Ponta şi Iohannis, întâlnire rece la un eveniment organizat de nemţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ponta şi Iohannis se ignoră reciproc FOTO David Muntean/Adevărul
Ponta şi Iohannis se ignoră reciproc FOTO David Muntean/Adevărul

O primă întâlnire între favoriţii alegerilor prezidenţiale din toamnă a avut loc marţi seară, în cadrul celebrării a 15 de existenţă a Fundaţiei Konrad Adenauer în România. Premierul Victor Ponta şi primarul Sibiului, Klaus Iohannis, au fost nevoiţi să schimbe politeţuri în cadrul evenimentului care a reunit importanţi politicieni din PNL şi PDL, precum şi oficiali germani şi membri ai comunităţii săseşti din România.

Prim-ministrul Ponta a fost invitatul de onoare al conferinţei cu tema „15 ani de activitate a Fundaţiei Konrad Adenauer în România / Europa în schimbare – ce urmează acum”. Atât premierul, cât şi preşedintele KAS, dr. Hans- Gert Pöttering, nu au ratat şansa de a puncta, într-un stil jovial, prezenţa unui şef de guvern social-democrat, în cadrul unui eveniment al formaţiunilor de dreapta.

Deşi premierul a fost fără îndoială vedeta serii, comportamentul primarului Sibiului a demonstrat apropierea sa de organizaţia germană, purtându-se „ca unul de-al casei“. Fapt confirmat şi de fostul preşedinte al Parlamentului European, dr. Pöttering, care i-a adus numeroase cuvinte de laudă, afimându-şi inclusiv încrederea în viitorul politic al fuziunii dintre PNL şi PDL, sub conducerea lui Klaus Iohannis.

Momentul întâlnirii dintre cei doi lideri politici a fost unul rece, cu o strângere amabilă de mâini şi fără alte cuvinte, deşi se premierul Ponta a discutat cu ceilalţi politicieni aflaţi lângă Iohannis. Şeful guvernului s-a adresat pe un ton glumeţ lui Vasile Blaga, dar şi lui Andrei Chiliman. Fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu a purtat o conversaţie de câteva minute cu Victor Ponta. 

eveniment adenauer ponta iohannis

Din fericire pentru favoriţii sondajelor la scrutinul prezidenţial din noiembrie, organizatorii evenimentului au avut grijă să nu le ofere scaune apropiate celor doi. Între Ponta şi Iohannis au fost aşezaţi, conform protocolului, Ambasadorul Germania şi Vasile Blaga, liderul PDL, partid susţinut în mod tradiţional de Fundaţia Konrad Adenauer.

eveniment adenauer

În timpul discursului său, dr. Hans- Gert Pöttering a ţinut să se adreseze politicienilor aflaţi în sală, afirmând că „partidele care sunt astăzi la putere se vor regăsi mâine în opoziţie, şi invers“, potrivit cursului normal al istoriei.

„Domnule prim-ministru, am vorbit deja de Guvern şi Opoziţie, eu nu vreau să mă amestec, dar sunt convins că fuziunea celor două partide (n.r. PNL şi PDL), şi iată cei doi preşedinţi stau aici foarte amabili, acest lucru va fi spre binele României, deci nu va putea decât să fie spre binele dumneavoastră”, a declarat Pottering, care s-a simţit nevoit să adauge totuşi că nu se implică în viaţa partidelor din România.

Fostul preşedinte a PE nu şi-a ascuns aprecierea faţă de primarul Sibiului şi credibilitatea sa de om politic, fapt ce indică o preferinţă evidentă a germanilor pentru Klaus Iohannis în funcţia înaltă la care acesta aspiră.

Iohannis s-a arătat de asemenea foarte încrezător în oportunitatea pe care a primit-o. „Aceasta nu este doar o dorinţă, ci devine pe zi ce trece o certitudine. Sunt convins că fuziunea PNL cu PDL va da naştere marelui partid al dreptei unificate în România, atât de aşteptată de către cetăţenii români în cele două decenii şi jumătate scurse de la prăbuşirea comunismului şi şapte ani de la aderarea la UE. (...) Anul 2014 este anul marii schimbări în România. Am încredere că pasul pe care l-am făcut spre PPE ne va da forţa şi tăria pentru a câştiga votul românilor în această toamnă şi în anii care vor urma", a declarat primarul Sibiului.

Victor Ponta a pledat pentru înţelegere între liderii politici, afirmând că îşi doreşte ca interesul naţional să primeze în faţa disputelor politice. „Cel mai impresionant moment politic la care am participat personal a fost aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea partidului Social Democrat German şi acolo, în primul rând, se afla preşedintele Germaniei, se afla cancelarul creştin-democrat, se aflau toţi liderii politici şi ai instituţiilor publice germane şi cred că acel mesaj că dincolo de dispute politice interne există interes naţional, există obiective naţionale cu siguranţă mi-a rămas în minte, ceea ce mă face să am tot respectul pentru ce înseamnă o democraţie avansată care poate constitui pentru România un model", a declarat premierul României.

La eveniment au fost prezenţi şi ambasadorii Germaniei şi ai Austriei, membri ai Bundestagului oameni de afaceri din comunitatea germană din România, precum Michael Schmidt, dar şi politicieni din PDL, PNL.

15 ani de activitate a Fundaţiei Konrad Adenauer în România

Cu o tradiţie de aproape şase decenii în domeniul consultanţei politice, fundaţia Konrad Adenauer este una dintre cele mai longevive organizaţii educaţie politică din România post-comunistă. Biroul permanent din Bucureşti a fost înfiinţat în 1999 şi este condus în prezent de Sven-Joachim Irmer, directorul Fundaţiei Konrad Adenauer pentru România şi Republica Moldova.

Încă de la debutul activităţii sale în România, fundaţia germană s-a concentrat pe consolidarea sistemului politic pluripartid, asumarea valorilor în viaţa politică, reconcilierea cu trecutul comunist, promovând constant integrarea europeană a ţării.

În România, KAS a colaborat de-a lungul timpului cu o serie de partide care împărtăţesc valorile creştin-democrate europene, derulând diverse programe, workshop-uri şi evenimente. Mai mult, Fundaţia Konrad Adenauer a finanţat editarea de lucrări de specialitate şi filme documentare, cu ajutorul resurselor provenind din fonduri publice germane.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite