Ponta: Sunt dispus să demisionez dacă va exista o decizie privind forma de guvernământ. Trebuie să avem un asemenea referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta, invitat la RTV, a negat că ar fi fost ofiţer acoperit în perioada 1997-2001. Totodată, premierul a vorbit şi despre posibilitatea iniţierii unui referendum pentru schimbarea formei de guvernământ, ca urmare a apariţiei unei simpatii tot mai intense pentru monarhie.

Principalele declaraţii ale premierului:

Despre epitetele lui Băsescu la adresa sa

Aţi început cu ceva ce nu mai există: discuţia despre stânga, este aici şi doamna Zoe Petre, care a lucrat cu un preşedinte de dreapta, cu domnul Constantinescu. Stânga şi dreapta nu mai seamănă cu ceea ce avem acum. Domnul Traian Băsescu este orice numai dreapta nu este. Guvernarea pe care am condus-o nu este de stânga, ci una social-liberală. Guvernul meu a luat cele mai multe măsuri de dreapta. Noi suntem de centru-stânga, dar văd un număr de candidaţi, domnul Tăriceanu, domnul Meleşcanu, care vrea să schimbe exercitarea funcţiei prezidenţiale şi ceilalţi care spun că este bine ce a făcut Traian Băsescu.

Mi se pare că Traian Băsescu s-a luptat cu servicile pentru că nu au vrut să se implice în campania electorală. Nu sunt nici pisic, nici agent acoperit, nici al SIE, nici al SRI, dar vorbim de servicii moderne, nu de Securitate. 

Politica înseamnă momente de decizie în care trebuie să vezi care este miza şi miza anului 2012 era un preşedinte care spunea că nu-l interesează. Însemna că în decembire îl suspendam iar pe Băsescu şi o luam de la capăt. L-am întrebat pe preşedintele Cosntantinescu cum a fost cu decizia cu Iugoslavia. Îmi este aşa uşor să-l judec acum... Trebuie să iei asemenea decizii când eşti în astfel de funcţii. 

Despre implicarea serviciilor

Zoe Petre: Preşedintele a spus că ne-au învins securiştii într-un moment în care nu se gândea să se retragă. A spus că sunt mai buni în comunicare ca noi. După care am constatat toţi că avea dublu ca procente decât Băsescu, dar era clar că nu mai putea recupera cu razboiul din Kosovo. Nu s-a referit la servicii. Toţi cei care au plecat de binevoie sau au fost trecuţi în rezervă s-au găsit în fundaţii ale PSD de unde lucrau intens. 

Victor Ponta: Am petrecut destul de mult timp discutând cu domnul Constantinescu, cu domnul Ciorbea, cu Mugur Isărescu, cu Adrian Năstase, dar Tăriceanu a spus că "te plângi după un an cu Băsescu? Eu am stat patru". Cred că avantajul meu este faptul că o parte din candidaţi au rămas la 2004, "ne luptăm cu comuniştii". Sondajele INSCOP, din Adevărul, spun: "Este bine ca preşedintele şi premierul să fie din acelaşi partid? Spun să fie din acelaşi partid. De asemena, 71% spun că vor un preşedinte tânăr. 

Schimbările tehnologice, comunicarea online, mă uitam la numărul  de oameni care accesează contul meu de Facebook şi la cei ai doamnei Merkel. Apropo de întâlnirea la Milano, a fost o discuţie despre cum reacţionăm faţă de Statul Islamic, apoi summitul cu domnul Putin. Totul se schimbă foarte repede. Ca prim-ministru, ca şef de partid, iau decizii şi mai greşesc. Dau zece declaraţii pe zi şi îmi mai scapă. Cu gândul nu fac greşeli, nu simt nevoia să mă razbun. Cei care lucreaza cu mine ştiu. Mă supăr, mă enervez, apoi le spun că au dreptate. 

Zoe Petre: Preşedintele numeşte prim-ministrul, dar asta nu înseamnă că îl controlează. În ultimii zece ani am vazut un Putin mic. Nu luaţi cei zece ani drept capital. Preşedintele este garantul identităţii naţionale în lume. Nici preşedintele nu poate răspunde de fiecare român aflat în străinătate, dar misiunea lui este să facă ca ţara lui să conteze. 

Victor Ponta: Nu am avut o strategie realistă pentru că preşedintele nu a fost preocupat de asta, avea treabă cu guvernarea. Cu siguranţă voi colabora cu orice prim-ministru sprijinit de majoritatea parlamentară. Eu aş fi un preşedinte parlamentar. Deşi este ales de către popor, nu stă toată ziua pe Guvern. Săptămâna viitoare are loc o reuniune a Consiliului European pe tema energiei. Din partea României va merge preşedintele, care nu are nicio atribuţie, informaţie legată de energie şi nicio putere de implementare pentru că nu-l ascultă nimeni. Nu mă lasă să mă duc eu. I-am solicitat. Este ultimul Consiliu European la care participă. Eu am vorbit cu lideri europeni şi nu-l regretă nimeni. 

Despre viitorul prim-ministru

Am un singur răspuns. Dacă pe 16 noiembrie voi fi ales preşedinte, mă întâlnescu cu PSD, UNPR, PC şi partidul lui Tăriceanu, să îmi spună pe cine să propun. Va fi acea persoană, foarte probabil, nu din PSD. Atunci când am format USL: un preşedinte Antonescu şi un prim-ministru social. Eu am semnat USL cu Crin Antonescu care nu mai este. Nu am semnat, nici cu domnul Blaga, nici cu domnul Iohannis. 

Despre avertizarea lui George Friedman

Nu există securitate pe degeabă. De aceea am cumpărat avioanele multirol, deşi aş fi cumpărat altceva cu banii aceia. Anul trecut, Rusia avea graniţă cu România la 500 de  km, astăzi este la 250 de km. Dacă vrei să fie pace, trebuie să te pregăteşti de război. 

Despre viitori şefi ai serviciilor

Eu cred că trebuie să avem personalităţi civile, personalităţi publice, pot fi politicieni foarte bine. Povestea asta, să fie din Opoziţie, să fie de la Putere, mi s-a părut o gogoaşă. Vorbim de oameni echilibraţi. Cred că şi domnul Maior şi domnul Ungureanu şi domnul Ungureanu au fost echilibraţi. Nu v-am spus numele premierului pentru că nu îl am. Domnul Iohannis vrea o funcţie. L-am cunoscut când trebuia să fie prim-ministru PSD, apoi cu Crin Antonescu, de fiecare dată am cunsocut altă persoană.

Niciodată nu va fi Traian Băsescu premier cu mine preşedinte. Dacă va avea o majoritate, voi demisiona pentru că sunt convins că domnul Băsescu ar fi un prim-ministru rău. Mai sunt dispus să demisionez dacă în aceşti ani va trebui să existe un moment de decizie, ceea ce înseamnă forma de guvernământ. Monarhia a căpătat o mult mai mare atractivitate şi cred că ar trebui să avem un asemenea referendum.

Băsescu a adresat acum două săptămâni cerere pentru casă în baza legii care prevede pentru foştii şefi de stat o reşedinţă. Cum nu i-am răspuns foarte repede, a sărit cu ofiţerul acoperit. Eu voi sta unde stau şi acum. Irina are lucrurile de şcoală, Andrei jucăriile. Nu am fost în Vila Lac 3. La Vila Lac 2 stau oaspeţii străini. Nu voi sta în domeniul unde stă Traian Băsescu acum

O scurtă descriere a contracandidaţilor

Elena Udrea. Termenul este indecent. Tăriceanu este un om echilibrat. Domnul Meleşcanu, elegant. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite