Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru prevenirea separării copilului de familie

0
Publicat:

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind separarea copilului de familie, a anunțat Administrația Prezidențială. Dezbaterile din Parlament pe actul normativ au lansat o serie de controverse și proteste din partea aleșilor AUR.  

FOTO Administrația Prezidențială
FOTO Administrația Prezidențială

Administrația Prezidențială a anunțat marți, 30 mai, că președinteele Klaus Iohannis a semnat Decretul pentru promulgarea Legii privind organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie.

Camera Deputaților a adoptat decizional, pe 10 mai, proiectul privind prevenirea separării copilului de familie prin care se dorește, printre altele, sprijinirea părinților vulnerabili și înființarea de centre de zi în care copiii să fie educați și consiliați.

Actul normativ i-a scos pe membrii partidului AUR la un protest chiar în curtea Parlamentului, fiind totodată lansate mai multe contre între parlamentari și controverse la adresa proiectului de lege. PSD a susținut într-un comunicat de presă că AUR a votat în comisii în unanimitate proiectul de lege.

Dezbaterile din Legislativ au generat și mai multe scandaluri în ședințele aleșilor Legislativului, care s-au lăsat cu sancțiuni pentru mai mulți deputați AUR, printre care și un neafiliat. 

Ce prevede Legea

Potrivit actului normativ, părinții vor primi consiliere și acompaniere în domeniul sănătății, educației, ocupării forței de muncă, locuirii sau protecției sociale. Experții în domeniu spun că era nevoie de o astfel de lege pentru a ajuta copiii să rămână în familii și să nu mai ajungă în plasament.

Proiectul Legii prezintă și situațiile care duc la separarea copilului de familie, iar printre acestea se numără: situația economică și condițiile de viață precare existente în mediul său familial și/sau în comunitate, cum ar fi sărăcia și nivelul de educație scăzut al familiei și mediul violent existent în familie.  

Pentru a identifica copiii care se află în astfel de situații, legea prevede introducerea Observatorului Național al Copilului, un sistem informatic prin care vor fi luați în evidență copiii aflați în situații de risc. În urma evaluării copilului și a familiei sale, se va concepe un Plan de servicii în care vor fi detaliate serviciile sociale, de sănătate, educaționale pentru copil și serviciile destinate părinților. Legat de acest lucru, George Roman, director de programe la Salvați Copiii România, spune că înregistrarea familiilor se va face cu acordul acestora. „E un avantaj, pentru că va putea primi mai repede anumite forme de ajutor și astfel se va putea ține evidența măsurilor care s-au luat. Acum există dosare ținute la dosar, dar nimeni nu le mai verifică”, susține Roman.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite