PNL şi PDL susţin împreună „legea Macovei“ împotriva corupţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Blaga, Klaus Iohannis şi Crin Antonescu, la prima rundă de negocieriFOTO Mediafax
Vasile Blaga, Klaus Iohannis şi Crin Antonescu, la prima rundă de negocieriFOTO Mediafax

Parlamentarii PDL şi PNL au depus în Parlament propunerea legislativă pentru modificarea legii privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi a legii privind responsabilitatea ministerială, prin care votul aleşilor, privind ridicarea imunităţii suspecţilor de corupţie, să fie la vedere.

„Parlamentarii PDL şi PNL propun o procedură parlamentară transparentă şi rapidă care să nu interfereze cu atribuţiile autorităţii judecătoreşti, să nu influenţeze anchetele şi procesele şi nici să oprească investigaţiile. Astfel, pe lângă scurtarea termenelor şi simplificarea procedurilor, parlamentarii PDL şi PNL propun ca votul asupra cererii ministrului Justiţiei să fie deschis, electronic, cu înregistrarea numelor celor care votează şi cum votează, abandonându-se astfel votul secret“, se arată într-un comunicat comun al celor două partide.

Iniţiativa parlamentară simplifică procedurile şi scurtează termenele în situaţia în care ministrul Justiţiei, pe baza unei cereri a procurorilor, se adresează preşedintelui Camerei Deputaţilor sau, după caz, preşedintelui Senatului, cu privire la reţinerea, arestarea sau percheziţia unui parlamentar sau cu privire la urmărirea penală a unui parlamentar membru sau fost membru al Guvernului.

Iniţiativa parlamentarilor PDL şi PNL a fost depusă cu solicitarea procedurii de urgenţă, în motivare invocându-se atât necesitatea realizării principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat, cât şi cele 8 cereri formulate de Ministerul Justiţiei în ultimii ani, dar care au fost respinse de către Parlament.

Liberalii s-au opus la început

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a propus o serie de măsuri menite să simplifice procesul de ridicare a imunităţii parlamentare, după ce s-au înregistrat mai multe cazuri în care Parlamentul a blocat arestarea preventivă a mai multor aleşi. Macovei a propus, în acest sens, introducerea votului electronic, la vedere, şi nu secret, cum este acum.

De asemenea, a cerut ca solicitarea de ridicare a imunităţii să fie votată în plen în cel mult 48 de ore la trimiterea la Parlament şi a arătat că parlamentarii trebuie să ia în considerare doar cererea trimisă de procurori, nu şi probele din dosar.

Propunerea lui Macovei nu a fost primită cu entuziasm de colegii din Parlament, nici măcar de către proaspeţii aliaţi din PNL. În replică, liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, cei care au votat în cazul Isăilă, a reacţionat dur la comentariile Monicăi Macovei pe marginea acestui subiect. Hasotii i-a răspuns în patru puncte europarlamentarului PDL: „1. Nu mă interesează concluziile Monicăi Macovei. 2. Macovei nu o să facă ordine în PNL. 3. Nu sunt atât de lipsit de imaginaţie încât să mă intereseze măcar o silabă a doamnei Macovei. 3. Decât să ţin cont de ce spune doamna Macovei, mai bie mă călugăresc în Himalaya. Eu ţin cont de ce spune marea majoritate a PDL, nu de ce spune doamna Mcovei, a spus Haşotti, pentru „Adevărul.

Contactat de „Adevărul“, deputatul liberal Ioan Ghişe a precizat, scurt, că nu îl interesează propunerea. „Pentru desecretizarea votului trebuie modificată Constituţia. Sunt elemente de procedură, trebuie respectat un principiu. Orice propune cineva pentru care este necesară modificarea Constituţiei se poate discuta în cadrul Comisiei pentru revizuirea Constituţiei“, a spus Ghişe, care a folosit un fals argument.

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a explicat că nu a existat o discuţie între PDL şi PNL pe tema modificării Regulamentelor Camerei Deputaţilor şi Senatului. „În acest moment nu cred că există dorinţă din partea actualei majorităţi PSD-PC-UNPR-UDMR de a modifica Regulamentul astfel încât să nu fie niciodată vreo acţiune de blocare a funcţionării instituţiilor statului“, a precizat Nicolăescu, pentru Mediafax.

Şase protejaţi

În actuala legislatură, au fost salvaţi de arestare preventivă sau de începerea urmăririi penale următorii parlamentari: Vlad Cosma (PSD), Daniel Chiţoiu (PNL), Ovidiu Silaghi (PNL), Varujan Vosganian (PNL), Florin Popescu (PMP) şi Marius Isăilă (PSD). Singurul care a primit aviz de arestare a fost necunoscutul Ion Coman, cunoscut ca „deputatul-auto“.

Citeşte şi:

Macovei vrea sprijinul PNL şi PDL pentru simplificarea procedurii de ridicare a imunităţii: „PNL are ocazia să treacă la fapte“

Europarlamentarul PDL Monica Macovei solicită sprijinul colegilor săi de partid, dar şi al liberalilor pentru simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentare. În opinia lui Macovei, trebuie luate cel puţin trei măsuri: desecretizarea votului, impunerea unui termen pentru vot, dar şi obiectivitatea aleşilor, care nu ar trebui, în opinia acesteia, să analizeze dosare şi probe

Legea Macovei: aleşii ţin cu dinţii de imunitate

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a propus o serie de măsuri menite să simplifice procesul de ridicare a imunităţii parlamentare, după ce s-au înregistrat mai multe cazuri în care Parlamentul a blocat arestarea preventivă a mai multor aleşi. Macovei a propus, în acest sens, introducerea votului electronic, la vedere, şi nu secret, cum este acum.

Alianţa PNL-PDL, în faţa primelor neînţelegeri. Predoiu: Problema ridicată de Macovei este reală. Haşotti o atacă la persoană

Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, prezidenţiabilul partidului, sare în apărarea europarlamentarului PDL Monica Macovei, care i-a acuzat pe liberali că s-au aliat cu social-democraţii pentru a-l scăpa de arestare preventivă pe senatorul PSD Marius Isăilă, aceasta fiind criticată pentru afirmaţii de către liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite