PNL a adoptat protocolul de fuziune cu ALDE după o şedinţă cu scântei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

PNL a adoptat protocolul de fuziune cu ALDE. Potrivit informaţiilor „Adevărul, fuziunea celor două formaţiuni a fost votată în unanimitate. De asemenea, şedinţa de Birou Executiv a fost una cu scântei, mai mulţi lideri fiind de părere că oamenii din teritoriu n-au fost consultaţi, dar şi că procentele alocate ALDE în structurile de conducere ar fi prea mari.

UPDATE: PNL a anunţat că a încheiat încheiat protocolul de fuziune cu ALDE. 

Potrivit unui comunicat de presă al formaţiunii, „Florin Cîţu, preşedintele PNL, şi Daniel Olteanu, preşedinte ALDE, au semnat protocolul de fuziune dintre cele două partide”. 

„În baza protocolului agreat de cele două formaţiuni politice, în structurile de conducere actuale ale PNL vor fi cooptaţi, la nivel central, judeţean şi local, reprezentanţi ai ALDE. Noile conduceri la toate nivelurile vor fi validate în Comisia pentru Fuziune, care administrează întregul proces. 

Liderul PNL, Florin Cîţu, a transmis că „PNL şi-a asumat de la bun început rolul de partid integrator al Dreptei. Acesta este şi motivul pentru care am demarat dialogul politic cu ALDE. Viziunile celor două partide s-au armonizat pe parcursul discuţiilor, am stabilit obiectivele comune şi am definitivat un parcurs procedural. Fuziunea dintre PNL şi ALDE are în vedere stabilizarea post-criză şi dezvoltarea României, prin punerea în aplicare a măsurilor liberale pe care le aşteaptă românii, în primul rând în domeniul economic. Perioada extrem de dificilă pe care o traversează societatea românească după criza coronavirus şi în condiţiile războiului din Ucraina, obligă la colaborare toate forţele politice responsabile din România”. 

Liderul ALDE, Daniel Olteanu a precizat că formaţiunea pe care a condus-o „s-a întors în PNL, iar asta înseamnă nu doar o armonizare a structurilor din teritoriu, acolo unde cei peste 1.000 aleşi locali pe care îi avem vor lucra pentru comunităţile lor, umăr la umăr cu colegii din PNL, ci mai ales o soluţie pe termen lung pentru România. Ţinem foarte mult să punem în aplicare acele măsuri şi teme care configurează o viziune liberală, corectă şi coezivă, de dezvoltare a ţării, fără a lăsa în urmă nicio comunitate, oricât de îndepărtată ar fi de Capitală sau de marile oraşe. Mă refer aici, în primul rând, la reducerea reală a decalajelor de dezvoltare între regiuni, prin asumarea unor investiţii devenite obligatorii în proiecte majore de infrastructură, nu numai de transport. Revenim acasă cu buna-credinţă a liberalilor care nu dau înapoi în momente critice pentru România, atunci când unii cred că a fi patriot se rezumă la a critica şi a desfiinţa totul, dar de pe margine. E o situaţie de „acum ori niciodată”, care cere colaborare din partea tuturor forţelor politice. Strângem rândurile cu atât mai mult, în momente în care România are nevoie de unitate”. 
 

***

Liberalii au votat în unanimitate protocolul de fuziune prin absorbţie cu ALDE, potrivit unor surse police. Însă aceasta unanimitate ascunde mai multe probleme. PNL este împărţit în ceea ce priveşte tema fuziunii prin absorbţie cu ALDE, mai precis pe modul de împărţire a funcţiilor de conducere în urma aducerii celor din fostul partid condus de Călin Popescu Tăriceanu. 

„S-a negociat prost şi nu au fost consultaţi”, a precizat un vicepreşedinte al PNL, referitor la faptul că liderii din teritoriu nu au fost puşi la curent cu discuţiile referitoare la fuziune. De altfel, Lucian Bode, prim-vicepreşedinte al PNL, a precizat în şedinţă că ar trebui ca acest protocol să mai meargă în fialiale pentru a-şi da cu părerea şi şefii organizaţiilor judeţene. 

Robert Sighiartău şi Gigel Ştirbu au fost alţi doi lideri PNL care au cerut o discuţie  mai serioasă în ceea ce priveşte protocolul. Inclusiv Nicolae Ciucă a afirmat că ar fi trebuit să fie consultate şi filialele, potrivit informaţiilor „Adevărul”. 

Pe de altă parte, de partea lui Florin Cîţu s-au poziţionat tranşant Marcel Vela, Alina Gorghiu şi Ştefan Stoica. Problema funcţiilor este aceea că între 10% şi 20% dintre cele de conducere de la nivelul birourilor de conducere vor merge către ALDE, o formaţiune aproape inexistentă, potrivit informaţiilor „Adevărul”. Din acest motiv, PNL rămâne să mai dea un vot pe anexele protocolului de fuziune, anexe în care va fi şi procentele referitoare la funcţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite