până acum. 

„Încercăm ca prin acest mecanism, poate este pentru prima dată după Revoluţie când nu avem rectificări bugetare în cursul anului, prin intermediul Fondului de rezervă bugetară ţinem foarte bine sub control aceste cheltuieli”, a explicat Marcel Boloș.

În același timp, admițând situația imprevizibilă a anului următor, dat fiind faptul că sunt patru rânduri de alegeri, ministrul a anunțat negocieri cu Comisia Europeană pentru încercarea unei noi ajustări a deficitului bugetar, la anul, astfel încât România să se poată încadra între 4,5% și până la 5% din PIB.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite