PNL a depus la Avocatul Poporului sesizarea pentru contestarea la CCR a OUG prin care este diminuată contribuţia la Pilonul II de pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ciorbea conduce Avocatul Poporului. FOTO Inquam Photos
Victor Ciorbea conduce Avocatul Poporului. FOTO Inquam Photos

PNL a depus la Avocatul Poporului sesizarea pentru contestarea la CCR a OUG prin care este diminuată contribuţia la Pilonul II de pensii.  Liberalii susţin că ordonanţa deurgenţă încalcă prevederile art. 115 alin. (6) din Constituţie, deoarece afectează dreptul de proprietate şi dreptul la pensie, iar prevederile constituţionale interzic adoptarea de ordonanţe de urgenţă în această materie.

UPDATE PNL susţine că Guvernul, prin acelaşi document afectează dreptul la negocieri colective în materie de muncă, prevederile constituţionale interzicând adoptarea de ordonanţe de urgenţă în această materie. Semnatarii mai arată că un alt motiv extrinsec de neconstituţionalitate este inexistenţa stării extraordinare şi a situaţiei de urgenţă care să justifice adoptarea şi intrarea în vigoare, de îndată, a actului normativ.

Prin adoptarea OUG 82/2017, Guvernul a încălcat procedura constituţională pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, procedură prevăzută de art. 115 alin. (4) din Constituţie, susţin liberalii. În opinia lor, niciuna dintre condiţiile prevăzute în Constituţie pentru exercitarea delegării legislative de către Executiv nu a fost respectată la adoptarea OUG 82/2017, respectiv:

 -  nu există o situaţie extraordinară care să fi justificat adoptarea prin OUG a unor măsuri cu un impact major social faţă de cetăţeni, cu un major impact economic şi faţă de angajamentele asumate în calitate de ţară membra UE;

 - reglementarea acestor măsuri nu era sub presiunea unui termen pentru adoptarea în regim de urgenţă, din contră, adoptarea acestor măsuri într-un timp atât de scurt şi cu aplicabilitate imediată a făcut imposibilă realizarea şi calcularea impactului real din punct de vedere economic atât la nivelul beneficiarilor - contribuabili, cât şi pentru statul român în raport de eventualele sancţiuni economice şi politice la nivelul UE;

 - urgenţa nu a fost motivată în cuprinsul ordonanţei criticate, iar PNL consideră că „urgenţa” Guvernului de a reduce contribuţia la pilonul II de pensii la valoarea de 3,75% derivă din intenţia acoperirii unei încălcări evidente a Legii nr.411/2004 şi anume obligaţia ca această contribuţie la pilonul II să fie de 6%, începând cu data de 1 Ianuarie 2017 (art.43 alin.3 din Legea nr.411/2004).


Una dintre prevederile ordonanţei de urgenţă este diminuarea cotei de contribuţie la fondul de pensii administrate privat (Pilonul II) de la 5,1% la 3,75%.

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a atras atenţia că reducerea contribuţiei pentru Pilonul II de la procentul actual de 5,1% la 3,75%, în locul majorării la 6%, conform legii, va însemna o reducere de 20% a pensiilor private pentru români. ”Reducerea în premieră a contribuţiei de la procentul actual de 5,1% la 3,75% (în locul majorării la 6%, conform legii) transmite însă un semnal negativ, afectând viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii private. Astfel, decizia se traduce în pensii private mai mici cu cel puţin 20% pentru viitorii pensionari şi potenţial mai scăzut de finanţare a afacerilor româneşti prin intermediul pieţei de capital”, se arată într-un comunicat transmis de APAPR, citat de News.ro

Potrivit asociaţiei, la finalul lunii septembrie 2017 existau în România şapte milioane de participanţi la fondurile de pensii private Pilon II, iar suma acumulată în conturile lor este de 38 de miliarde de lei, din care câştigul total din investiţii este de peste 7 miliarde de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite